Ugrás a tartalomra

Új nagykövetet küld Kijevbe Szijjártó Péter

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 27. vasárnap 08:20
Az Ukrajnában jelenleg is zajló magyar államfői látogatás előkészítésében még részt vett, ám hamarosan távozik posztjáról Íjgyártó István kijevi magyar nagykövet, már az utódja is megvan.
Fotó: Szíjjártó Péter Facebook (illusztráció)

A Kijevben most zajló államfői látogatást levezénylő Íjgyártó István nagykövet megbízatása lejár, utódja Heizer Antal régi külügyes, karrierdiplomata lesz, aki korábban Albániában, Szlovákiában és Kazahsztánban is volt nagykövet – értesült a hvg.hu. 

Új nagykövetet küld Szijjártó Péter külügyminiszter Bécsbe, Rigába és az EBESZ-képviseletre is, a jelölteket hétfőn hallgatja meg a külügyi bizottság. A nagykövetcsere ugyanakkor nem rendkívüli vagy váratlan, Íjgyártó ugyanis már több mint négy éve, 2018 őszén foglalta el állomáshelyét Kijevben – a kárpátaljai származású diplomata előtte a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára volt, azelőtt pedig moszkvai nagykövet.
Utódja Kijevben a hvg.hu információi szerint Heizer Antal lesz, akit hétfő délelőtt hallgat meg nagykövetjelöltként az Országgyűlés külügyi bizottsága – a szokásoknak megfelelően zárt ülésen. 
Heizer régi külügyes, karrierdiplomata, aki 1986-ban végzett az MGIMO-n, a moszkvai nemzetközi kapcsolatok intézetén, majd Kínától Albánián át sok helyütt volt diplomata, miközben a 2000-es években vezette a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalt is, majd újra külszolgálatok következtek: 2010 óta volt nagykövet Pozsonyban, Tiranában, legutóbb pedig Kazahsztánban.

Heizer mellett a hvg.hu forrásai szerint másik három új nagykövet kinevezése is várható, őket is hétfőn hallgatja meg a parlamenti szakbizottság. Lettországba, a rigai nagykövetség élére Urkuti György kerül, aki a már csaknem öt éve az ottani magyar nagykövetséget vezető Bányai Ferencet váltja. A közgazdász végzettségű Urkuti 1995-2010 között a Világgazdaság újságírója, rovatvezetője volt, 2010-ben lépett csak külügyi pályára: a minisztériumban különböző beosztásokban dolgozott, és Finnországban teljesített külszolgálatot: 2011-2015 között beosztott diplomataként, 2018-2021 között már nagykövetként Helsinkiben.

Két további nagykövetcsere pedig már egyazon fővároshoz, Bécshez kapcsolódik. Az Ausztriába akkreditált új magyar diplomáciai vezető Szilágyiné Bátorfi Edit lesz, aki a posztot 2018 óta betöltő Nagy Andortól – ő korábban volt államtitkár, illetve vezette öt évig a tel-avivi magyar nagykövetséget is – veszi át a bécsi nagykövetség vezetését. Szilágyiné Bátorfi Edit nemrég még a V4-ek szervezete, a Nemzetközi Visegrádi Alap ügyvezetője volt, korábban pedig Ljubljanában volt nagykövet, ahol azzal vált ismertté, hogy egy ottani újság Orbán Viktort bíráló – szerinte gyalázó – karikatúrája és cikke ellen a szlovén kormány beavatkozását kérte.

Szintén Bécs a székhelye Magyarország EBESZ-hez akkreditált nagykövetének, és ezen a poszton is váltás lesz. Most ezt a tisztséget Dán Károly, a Fidesz egykori nemzetközi igazgatója, későbbi New York-i főkonzul vezeti, de hamarosan Dancs Ferenc veszi át a feladatot tőle. A jogász végzettségű Dancs 2011 óta állami cégeknél és különböző minisztériumokban dolgozott, 2017 óta pedig ciklusokon átívelően helyettes államtitkár volt a külügyi tárcánál – posztjáról június 30-i hatállyal mentették fel, ezután találja most meg ez új, diplomáciai megbízás. Dancs egyébként helyettes államtitkárként még tavaly ősszel azzal keltett feltűnést, hogy egy washingtoni ‘56-os összejövetelen azzal vádolta a Biden-adminisztrációt, hogy beavatkozik a magyar választásokba.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!