Ugrás a tartalomra

Új utcabútorok érkeznek Miskolc közterületeire

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. november 18. szombat 15:12
Vadonatúj utcabútorok érkeztek pénteken a Miskolci Városgazdához. A padokat, kerékpártárolókat és hulladékgyűjtőket a Zöld és Gondozott Miskolc Program részeként helyezik ki rövidesen közterületeinkre.
Még becsomagolva, kihelyezésre várva. Fotó: Mocsári László

Mint arról korábban beszámoltunk, köszönhetően annak, hogy Miskolc takarékosan költötte el az előző ciklusban megnyert Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati forrásait, mintegy kilencszáz millió forintot fordíthat zöldítésre, parkosításra, a közterületek rendezésére és rendbetételére. Ennek részeként telepítenek százhatvan vadonatúj padot a Széchenyi utcára, a Szent István térre, az Erzsébet térre, a Hősök terére, a Vörösmarty térre és az újdonsült Mancs térre is – de a Népkertnek és Miskolctapolca egyes szegleteinek is kijut a kültéri ülőalkalmatosságokból. Sőt, számos helyen asztalokba is „botolhatunk” majd.

Padhelyzet

A csaknem nyolcvan biciklitárolóból és a száznál is több közterületi hulladékgyűjtőből álló megrendeléssel ráadásul egy régi és égető problémáját is orvosolni tudja Miskolc – véli a város főkertésze. A szeméttárolók a fentieken túl az Európa téren, a Kazinczy utcán, illetve a Szinva teraszon és az ott található buszmegállóban kapnak majd helyet.
– Fontos, hogy a közterületek használatát ezzel is ösztönözzük, hogy az emberek pihenésre és rekreációra használják ezeket a területeket. Legyen hová kidobniuk a szemetet, és persze a szeméttárolók is megfelelő állapotban legyenek hozzá. Azt tapasztaljuk, hogy növekvő igény mutatkozik a kerékpártámaszokra is. Egyre többen állnának meg pihenni a belváros legkülönfélébb pontjain, ha számos esetben épp nem a padlábhoz vagy a közeli díszfához kellene kikötözniük a biciklit – részletezte megkeresésünkre Czifrusz Natália.
Hozzátette, Szunyogh László főépítésszel és munkatársaival a megadott utcák és terek arculatához minél inkább illeszkedő anyaghasználatra és formavilágra törekedtek. Példaként hozta, hogy a történelmi belváros hangulatát semmiképp sem kívánták modern darabokkal megtörni: ugyanazok az öntött vaslábú, kissé rusztikus, úgynevezett megálló típusú padokkal találkozhatunk a főutcán innentől fogva is. Egyedüli változás, hogy a rendeltetésszerű használat jegyében azok közepén az elválasztók is megjelennek.

Csurran horgany máshová is

Tekintettel arra, hogy a tapolcai őspark és környéke az elmúlt években átfogóan újulhatott meg, így oda ebből a parkberendezési csomagból most nem kalkulált a városháza. Ugyanakkor a közeli hejőligeti napozórét játszóhelyeinek, kutyasétáltatóinak és szalonnasütőinek szomszédságában is alaposan frissülni fog a hulladék- és kerékpártárolók állománya.

Ehhez mérhető volumenben utoljára talán csak a kilencvenes években érkezett a városba ennyi utcabútor, hívta fel a figyelmet a főkertész. Ám akkor koncentráltan, Miskolc jól behatárolt közterein tapasztalhattak a lakosok ennyire szembeötlő tárgyi újítást, nem pedig egyszerre majd’ mindenütt. Czifrusz Natália szerint ennek átgondolása komoly feladat elé is állította a helyi tervezői stábot, nem utolsósorban pedig a gyártásért és leszállításért felelős szakemberi gárdát. A padok legjava éppen ezért csak december elején érkezik hozzánk. Hozzátette, a belvárosból beszedett utcabútorok - felújítást követően - a külsőbb városrészekben találnak majd új otthonra. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!