Ugrás a tartalomra

Új Lendületet a városfejlesztésnek

Miskolc TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 28. szombat 10:17
Az Új Lendület Miskolcért civil egyesület fejlesztési koncepciója alapjaiban változtatna a meglévő városfejlesztési programon, hogy új lendületet adjon a beruházásoknak és a város fejlődésének - erről beszélt többek között Kopcsó Gábor, a civil egyesület polgármesterjelöltje. Kiemelte a start up-ok támogatását, a turizmus bővítését és az oktatás fejlesztését.
Fotó: Parai Roland

Új lendületet az iparnak és az energiagazdálkodásnak  

A működő vállalkozások oroszlánrészét a kis és közepes vállalkozások teszik ki Magyarországon. Adókedvezményekkel csábítanák Miskolcra ezeket a vállalkozókat. Kopcsó Gábor kiemelte: - bár ezek a vállalkozások egyenként kevesebb munkavállalót foglalkoztatnak, mint a kormányzati segítséggel Miskolcon letelepedett nemzetközi cégek, de ha nagy tömegben érkeznek a városba, pozitív lehet a foglalkoztatási mérleg. Az Új Lendület Miskolcért előnyben részesítené a fiatalokat foglalkoztató, informatikai (start up) cégeket. A belvárosban lévő önkormányzati ingatlanokban kedvezményes bérleti díjakkal kínálnának nekik irodákat egy éven keresztül. 

Új lendületet a turizmusnak 

Miskolc legfőbb kitörési és fejlődési pontjának a turizmust tartja az Új Lendület. Itt van Európa egyik leghosszabb sétálóutcája, a Bükk hegység, a történelmi Avas, Miskolctapolca. Ezeket az adottságokat a turisztikai attrakciók bővítésével lehetne fejleszteni, melyek még több vendéget csábítanának Miskolcra. A turizmus fejlesztése kulcsfontosságú a civilek szerint. 

Lillafüreden és a Bükkben szlovák mintára hoznának létre turista paradicsomokat, de komoly létjogosultsága van itt is az Ausztriában már évek óta működő, és a síparadicsomokat nyáron is eltartó biciklis turizmusnak, és a túrázásnak. Erre a Bükk fennsík kerékpárútjainak fejlesztésével lenne lehetőség. 

A belvárosban libegőt építenének, ez a Városházteret kötné össze a történelmi az Avasi kilátóval. Ezzel tennék vonzóbbá a történelmi borospincéket. A kilátótól borúton jöhetnének le a vendégek. Kopcsó Gábor szerint az Avasi picesor egyik legnagyobb előnye, hogy a belvárosból mindössze 2-3 perc sétával elérhető. 

Felújítanák a Szent István teret is. Ezt úgy alakítanák ki, hogy több ezer embert megmozgató rendezvényekre is alkalmas legyen. Ezzel együtt 200-300 új fát ültetnének a következő öt éves önkormányzati ciklusban.   

Az Avasi kilátóra nemzetközi tervpályázatot írnának ki. Jellegzetességét, arculatát megtartanák, de új funkciókat kapna. A kilátó körüli teraszokat rendbe tennék a szabadtéri színpaddal együtt, és egy látvány borházat is építenének, szőlőtőkékkel, hogy bemutassák az avasi borkultúrát, de autentikus helyszíne lehetne ez az új közösségi tér az Avasi Borangolásnak és a Kvaterkának is.   

Az új lendület szerint a gazdaságfejlesztéshez és a turizmus bővítéséhez is szükség lenne egy repülőtérre. Szerintük befektetőket veszt a város a reptér hiánya miatt. Mivel a jelenlegi repülőtér nem fejleszthető, ezért új helyen kellene létesíteni egy belföldi forgalomra alkalmas légikikötőt. Azt elismerték, hogy ezt a város önerőből nem képes megvalósítani, ezért kormányzati támogatásra van szükség az építéshez. 

Új lendületet az okos városnak 

A városi intézmények által nyújtott szolgáltatásokat, és az ügyintézést digitalizálnák, hogy interneten keresztül otthonról is könnyen elérhetők legyenek. 2024-ig, kiépítenék a teljes városra kiterjedő wifi hálózatot. 

Új lendületet az oktatásnak  

A civilek szerint az oktatásban is új lendületre van szükség. Sok a tehetséges fiatal, de az oktatási infrastruktúra megérett a fejlesztésre. A város és az egyetem kapcsolatát pedig még szorosabbra kell fűzni és együtt kell gondolkodni a város fejlesztéséről.  

Az Új Lendület szerint a rossz állami szabályozás szerint 5 ezer hallgatót vesztett a Miskolci Egyetem, ezt helyi programokkal kellene orvosolni. Az oktatók számára például városi pótlékkal tennék vonzóvá Miskolcot. 

A nyugdíjasokat sem hagynák ki az élethosszig tartó tanulásból.  A 21. Századi, internetalapú társadalom számukra fontos részét szabadegyetemen oktatnák nekik.  

Új lendületet a felelős állatvédelemnek 

Lyukó és Avas környékén túlszaporodott állatok miatt ivartalanítási akciót hirdetne a civil szervezet. A menhelyek ugyanis már nem bírják a terhelést.  

Kopcsó Gábor a programjukat bemutató tájékoztatók sorának zárásaként azt mondta: - Az Új Lendület Miskolcért az egyetlen független és civil szervezet Miskolcon. Hozzátette: - Ha a választók úgy érzik, hogy van létjogosultsága egy vérfrissítésnek a városvezetésben akkor válasszák az Új Lendületet. Mi valóban függetlenek, civilek vagyunk. A csapatot sikeres miskolci emberek alkotják - zárta mondandóját az Új Lendület Miskolcért polgármesterjelöltje. 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!