Ugrás a tartalomra

Újabb autóipari beszállító érkezik Miskolcra, német prémiummárkáknak fognak gyártani

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 29. péntek 09:27
Már le is tették a Meleghy Automotive Hungary Kft. miskolci gyárának alapkövét a déli ipari parkban. A mintegy 9 milliárd forintos beruházást a magyar állam 1,1 milliárd forinttal támogatta, első körben több mint félszáz munkahely jön létre.
Juhász Ákos képgalériája

Az egyik legnagyobb tradíciókkal rendelkező német autóipari beszállító-vállalat valósít meg zöldmezős beruházást Miskolcon. A közel százéves múltra visszatekintő Meleghy Automotive családi cégként indult, ma már a világ legnagyobb autógyárainak gyárt karosszériaelemeket.

A miskolci gyárukból fogják kiszolgálni a BMW-t, a Mercedest, és várhatóan a Volvo számára is itt gyártanak majd.

A beruházás 9 milliárd forintból valósul meg, a kormány 1,1 milliárd forintos vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosít ehhez. Első körben 55 munkahely jön létre.

Meleghy Gyula, a Meleghy Automotive elnök-vezérigazgatója felelevenítette, hogy először 2019-ben jártak Miskolcon, a szomszédos Spinto Hungária Kft. vezetőivel találkoztak.

- Láttuk, hogy Miskolc megfelelő lesz számunkra. Nagyon boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk, köszönjük a polgármester és a Miskolc Holding Zrt. együttműködését, a kormány és a HIPA támogatását - tette hozzá.

A gyártás kapcsán elárulta, hogy alumíniummal és fémmel fognak dolgozni, fontos beszállítói lesznek a debreceni BMW-gyár számára. De ez csak az első lépés, a tervek szerint müncheni, regensburgi és lipcsei német gyárak igényeit is igyekeznek majd kielégíteni.

A magyar felmenőkkel is rendelkező Meleghy Gyula elmondta, családi vállalkozásként indultak, ma már 1500 dolgozójuk van, éves forgalmuk eléri a 400 millió eurót, Cseh- és Spanyolországban is vannak gyáraik.

Ismertette azt is, hogy a miskolci üzem "erősen automatizált" lesz, első körben több mint ötven munkatárssal számolnak, de a létszám száz főre is bővülhet. Maga a gyártócsarnok körülbelül  hétszáz négyzetméteres lesz, de ezt bővíthetik majd akár 1300-1500 négyzetméterre is.

Az alapkőletételen jelen volt Miskolc polgármestere is. Veres Pál érdeklődésünkre rámutatott, a beruházás a város története szempontjából is érdekes, hiszen egy olyan cég jön, ami autókarosszéria-elemeket fog gyártani, építve a miskolci fémipari és hegesztéstechnikai hagyományokra.

- Nagy volt a verseny, hiszen több országban jelen vannak már, de nagy örömünkre szolgál, hogy Miskolcot választották - mondta a városvezető, hozzátéve: az, hogy a BMW debreceni gyárának az igazgatója is tiszteletét tette az alapkőletételen, mutatja, mennyire fontos a beruházás, és milyen fontos a kapcsolat a beszállítók és az anyavállalat között.

Csöbör Katalin, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője rámutatott, csak az elmúlt hetekben több mint 100 milliárd forint értékben jelentettek be beruházást Miskolcon és vonzáskörzetében. Ezek az innovatív cégek meglátása szerint hosszú távon tudják biztosítani a régió fejlődését.

- Bízunk abban, hogy a Meleghy Automotive megtalálja a számítását az itteni emberek, a Miskolci Egyetem végzett szakemberek szaktudásukban - tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról szólt először, hogy a járvány, majd a háború miatt felborult a status quo, hiszen korábban a nyugati cégek hozták a csúcstechnológiát, a keletiek pedig az energiahordozókat. Ez most változóban, a magyar kormány mindenesetre az összeköttetések és az együttműködés időszakát szeretné látni a következő években.

Az együttműködések között is kiemelte a német és a magyar kapcsolatokat, a német vállalatok ugyanis "rendkívül fontos szerepet" játszanak a magyar gazdasági életben.

- Németország a legnagyobb beruházó ma Magyarországon, 6 ezer vállalatnál 300 ezer embernek adnak munkát. A vállalataiknak beruházóknak nagy szerepük volt abban, hogy minden nehézség dacára rekordokat döntött a magyar gazdaság tavaly: soha annyi beruházás nem jött Magyarországra, soha annyit nem exportáltunk, és soha annyian nem dolgoztak, mint tavaly - sorolta a miniszter.

Szijjártó Péter végül szólt arról is, hogy a Meleghy Automotive működése során megújuló energiát fog használni. Ez pedig Magyarország számára is fontos, hiszen "úgy növeljük a gazdasági tevékenységet, hogy közben csökkentjük a károsanyag-kibocsátást", húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!