Ugrás a tartalomra

Új utazási kedvezményrendszer Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 28. szerda 18:48
Március elejétől a 7-es autóbuszvonalon életbe lép a helyközi tarifareform szerinti kedvezményrendszer. Az ezzel összefüggő szabályozásokat közleményben foglalta össze és küldte meg szerkesztőségünknek az MVK Zrt.
Fotó: MVK Zrt.

Mint írják, várhatóan február végén jelenik meg a március 1-től érvényes utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet, amelyet az MVK Zrt.-nél kizárólag a 7-es autóbusz-viszonylaton kell alkalmazni (a teljes útvonalon, tehát a Búza tér és Felsőzsolca végállomás között).
 
A kormányrendelet értelmében március 1-től a 7-es járatokon igénybe vehető kedvezmények:

Díjmentesen utazhat:

•    minden 14 év alatti gyermek;
•    minden 65 évnél idősebb személy;
•    ellátottak utazási utalványával rendelkezők;
•    fogyatékkal élő személy és kísérője;
•    menekültek és oltalmazottak;
•    szociális intézménybe bejáró vagy bentlakó gondozott és látogatója;
•    a magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek és kísérője;
•    hadirokkant és kísérője, hadiözvegy;
•    magyar igazolvánnyal rendelkező személyek évi 12 alkalommal;
•    3 vagy több saját gyermekkel együtt utazó felnőtt (nagycsalád).

50 százalékos kedvezménnyel utazhat:

•    minden 14 és 25 év közötti személy;
•    költségvetési szerv foglalkoztatottja;
•    egyházi jogi személyek, társadalmi szervezetek, alapítványok dolgozója.

90 százalékos bérletet válthat:

•    nappali oktatás munkarendje és esti oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban részt vevő tanuló, hallgató, valamint szakmai oktatásban tanulói- vagy felnőttképzési jogviszonyban álló személy (magyar diákigazolvánnyal).

Csoportot kísérők díjmentessége:

•    a legalább 6 főből álló óvodás csoport tagja és minden megkezdett 10 fő gyermekenként 3 fő kísérő;
•    a 10 éven aluli gyermekek – legalább 6 gyermekből álló – csoportja együttes utazása esetén minden megkezdett 10 gyermekenként 2 fő kísérő;
•    a nappali oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban részt vevő diákok csoportos utazása esetén minden megkezdett 10 diákonként 1 fő kísérő;
•    a gyermekotthonban nevelt gyermekek legalább 3 fő csoportja és az őket kísérő 2 nevelő, 10-nél több gyermek együttes utazása esetén minden megkezdett 10 gyermekenként további 2 fő.

Fontos, hogy a cégeknek, intézményeknek és a köznevelési rendszer intézményeinek a csoportos utazási igényüket az utazás napja előtt legalább 7 naptári nappal korábban szükséges jelezniük az MVK Zrt.-nek.
 
Díjszabási szempontból megszűnik tehát a 90 százalékos vonaljegy, egyéb tekintetben nem változik az MVK Zrt. díjszabása a 7-es viszonylaton.
 
A tájékoztatás szerint az utasok a kedvezményre jogosító okmányukat az utazás teljes időtartama alatt kötelesek maguknál tartani és az MVK jegyellenőrzésre feljogosított dolgozói részére ellenőrzés céljából felszálláskor, az utazás időtartama alatt, illetve leszálláskor felmutatni, kérésre átadni.
 
14 év alattiak díjmentes utazásához további információk

Minden 14 éven alatti, tanulói jogviszonnyal, érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diák jogosult az ingyenes utazásra a 7-es járatokon. A kedvezményt a tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek a 14. születésnapjáig tudják igénybe venni, ezt követően 90 százalékos bérlet vásárlásával utazhatnak. Például, ha a gyermek május 20-án tölti be a 14. életévét, akkor május 21-től érvényes bérlettel kell rendelkeznie.
 
Fontos, hogy a járművezetőnek és az ellenőrnek a diákigazolványt, vagy ennek hiányában a diákigazolványt helyettesítő érvényes igazolást és a személyi igazolványt együttesen kell felmutatni. Amennyiben a tanuló nem tudja ezek egyikét sem az ellenőrnek megmutatni, akkor élhet az utólagos okmánybemutatás lehetőségével. Az eljárási díj az ingyenes utazási jogosultságot igazoló dokumentum utólagos bemutatásával 1000 forint, melynek ügyintézése az MVK Zrt. Ügyfélszolgálati Irodájában történik.
 
A vármegye- és országbérletekkel NEM lehet igénybe venni a 7-es járatokat

A 7-es járatokon továbbra sem érvényesek a vármegye- és országbérletek, a Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek, illetve a 7-es viszonylatra váltott díjtermékekkel sem a Volánbusz, sem pedig a MÁV járatait nem lehet igénybe venni.
 
Előre megváltott szelvények visszaváltása

Azok az utasok, akik ingyenes utazásra váltak jogosulttá március 1-től a 7-es járatokon, de előre megváltották március hónapra a 7-es viszonylatra érvényes bérletüket, az MVK kezelési költség nélkül március 1-től március 14-ig visszaváltja a bérletüket az ingyenes utazásra jogosító okmányuk, igazolásuk felmutatása esetén. 

Hóközi bérlet esetén a február 27-től, vagy az ezt követő érvényességgel megváltott bérletek visszaváltására van lehetőség a megadott határidőig.
 
Abban az esetben, ha valaki a 7/2-es 90 százalékos tanulóbérletével egyidejűleg miskolci kiegészítő tanuló bérletet (felsőzsolcai kedvezményt tartalmazó tanuló arcképes kombinált bérletet) is vásárolt, akkor a visszaváltás során mindkét bérletszelvény visszaváltásra kerül, hiszen a kiegészítő tanuló bérlet csak a 7/2-es szelvénnyel együtt vásárolható. Ebben az esetben a tanulónak Miskolcon érvényes március havi tanulóbérletet kell váltania.
 
Változott a levelező képzésben résztvevők utazási kedvezménye

A 25 éven aluliak diákigazolvány nélkül is jogosultak 50 százalékos kedvezménnyel jegyet vásárolni. Azok, akik már betöltötték a 25. életévüket, már diákigazolvánnyal együtt sem utazhatnak 50 százalékos vonaljeggyel.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!