Ugrás a tartalomra

Újabb útfejlesztés Miskolcon: négysávosra bővül a Thököly utcai híd, kiszélesítik a Kiss Ernő egy szakaszát

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. július 06. csütörtök 12:02
A város vezetői csütörtök reggel jelentették be az újabb fontos, közlekedést érintő beruházás megkezdését. A belváros tehermentesítése, a gördülékenyebb kelet-nyugati irányú autós forgalom elérése a cél.
Fotók: Mocsári László

A munkaterületet már átvette a kivitelező, a Thököly utcai híd egy sávját le is zárták a forgalom elől csütörtök reggelre. Itt jelentette be a beruházás megkezdését Veres Pál polgármester és Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője.

- Minden útfejlesztés és -felújítás a miskolciak érdekeit szolgálja hosszú távon - emelte ki a sajtótájékoztatón a polgármester.

Veres Pál elmondta, a mostani beruházás egy korábbi, még az előző városvezetés idején megkezdett projekt harmadik, egyben záró szakasza. A Hidegsor és a Kiss Ernő utca részben már megújult, most a Szinva-patak Thököly utcai hídját és annak környékét érinti a fejlesztés. A felújítások mellett az áteresztőképesség növelésén van a hangsúly.

A legfontosabb eleme a mostani munkáknak a statikusok által is megvizsgált hidat érinti: nem csak felújítják, de ki is szélesítik, egy négysávos forgalomra alkalmas pálya készül. Megújul továbbá az itt található közlekedési csomópont, új jelzőlámpákat helyeznek ki és a patakmedret is rendbe teszik. A szélesítés célja a megnövekedett közúti forgalom átvezetése a Kiss Ernő utca és a Vologda utca között, támogatva a belváros mentesítését az észak felé menő forgalomtól.

Mindezek mellett kiszélesítik a Kiss Ernő utcát a Wesselényi utca és a Damjanich utca között. A tehermentesítőn egy hídra, balra kanyarodó sávot is kialakítanak.

A közlekedésbiztonság fokozása érdekében a Kiss Ernő utcán mindkét irányban autóbuszöblöket alakítanak ki, ezeknél új fedett buszmegállókat építenek, illetve a járdákat is szélesítik.

- Szeretnénk elérni, hogy valóban zavartalan és gördülékeny legyen a közlekedés a déli tehermentesítőn. Ezek a beruházási elemek pedig ezt a célt szolgálják - húzta alá Veres Pál, aki az autósok és a helyi lakosok türelmét kérte a beruházás idejére. A polgármester elmondta, év végéig be kell fejezni a munkát.

A miskolci önkormányzat beruházásának kivitelezője az Fk-Raszter Építő Zrt., a fejlesztésre több mint 410 millió forint TOP-os forrás áll rendelkezésre. Simon Gábor, a Velünk a Város frakciójának vezetője szerint a komoly áremelkedések miatt szűkös a keret, de bíznak abban, hogy komoly műszaki problémák nem adódnak a kivitelezés során.

- A híd nagyon rossz állapotban van, műszakilag is szükséges volt a felújítása - mutatott rá.

A választókörzetének természetes határa egyébként éppen a Szinva, önkormányzati képviselőként is pontosan tudja, mekkora problémát okoz a közlekedés és a parkolás a Győri kapun át autózók, illetve az ott élők számára.

- A gépjárművek száma folyamatosan növekszik, ez világtendencia, de lehet javítani a helyzeten, van megoldás a több autó miatt kialakuló közlekedési problémákra. Meggyőződésem, hogy ez a beruházás is az lesz - mondta.

Simon Gábor úgy fogalmazott, hogy a Thököly-híd és környéke olyan, mint egy "trombózis a szervezetben", amit azonban orvosolni lehet a híd kiszélesítésével, a kanyarodó sáv és buszöblök kialakításával.

- Ez a "trombózis" az év végére megszűnik, az autósok azt fogják érezni, hogy gördülékenyebb az áthaladás, a Győri kapuban élők számára pedig a mindennapi életet kevésbé fogja érinteni a feltorlódó forgalom - tette hozzá.

Amint arról az elmúlt hónapokban beszámoltunk, Miskolcon több útfejlesztés tart jelenleg is. Folyamatosan halad a Dayka-átkötés kialakítása, és a hozzá kapcsolódó utak, kereszteződések átépítése. Erről ITT írtunk legutóbb. És Miskolctapolcán is komoly beruházás indult, több kilométeren létesül új nyomvonal, illetve újul meg a meglévő hálózat év végéig a városrészben. A projekt nyitórendezvényéről ITT írtunk.

Veres Pál polgármester arról is ejtett szót a csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy készül a város közlekedésfejlesztési stratégiája, és vizsgálják, hogy a Vologda utcát érdemes lenne-e meghosszabbítani nyugati irányba. A forgalomszámlálási adatok figyelembe vételével is úgy tűnik, hogy inkább annak van realitása - ismertette a városvezető -, hogy kiszélesítik az északi tehermentesítőt, valamint az azt a délivel összekötő útszakaszt. Ezzel a Kiss Ernő utcára terelnék a forgalmat. Azon szintén gondolkoznak - árulta el Veres Pál -, hogy érdemes-e a stadion irányába meghosszabbítani a déli tehermentesítőt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!