Ugrás a tartalomra

Újabb kihívás elé állították a madárszámlálókat

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 02. kedd 11:31
Madár Territórium Térképezés (MTT) néven új országos programot indít 2024 tavaszán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központja. Célja, hogy a korábbinál sokkal pontosabb ismereteink legyenek a hazai fészkelő madárfajok országos költőállományainak nagyságáról.
A szalakóta vármegyénkben is őshonos. Fotók: MME

Az egyes fajok természetvédelmi helyzetét állománynagyságuk, elterjedési területük és előbbiek változásai alapján lehet megítélni. Így készülnek például a „vörös listák” vagy a védettségi besorolások - magyarázta portálunknak az MME.

- Jelenlegi adatbázisaink és modern elemző, modellező munkáink révén napjainkra ismerjük Magyarország fészkelő madaraink hazai elterjedését, fészkelési időszakát és a legtöbb faj esetében állományváltozásuk jellemzőit. Annak ellenére viszont, hogy a természetvédelem egyik legfontosabb mutatószáma az egyes fajokról azok állománynagysága, számos fajnál csak közelítő statisztikai becsléssel vagy szakértői vélemények alapján ismerjük, hány pár fészkel Magyarországon - tudatta az MME. 

Ahhoz, hogy az országos állománynagyságot is a fentiekhez hasonlóan megbízható módon lehessen megadni, a már meglévő és folyamatosan bővülő adatbázisainkra építve, szükség van a fészkelő állományok sűrűségével kapcsolatos adatokra is. Az új MTT program célja, hogy az ország minél több részén és minél több fészkelő faj esetében, nagyszámú mintaterületről legyenek pontos adatok a fészkelő párok sűrűségéről - részletezte közleményében az egyesület. 

A Bükkben is szívesen fészkelnek a parlagi sasok.

- Ennek segítségével és a meglévő adatbázisok - MAP, MMM - felhasználásával a korábbinál sokkal megbízhatóbb információkat tudunk majd szolgáltatni az országos költőállományok nagyságáról. A program keretében a territórium-térképezés terepi módszerével szeretnénk az ország nagy részéről adatokat gyűjteni a fészkelő párok, vagy egyedek valós sűrűségéről. Ez a terepi munka nemcsak az állománynagyság megállapítását pontosítja jelentősen, hanem – mivel ez a fészkelő párok/egyedek legmegbízhatóbb megfigyeléses módszere – új információkat adhat a különféle élőhelyek állapotáról, minőségéről, azok madarak általi használatáról és még sok másról - sorolta a madártani egyesület. 

Kinek ajánlják a részvételt?

Bárki bekapcsolódhat, aki megfelelő fajismerettel rendelkezik az általa kiválasztott mintaterület(ek) madarairól (egy települési környezetben akár két tucat faj is elegendő), van egy kézitávcsöve, okostelefonja vagy táblagépe és van lehetősége egy adott mintaterületet többször bejárni a fészkelési időszakban. Ennek érdekében érdemes jelezni a monitoring@mme.hu e-mail címre írt üzenetben, hogy részt venne valaki a territórium-térképezésben és azt is, hogy mely mintaterülete(ke)n végezné a felméréseket. 

A felmérés menete

A kiválaszott mintaterületen a költési időszakban – a vizsgált fajok számától és körétől függően – 5–10 alkalommal kell részletes megfigyeléseket végezni, az adatokat térképen nagy pontossággal rögzítve. A felmérésre elsősorban a hajnali – kora délelőtti időszak ajánlott, éjszakai aktivitású fajoknál természetes az adott fajoknál javasolt időszakban. Rögzíteni kell a fajt, a kort és ivart (ha felismerhető), és gyorsmenüből a sokaknak már ismerős viselkedési paramétert. 

A szezon végén az erre a célra kialakított webes felületen kell megadni a  vizsgált területen felmért fajok territóriumainak számát. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!