Ugrás a tartalomra

Új épületszárnnyal bővült a Miskolc-Szirmai Református Óvoda

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 06. péntek 19:29
A Tiszáninneni Református Egyházkerület fenntartásában működő intézmény ettől a tanévtől kezdve már száztíz kisgyermek nevelését tudja vállalni, korszerű körülmények között.
Új szárnnyal bővült a Miskolc-Szirmai Református Óvoda. Fotó: Osztie Tibor

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Barna Sándor a Tiszáninneni Református Egyházkerület augusztusban megválasztott püspöke, aki Pál apostol korinthusi hívekhez írt első leveléből idézett: „Én ültettem, Apollós öntözött, de Isten adta a növekedést. Úgyhogy az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja.” A püspök rámutatott, egy óvoda olyan kert, ahol az erre elhívatott felnőttek plántálják és gondozzák a rájuk bízott gyermekeket. A német nyelv kifejezőbb, kindergarten, mutatva, hogy az óvoda valójában olyan, mint egy kert, ahol egyik ültet, másik öntöz, de a keresztény ember tudja, hogy a növekedést, testben és lélekben Isten adja. 
Kiemelte az itt folyó munka fontosságát, hiszen azok a gyermekek, akik ide járnak, életük talán legfontosabb, legmeghatározóbb éveit élik itt meg. Ebben az életkorban még fogékonyak és a megfelelő neveléssel formálhatók. 

- A gyermekek a mi legfontosabb erőforrásaink, ők a holnap világa. Ezért a nevelésük egy nagyon fontos és elsődleges kérdés. Már ilyen fiatalon meg kell őket tanítanunk a legfontosabb dolgokra. Ebben a korban a család és az óvoda az, amely eléri őket, később az iskola is formál még rajtuk. Mi azt ígérjük, amikor megkereszteljük őket, hogy igyekszünk nekik mutatni az utat Jézus Krisztushoz – fogalmazott a püspök. 

Hozzátette, ezért is fontos kérdés, hogy mit adunk nekik át életük első éveiben, mi az az örökség, amit mindenképpen át kell adnunk. Sok mindenre meg kell őket tanítani, a köszönéstől és a cipőfűzéstől a viselkedési szabályokig, de nem maradhat ki a legfontosabb, hogy a békesség útját, a Jézushoz vezető utat is megmutassuk nekik – mondta Barna Sándor. 

Kattintásra galéria nyílik!

- Mennyire megváltozhatna a világ, ha minden gyermek meg is tanulná ezt. Legalább az aranyszabályt, amit Jézus így tanított: „Amit szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, azt cselekedjétek ti is velük.” Gyermeki nyelvre lefordítva ez annyit tesz, ha nem szeretnéd, hogy téged csúfoljanak, te se csúfolj senkit. Ha csak ezt az egy dolgot mindenki megtanulná, nem azokról szólnának a hírek, amikről most szólnak – vallja a püspök, aki beszéde végén Isten áldását kérte az óvoda minden dolgozójára, a szülőkre és az ide járó gyerekekre. 

Hegyesi Károly főigazgató szerint az óvoda életében kiemelkedő alkalom volt ez az épületszárny átadó, hiszen jelentősen bővült az intézmény befogadóképessége. Ettől a tanévtől már száztíz gyermek felvételére nyílt lehetőség, négy óvodai csoport elindításával, az eddigi három csoport helyett. Egyebek mellett egy új csoportszobával, konyhával, orvosi szobával, tornaszobával, ahol gyógytestnevelésre is lehetőség van, valamint a pedagógusok számára, új nevelői irodával gazdagodott az óvoda. Az építkezés költségeinek döntő részét a fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület biztosította. 

- Korábban a háromcsoportos óvodában nyolcvanöt gyermeket tudtunk fogadni, de mindig nagyobb volt az érdeklődés, sok elutasító határozatot kellett írnunk. Megérett a helyzet a városrészben arra, hogy az óvodai férőhelyek számát bővítsük. Úgy gondolom, nem csak a mi életünkben, hanem a szirmai családokéban is fontos állomás ez – közölte a főigazgató. 

Megtudtuk tőle, hogy a városrészben az utóbbi évek tapasztalata szerint tendencia volt, hogy sok fiatal költözött ide. Fiatal családok, akik gyermekeket vállalnak. Számukra biztosítani kell a megfelelő óvodai elhelyezést és az oktatást, az itteni intézményekben. Nem csak az óvodai, hanem az általános iskolai férőhelyeket is érintik ezek a változások Szirmán. A helyi reformátusok mindkét intézménytípust működtetik, egy vezetés alatt. A következő bővítés az általános iskolájukat érinthetné, mert ott is szűkös lett a befogadóképesség.

Olvasnivaló