Ugrás a tartalomra

Újra együtt ünnepelték a költészet napját Lillafüreden

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. április 12. kedd 09:52
Két járvánnyal terhelt április után idén újra Lillafüreden, együtt ünnepelte a város közössége a magyar költészet napját. 
Költészet napi ünnepség Lillafüreden - Mocsári László képgalériája

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. Az ebből az alkalomból a II. Rákóczi Ferenc Városi és Megyei Könyvtár által szervezett hétfői esemény a Palotaszálló előtt található Óda-emléktáblánál kezdődött, ahol először Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere mondott köszöntőt. A városvezető méltatta József Attila költői nagyságát, mint hangsúlyozta, nem véletlen az sem, hogy lassan hatvan éve éppen az ő születésnapján tartják itthon a költészet napját. 

„Mikor meghalt, nem volt semmije. És ma – költők tudják csak igazán! – egész világ a birtoka: fűszálak és csillagok, sőt a szótár egyes szavai, amiket büntetlenül senki többé el nem vehet tőle” – idézte Varga Andrea Pilinszky Jánost, majd az irodalom, a költészet fontosságát hangsúlyozta. - Azok a szavak, azok a mondatok, azok a kifejezések, melyek költészet által a mieink lesznek, olyan érzéseket, gondolatokat képesek bennünk megfogalmazni, amelyekre mindannyiunknak óriási szüksége van – jelentette ki.

Varga Andrea - Fotó: Mocsári László

 
Szükségünk van rá

Az alpolgármestert a szendrői születésű kritikus, szerkesztő, Korpa Tamás követte, aki a Lillafüreden született Óda című verset elemezte, majd Miskolc kultúrához való hozzáállását, kulturális életét méltatta. 

- Az egykori miskolciak is kiválóan tudták, mi a városmarketing. Hozzávalók: rendezz egy íróhetet a festői Lillafüreden. Hívd meg József Attilát, akiről később bebizonyosodik, hogy az egyik legnagyobb magyar költő. Hívd meg akkor, amikor készen áll bene a vers, minden feltétel adott, és reménykedj csendesen, hogy meg is születik a versek verse, és bele is írja a Szinvát is. Kevés olyan magyar nyelvű ember van, aki ne találkozott volna az Ódával, és egy olyan Lillafüreddel, ami maga a képzelt, vágyott szerelem és szenvedély fészke. Kell ennél több? – tette fel a kérdést.

Korpa Tamás


Beszélik a kultúra nyelvét

Korpa Tamás hozzátette, közel száz év után sincs ez másképp, Miskolc ma is érti a kultúra nyelvét.  - A mostani miskolciak is kiválóan tudják, hogy mi a kulturális városmarketing. Hiszen itt működik az ország egyik legizgalmasabb kulturális fóruma, a Műút. Hiszen itt működik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Hiszen itt minden évben meghirdetik a Deákpoézis középiskolás versíró versenyt Kárpát-medence fiataljai számára, és ennek köszönhetően a magyar nyelvterület sok tehetséges fiatalja vendégeskedik a városban és őriz szép emlékeket róla – hangsúlyozta a városhoz ezer szállal kötődő szerkesztő. 

Polgár Sándor Bendegúz - Fotó: Mocsári László


A beszédeket követően Miskolc képviseletében Varga Andrea alpolgármester és Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár képviseletében Varga Gábor igazgató és Csoma-Simon Mária igazgatóhelyettes, a MŰÚT szerkesztősége és további civil szervezetek koszorúzták meg az emléktáblát. 
A megemlékezés végén Polgár Sándor Bendegúz, a Földes Ferenc Gimnázium tanulója szavalta el a kultikus verset, József Attila Ódáját, ezt követően az ünnepség a függőkertben, a költészet teraszán folytatódott kulturális programmal.

A Miskolc Televízió, valamint a Miskolci Napló és a minap.hu szerkesztősége az elmúlt két évben sem felejtkezett el megemlékezni a magyar költészet napjáról. M-Kiss Judit munkatársunk ötlete alapján 2020-ban így, 2021-ben pedig így készültünk a nagy napra. 

József Attila lillafüredi szobrát 2005-ben állították. Fotó: Mocsári László

József Attila emléke Lillafüreden 
1933-ban – az első lillafüredi írótalálkozón – a táj ihletésében írta József Attila az Óda című versét, a világirodalom egyik legszebb szerelmes költeményét. A helyet korábban "csupán" emléktábla jelölte a Palotaszállóval szemközt. 2005-ben, József Attila születésének 100. évfordulójára, április 11-re készítette el Varga Éva Munkácsy-díjas szobrászművész az Óda költőjének szobrát. A teraszra támaszkodó költő mellett a párkányra vetődő női árnyékban az Óda című vers töredezett sorai jelennek meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!