Ugrás a tartalomra

Új szlogen Miskolcon: „hétfőn héttől TTH”

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. június 27. csütörtök 17:56
A Tudomány és Technika Házának dupla fenekű színházi estjei folytatódnak ősszel is.
Osztie Tibor fotói

A TTH színpad beépült a miskolci köztudatba, legalábbis a kultúrakedvelő körökben. Lement négy előadás, a nézők pedig jöttek, láttak, és nem győztek tapsolni. A cél az volt, hogy olyan neveket hozzanak le Miskolcra, akikért egyébként a helyi közönségnek legalább Budapestig kellene utaznia. Az első félévad után a szervezők nem pihentek, megtervezték az őszi műsorokat – erről rántották le a leplet hivatalosan is csütörtök délelőtt.

Sikeres indulás

- A nulláról kezdtünk felépíteni egy alternatív színjátszó helyet, ennek tükrében úgy gondolom, igen sikeres tavaszon vagyunk túl – vezette fel a sajtónyilvános eseményt Hajdú László üzletember, kultur mecénás. – Egy előadás – a fellépő betegsége miatt – sajnos elmaradt. A többi alkalom viszont teltházas volt. Úgy gondolom, közönséget is építünk: számunkra nagyon fontos ne csak színházi élményt adjunk, hanem egy komplett társasági programot kínáljunk azoknak, akik jegyet váltanak az előadásainkra.

Miskolcon vannak olyan bevett nyelvi fordulatok, mint a „találkozzunk a villanynál” vagy „várj meg a VH téren”. A szervezők is kitaláltak egy miskolcikumként ható szlogent: hétfőn héttől TTH.

Nagy nevek a színpadon 

A szemlélet megmaradt: az alternatív színjátszó hely őszi programjában fajsúlyos nevek és izgalmas előadások szerepelnek. Ezekről Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze beszélt, aki a művészeti koncepció kialakításának a felelőse.

- Rögtön egy különleges performansszal nyitunk majd. A ló meghal, a madarak kirepülnek: Kassák Lajos zseniális avantgárd versét szavalom majd el, ami önmagában képes elvinni egy estét. Azonban ezt ötven miskolci rajz szakos diák kíséri majd: azokat a benyomásokat örökítik meg, amiket a szöveg inspirál. Egy szobor is készül vers hatására, sőt, Nagy Nándor korrepetítor mindeközben zongorán játszik majd. Mindezt pedig egy kamera fogja rögzíteni. Láthatjuk tehát, ahogyan kialakul egy egyedi, összművészeti alkotás.
Az estet Reinecker Szandra festőművész neve fémjelzi: többek között ő választja majd ki azt a legjobb három alkotást, amit a Tudomány és Technika Háza megvásárol. Ezek a hely díszei lesznek a jövőben.  

- Ezt követően egy roppant jó színész, Ötvös András lesz a vendégünk, aki nem csak színpdon, de szémos filmszerepben is bizonyított már, majd Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színészt látjuk vendégül, aki a nagy sikerű Szerb Antal estjét hozz el a TTH-ba. Később Hajdú Szabolcs filmrendező a társulatával látogat Miskolcra. Hozzá olyan alkotások kötődnek, mint az Ernelláék Farkaséknál vagy a Bibliotheque Pascal. Az Egy százalék indián című előadás – amiből egyébként idén még film készül - a hímsovinizmus, feminizmus és a modern kori nemi szerepek kérdéskörére fókuszál. Hámori Gabriella Gyarmati Fanni naplóját dolgozza fel elképesztő módon, de folytatódik a Háttérsztorik című műsor is a helyi teátrum művészeivel - vetítette elő a színművész.

Harsányi Attila tavasszal már elhozta az Aradi Kamaraszínház egyik csúcsdarabját, most ugyanennek az alkotóközösségnek egy másik munkáját állítja a TTH színpadára.

- A Sex, drugs, gods and rock’n’roll tulajdonképpen egy radikális stand up comedy Eric Bogosian és José Saramago szövegeiből összegyúrva. Az őszi előadások sorát pedig Nagy-Kálózy Eszter Karády estje zárja majd.

Keretes szerkezet

A szervezők továbbra is egy órával a kezdés előtt várják a vendégeket, finom borokkal és élő bárzenével.
Minden előadás olyan, mint egy dupla fenekű doboz: aki türelmes, annak nem csak egy élményt tartogat. A műsorok után ugyanis beindul az after üzem: a művészekkel Ráczkevy Ildikó beszélget. Ezek a beszélgetések pedig – a tavaszi félévad tapasztalásai alapján – gyakran felérnek egy második esttel.

A TTH őszi műsorainak időpontjai:

Szeptember 16. Reinecker Szandra/Harsányi Attila: Kassák performance

Szeptember 23. Ötvös András

Szeptember 30. Bálint András

Október 7. Hajdú Szabolcs

Október 14. Hámori Gabriella

Október 21. Háttérsztorik 2.0

Október 28. Sex, drugs, gods and rock’n’roll

November 4. Nagy-Kálózy Eszter

Jegyek már júliostól kaphatóak a Tixa.hu oldalán és a Tudomány és Tchnika háza honlapján, vlamint a TTH büféjében és a Miskolci NEmzeti Színház mellett lévő Antik Art Caféban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!