Ugrás a tartalomra

Újdonságok és hagyományok a 90. Ünnepi Könyvhéten

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 05. szerda 13:34
Gazdag programkínálattal jelentkezik az idei, jubileumi könyvhét. Számos író-olvasó találkozót, dedikálást, koncertet szerveztek a rendezvénysorozatra, aminek országos megnyitója az Erzsébet téren lesz június 12-én, szerdán délután 4 órakor.
Fotó: Juhász Ákos

Sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők arról, milyen programok várnak a miskolciakra a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok alkalmából. Nagy Réka polgármesteri biztos elmondta, Miskolc kulturális élete rendkívül gazdag. – Büszkék lehetünk azokra a rendezvényekre, amik mára már nemzetközi érdeklődésre tartanak számot, ilyen például a Jameson CineFest és a Bartók Plusz Operafesztivál. Ebbe a sorba illeszkedik az Ünnepi Könyvhét is, ami ráadásul a legrégebbi, hiszen az elsőt itt, Miskolcon kilencven évvel ezelőtt rendezték meg – mondta Nagy Réka, aki hangsúlyozta, a város támogatja a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat és annak intézményeit, megteremti a működéshez szükséges feltételeket. – 2017-ben megújult a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtár, idén pedig a Szentpéteri kapuban található József Attila Könyvtár várja új formában az olvasókat. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok kedveljék a könyveket a XXI. századi digitalizáció mellett is, valamint tájékozottakká váljanak általuk – összegzett a polgármesteri biztos.

Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója ismertette az idei könyvhét programjait. – Megjelent a Könyvheti újság, idén már a harminchatodik, most színesben. Ebből lehet tájékozódni a programsorozatról. Lesz újra könyvaukció, amit már hetedik alkalommal rendezünk meg, most 13-án, csütörtökön este fél 6-tól a MAB Székházban. Újdonságként Kötve-fűzve versenyt hívtunk életre, ahol a helyi könyvkiadók és grafikai műhelyek versenyeztethetik az utóbbi két évben kiadott köteteiket. Ezeket a Görgey úti központi könyvtárunkban az olvasók is megnézhetik, és szavazhatnak a legszebbre. Közöttük kisorsoljuk kiadványunkat, a könyvtár által most megjelentetett Lillafüred képeslapalbumot. A díjátadás kedden lesz, még a könyvhét megnyitója előtt – számolt be Prokai Margit.

A rendezvénysorozat díszvendége Szőcs Géza lesz, Kossuth- és József Attila-díjas költő. Ő mond beszédet a megnyitón június 12-én, szerdán délután 4 órakor az Erzsébet téren. Rajta kívül találkozhatnak az olvasók még Serfőző Simon Kossuth-díjas íróval, költővel, Fecske Csaba József Attila-díjas költővel, Vári Fábián László József Attila-díjas kárpátaljai költővel, valamint Miskolc Szabó Lőrinc-díjasai közül Bereti Gáborral, Csorba Piroskával, Györgyei Gézával és Zemlényi Attilával.

A könyvhét ötletadójának, Supka Gézának emléktáblát állítanak azon a helyen, ahol 1927. június 5-én javaslatot tett a rendezvény megszervezésére. A megemlékezés a megnyitó után lesz a MAB Székházban.

Miskolcon fesztivál fesztivált ér ebben az időszakban. A négynapos programsorozat koncertjeivel kapcsolódik a 14-én, pénteken kezdődő operafesztiválhoz is.

További hírek

Olvasnivaló