Ugrás a tartalomra

Újra hasznosul a Debreczeni régi épülete

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. május 24. szerda 19:19
A perecesi öreg iskolaépület egy részében ezentúl a miskolci polgármesteri hivatal irattára működik.
Az öreg iskolaépület majd' 10 éve állt üresen. Fotók: Mocsári László

Új funkciót kap a Debreczeni Márton Szakképző Iskola perecesi épülete, itt őrzik polgármesteri hivatal elmúlt évtizedekben összegyűlt iratanyagát. A hírről Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője, és Bazin Levente (Velünk a Város, MSZP), a 16-os választókerület önkormányzati képviselője számolt be szerdán.

- A polgármesteri hivatalnak jelentős mértékű az irattárolási tevékenysége, közel tizenegy folyókilométernyi iratról beszélünk, amit el kell folyamatosan helyeznie. Ezeknek egy része nem selejtezhető, vannak köztük olyanok is, melyek ötven, hatvan, sőt akár hetven éve itt van nálunk. Mivel ezeknek mindenképpen helyet kell biztosítanunk, arra gondoltunk, hogy ennek a perecesi volt iskolaépületnek új funkciót adunk. Itt kompletten egy épületszárnyat alakítottunk ki egy bepolcoztuk, az iratokat a következő hetekben, hónapokban szállítják át ide – tette hozzá Ignácz Dávid. Az önkormányzat mellett a Miskolci Közintézmény-működtető Központ (MKMK) és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) is irattárat rendezett be itt az elmúlt hetekben. 

Bazin Levente és Ignácz Dávid

Tíz éven át volt üres

A mai nevén Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola 2014-ben költözött el a perecesi alma materből, az épület azóta üresen állt. Bazin Levente szerint az önkormányzat évek óta azon dolgozott, hogy valamilyen funkciót találjon a lassan tíz éve felhagyott épületnek.

- Az épületről tudni kell, hogy brutálisan nagy, és rendkívül jó statikai állapotban van. Nagy örömömre szolgál, hogy funkciót találtunk neki, irattár lesz az épület egy részéből, így talán nem pusztul már tovább úgy, ahogyan a korábbi időszakban. A tervek között szerepel egyébként az is, hogy az épület túlsó részén található testnevelés termet, és kiszolgálóegységeit is hasznosítanánk, természetesen egy felújítást követően – hangsúlyozta

Vájárképzőként indult

 A Debreczeni lassan tíz éve, hogy a Bolyai Farkas utcán működik, a korábbi Gábor Áron Művészeti Szakközépiskola épületében. Az iskola eredeti, perecesi épületét még 1954-ben adták át, ez volt az úgynevezett vájáriskola. Az iskola honlapja szerint a hely kiválasztásában a bányák közelségén kívül szerepet játszott az is, hogy a növendékek egészséges környezetben pihenhessenek a fárasztó bányamunka után. 1965-től a vájárképzés mellett egyre több új szakma indult el és az épület is folyamatosan bővült.

1979-től megjelentek a lányok, ők először motortekercselő szakmát tanulhattak itt. Később elindult a gimnáziumi és a szakközépiskolai képzés is. Az intézmény 1991-ben vette fel a Debreczeni Márton nevet. 2000-ben a Debreczenit összevonták az 1981-ben alakult Mezőgazdasági és Élelmiszeri Szakképző Iskolával, ami olyan népszerű szakmákat oktatott, mint például a kertész, dísznövénykertész, szőlő és gyümölcstermelő, valamint pék, tejipari szakmunkás, tartósítóipari szakmunkás és erdészeti szakmunkás. Mivel időközben megszűnt a bányászképzés, az iskola keresni kezdte a lehetőségét, hogy új épületbe költözzön, ez valósult meg 2014-ben, ekkor került vissza az épület az önkormányzat használatába.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!