Ugrás a tartalomra

Újra, húsz év után: Vendégségben Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 06. kedd 15:57
A Vendégségben Miskolcon programsorozat húsz év után folytatódik - Fedor Vilmossal és új vendégekkel.

Az ország legismertebb művészei, közéleti személyiségei, sportolói látogattak el városunkba egykoron a gyorsan országosan is ismertté váló programsorozat keretében, ahol egy hétvége alatt teljesen személyre, egyénre szabott "ismerd meg az ismeretlen Miskolcot" élményprogramon vettek részt.

A Vendégségben Miskolcon vendége volt többek között Koncz Zsuzsa, Geszti Péter, Göncz Árpád, Temesvári Andrea, Kepes András és Gregor József.

A programsorozatnak is köszönhetően kezdett megváltozni az ezredfordulón a Miskolcról alkotott negatív kép. Most azért éledhet fel a sorozat, mert egy lokálpatriótákból álló csapat támogatja, hogy éveken át legyen „Vendégségben Miskolcon”: Hajdú László (Expert cégcsoport), Balogh József (MBM Autó Kft.), Gyarmati János (Huniko Kft.), Dányi Gábor (D-Gesztor Kft.), Nyeste Gábor (FPS).

Véleményük szerint Miskolcnak újra a kultúra lendítő erejére van szüksége, és ehhez nélkülözhetetlen a civil összefogás. A Vendégségben Miskolcon program vendégei a város „kulturális nagyköveteivé” válhatnak, egyszerűen, mert szeretnék továbbadni az itt szerzett élményeket, benyomásokat.

A program házigazdája, megteremtője, moderátora Fedor Vilmos, számos Miskolc-könyv szerzője, a város kulturális ügyekért felelős polgármesteri megbízottja.

- A Szinva Örökség Napok sikere is azt bizonyítja, hogy a város most is kész mozdulni, kultúrát építeni - jelentette ki.

Most az első hétvégét a CineFest-tel közösen szervezik, Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, a fesztiválon életmű-díjat átvevő művész számára szeptember 9-én és 10-én. Olyan filmekben játszott - rendkívül gazdag színházi pályafutása mellett - mint az Indul a bakterház, a Sose halunk meg, a Szamba, a Csinibaba, a Meseautó, az Állítsátok meg Terézanyut!, a Sorstalanság, A nagy füzet, valamint a Liza és a rókatündér.

Megyénkben, Ózdon született, és számtalan díja között ott a Déryné-díj, a Miskolcon nyugvó legnagyobb magyar színésznőről elnevezett elismerés. A Nemzet Színésze címet tizenketted magával viselheti - ez az örök páholy létszáma, ami nem bővülhet.

Molnár Piroska részt vesz a CineFest rendezvényein a hétvégén, és szombaton ismerkedik majd a város azon nevezetességeivel, amelyek sora meglepetés lesz számára is. A szervezők igyekeznek főleg azt megmutatni, ami különösen érdekes a vendég számára, így Molnár Piroska ellátogat Déryné miskolci sírjához is, hiszen most van a nemzet legnagyobb színésznője halálának 150.évfordulója.

További hírek

Olvasnivaló