Ugrás a tartalomra

Újabb problémás igazgatóválasztás

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. július 10. péntek 17:53
A Diósgyőri Gimnázium közössége nem fogadja el a szakminisztérium döntését, jövő hétfőn csendes demonstrációval tiltakoznak ellene az intézményben.
A Diósgyőri GImnázium főépülete - Fotó: Juhász Ákos

Több miskolci oktatási intézmény is új vezetővel kezdheti a tanévet. A Földes Ferenc Gimnázium esetében egyelőre sok a kérdőjel, de ott sem felhőtlen az öröm, ahol már megtörtént a kinevezés: a Diósgyőri Gimnáziumnak ugyanis már van igazgatója, csak éppen a döntéssel sem a tantestület, se a szülői közösség nem ért egyet. 

Jelenleg azt tudni, hogy a patinás gimnázium vezetésével az államtitkár Komporday Leventét bízta meg. Ő korábban a Sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumot vezette. A másik pályázó viszont ezer szállal kötődik az Diósgyőrihez: ő Sziszkosz Róbert, aki 2011-től általános igazgatóhelyettese az intézményben, idén márciustól pedig megbízott igazgatóként irányította a gimnáziumot, mivel Péter Barnabás, a korábbi vezető heteken belül nyugdíjba vonul (Péter Barnabás munkásságát egyébként Pro Urbe kitüntető címmel ismerte el idén Miskolc városa).

A tantestület korábban nyílt levelet juttatott el a Miskolci Tankerületi Központ igazgatójának, dr. László Istvánnak, melyben azt írják: nem értenek egyet Sziszkosz Róbert pályázatának elutasításával. A korábbi általános igazgatóhelyettes „kiváló tanári munkáját versenyeredmények bizonyítják. Vezetőként kollégái bizalmát és megbecsülését élvezi, az intézmény szülői és diákközössége maximálisan támogatja és mellette áll. Sziszkosz Róbert ismeri a Diósgyőri Gimnázium múltját és jelenét, ennek alapján készítette el a jövőre vonatkozó pályázatát, melyet szakmai szempontból részletesnek, hitelesnek ítél a tantestület. Ez a másik pályázat esetében nem mondható el. Ragaszkodunk hozzá, hogy bírálják felül a döntésüket, és gimnáziumi, szakmai tapasztalatok alapján történjen a Diósgyőri Gimnázium igazgatói kinevezése!”


A szülők levele a Facebook-on is olvasható ők Komporday Leventének írtak. Azt írták, megdöbbentek a sátoraljaújhelyi pedagógus kinevezésén, mert fel sem merült bennük, hogy nem a gimnáziumhoz ezer szállal kötődő Sziszkoszt nevezik ki. Arra kérték az új igazgatót, mondjon le. A szülők egyébként a tankerületnél is tiltakoztak a volt általános igazgatóhelyettes pályázatának elutasítása miatt. Válasz egyelőre nincsen, a történet július 13-án este 6 órakor csendes demonstrációval folytatódik a Diósgyőri Gimnáziumban. 

Nem az első eset

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Földesben azért írtak ki vezetői pályázatot, mert az intézmény addigi igazgatója, Veres Pál a tavalyi önkormányzati választásokat követően Miskolc polgármestere lett. Az intézmény élére hárman pályáztak: Fazekas Róbert igazgatóhelyettes, Kovács Benedek, az iskola fizika-informatika szakos tanára, valamint Hajdu Hajnalka, a sajószögedi általános iskolájának igazgatója, a megyei közgyűlés fideszes képviselője.

Az intézmény közalkalmazotti tanácsa Fazekas Róbertet támogatta, viszont ez a pályázat érvénytelen lett, mert a köznevelésért felelős államtitkár egyik pályázót sem támogatta. A Földes esetében így új pályázatot írnak ki. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!