Ugrás a tartalomra

Új köntösben a nagyi bútorai - Upcycling kiállítást nyitott a MiReHu

Cziffra Andrea 
Utoljára módosítva
2022. november 21. hétfő 14:14
A városháza aulájában megnyílt kiállítás azt mutatja be, hogyan önthetünk új életet a divatjamúltnak tűnő régi bútorainkba.  

Az újrahasználat és az értéknövelő újrahasznosítás népszerűsítésének érdekében az Európai Hulladékcsökkentési Héten a MiReHu egy több elemből álló installációt épített a miskolci önkormányzat főaulájában. A kiállítás arra mutat alternatívát, hogy mit tehetünk a megunt bútorokkal és a háztartás textíliáival. A kiállítást Veres Pál, Miskolc polgármestere és Ladányi Roland a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta meg hétfőn délelőtt. 

- A múlt év során a MiReHu elnyerte az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai díját, így azt gondoltuk, hogy az előző év hagyományainak megfelelő, kellő attrakciókkal kell hozzájárulnunk idén is ehhez a héthez. Ez a kiállítás is ennek a része: bemutatjuk, hogy az újnak is van helye a régi között. Az itt látható bútorok mind kidobott bútorok, az újrahasználati központból, illetve a hulladékudvarokból mentettük meg. Egy részét saját magunk újítottuk fel – ismertette Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

Az installációk egyik témája a régi és a felújított összehasonlítása. A kiállítás iker darabokból áll, melyek közül az egyik felet felújították, míg a másik felet eredeti állapotában hagyták. Az enteriőrt úgy alakították ki, mintha egy szoba közepére egy tükör vagy egy válaszfal került volna, egymással szemben elhelyezve a régi és a felújított elemeket. A MiReHu célja ezzel, hogy éles kontrasztban mutassák be, hogy egy kis „törődés” és kreativitás mire képes, és hogy nem kell az első megoldásnak a selejtezésnek, a hulladéktermelésnek lennie.

- Az üzenet az, hogy az újrahasználat nagyon fontos. Ha van egy bútordarabunk, akkor azt nem feltétlenül kell kidobnunk attól még, hogy régi, hanem van arra lehetőség, hogy felújítsuk. Néhány apró kis javítással egy akár teljesen modern dizájnt tudunk neki adni, és újra a szobánk díszévé tud válni – fogalmazott Ladányi Roland. - Ezzel egy új brandet is szeretnénk építeni, ez a MakuArt lesz. Próbálunk divatot és trendet teremteni azzal, hogy megmutatjuk, egy bútorból mit lehet kihozni. Egyrészt mi magunk is fel tudunk újítani bútorokat, másrészt bízunk benne, hogy másokat is tudunk edukálni arra, hogy ilyen bútorokat akár otthon el tudjanak készíteni. Ezzel nagyot tudunk lépni a hulladékcsökkentés irányába – hangsúlyozta a MiReHu ügyvezetője. 

Juhász Ákos képgalériája

A másik installáció egy elképzelt közösségi teret mutat be, melyet szintén az Újrahasználati Központnak felajánlott és a MiReHu által felújított bútorokból alakítottak ki. Különböző fotelek, asztalok és egy komód is helyet kapott benne. Az upcycling egy másik oldalát is megmutatva a játéktér kiegészítő dekorelemei mind használt textilből készültek, felhívva a figyelmet arra, hogy egy egyszerű ötlettel és némi kreativitással a réginek új életet lehet adni, sőt a térbe életet lehet tölteni. A dekorelemekhez használt textileket szintén felajánlásból és a "Dobd le a textilt, és mi feldobjuk a bútorod" elnevezéssel meghirdetett ruhagyűjtő kampány darabjaiból biztosították.

A kiállítás hétfő megnyitóján Veres Pál, Miskolc polgármestere elmondta, a város rendkívül büszke arra, hogy a MiReHu az edukációs programjaival díjakat nyert, és valóban egy mintaértékű fejlesztésnek vagyunk a részesei.
- Alapfeladatunk az, hogy óvjuk környezetünket, tegyünk a környezetünk tisztaságáért. A fogyasztói társadalom kicsit túltolta azt a biciklit, amivel arra próbált minket rávenni, hogy mindig újat és újat vásároljunk, és a megunt vagy régebbi holmit pedig dobjuk ki. Oda jutottunk, hogy az óceánok tele vannak műanyag szeméttel. Környezetünkben a legnagyobb gond a hulladék elhelyezése, ahelyett hogy újrahasznosítanánk – figyelmeztetett Veres Pál. - Mindannyian tudjuk, hogy mennyivel jobb egy tiszta utcán sétálni, tiszta erdőben túrázni, tiszta vizű folyóban úszni. Ez egyértelműen egyezik azzal a céllal, amit mi is megfogalmaztunk: tegyünk valamit a tisztább, zöldebb környezetünkért. Miskolc bekerült azon száz város közé, amelyek a klímasemlegességet tűzték ki céljukul. Ebben a projektben nem csak a klímasemlegességről, hanem a körforgásos gazdálkodásról és a hulladék újrahasznosításról is szó van ebben. Ezzel tudjuk elérni azt, hogy egy élhetőbb, tisztább, zöldebb Miskolcunk legyen. Ezt adjuk át gyerekeinknek és unokáinknak – hangsúlyozta a polgármester. 

A dekorációs elemek közt megtalálhatók egy háztartásban a legegyszerűbben elkészíthető és felhasználható darabok, mint a díszpárna huzat, farmer dekorvirág, az egyszerű farmer képkeret vagy a textilkép mellett a legpraktikusabb elem, a poháralátét, de textildekort kaptak a virágkaspók is. Az installációk összekötő elemeként pedig tájékoztató rollupokat helyeznek el a reuse, recycling, upcycling és megelőzés témakörében, a fókuszt a textíliákra helyezve. Bemutatják a textilipar káros hatásait, illetve azt is, hogyan tudunk lépéseket tenni az újrahasználat és az értéknövelő újrahasznosítás felé. A kiállítás november 21. és november 25. között tekinthető meg a miskolci Városháza aulájában.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!