Ugrás a tartalomra

Újra jótékonysági futóverseny mozgatja meg Miskolcot

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. szeptember 24. szombat 08:45
Ezúttal egy tűzoltó kislányának gyűjtenek a szervezők.
Juhász Ákos tavalyi jótékonysági futásról készült felvételei

Egy évvel ezelőtt több százan gyűltek össze Miskolc belvárosában, hogy közösen fussanak egy jót. Az akciónak jótékonysági célzata is volt: Takács Norbert törzsőrmester, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred miskolci, 10. Területvédelmi Zászlóaljánál szolgálatot teljesítő altiszt kislánya, Takács Anna születési rendellenességből adódóan súlyosan látássérült. A Vakok és Gyengénlátók Budapesti Intézete abban az esetben engedélyezte a kislány normál, nem speciális általános iskolai tanulmányainak megkezdését a gyermek lakóhelyén, amennyiben a szülők megvásárolják az általuk javasolt látássegítő oktatási eszközöket. Ezeket azonban a család saját költségvetéséből nem tudta volna fedezni.
 
Hogy segítsen, a Magyar Honvédség helyi szervezete jótékonysági futóversenyt szervezett Miskolc belvárosába, az akcióhoz társszervek, intézmények és Miskolc önkormányzata is csatlakozott. Az összefogás nem várt sikert aratott, hiszen megközelítőleg 2,3 millió forint gyűlt össze a jótékonysági futóversenyen. A felajánlásoknak köszönhetően sikerült megvásárolni Takács Anna számára azokat a speciális felszereléseket, amelyekre a látássérült kislánynak a tanuláshoz szüksége van.

 - Hatalmas segítség volt - mondta el lapunk érdeklődésére Anna édesanyja, Takácsné Gazda Marina. - Kislányunk kiváló eredménnyel zárta az első osztályt, ez az eszközök nélkül nem ment volna. De az iskolán kívül, a hétköznapokban is jó hasznát vesszük például a szemüvegnek. Annának egyébként sikerült azonnal beilleszkednie, az iskolatársai és tanárai is elfogadják, nagyon alkalmazkodók és befogadók, azt tapasztaljuk.
 
Az eszközvásárlásra szánt támogatás a Supersum Alapítvány segítségével jutott el a családhoz. Bernasconi-Bus Katalin kuratóriumi elnöktől megtudtuk, idén is várják a támogatásokat, ezúttal egy tűzoltó kislányának gyűjtenek. Dobai Janka egészséges, életvidám kislányként jött a világra, problémája 3 hónapos korában kezdődött: a kötelező oltás után néhány napon belül teljes fizikai és idegrendszeri leépülés indult el nála. Akkor a járvány miatti korlátozó intézkedések okán lehetetlen volt bármilyen fejlesztésre eljutni. A szülők rendszeresen hordták Dévény-tornára és korai fejlesztésre. Mivel a megyében nincs komplex rehabilitációs intézet, ezért a szülők felkeresték a Borsóházat a fővárosban, ahol kislányuknak szakszerű, intenzív, legalább egyéves terápiát javasoltak. Az egyéves fejlesztés költsége azonban 1,5 millió forint, ezt az anyagi terhet azonban a család teljes egészében nem tudja vállalni.
 
- Ahogy tavaly, úgy idén is jelezték részvételüket a rendvédelmi szervek, iskolák, futócsapatok. A futást a szeptember 24-ei, Hangoljon a biztonságra című rendezvény keretein belül tartjuk meg, amit a megyei rendőr-főkapitányság szervez. Ezúttal is a Városház térről indulunk, és ide is térünk vissza a kör után - mondta.

Dócs Róbert, a Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője felidézte: kollégájuk, Janka édesapja, Dobai Ádám, 9 évvel ezelőtt szerelt fel, azért, hogy a bajba jutott embereken segítsen - most ők szorulnak segítségre.
 
- Ezért kérek mindenkit, hogy jöjjön el a futásra, és támogassa a családot a céljaik elérésében - hangoztatta.
 
A nevezési díjakból befolyt összegből Janka további kezelését szeretné finanszírozni a család, nevezni a helyszínen lehet majd 2 ezer forint befizetésével. Aki a szeptember 24-ei futáson nem tud részt venni, de szívesen támogatná Janka gyógyulását, szombaton és vasárnap teljesítheti a távot a miskolci Decathlon áruházban elhelyezett futópadon, illetve az alapítvány Janka részére elkülönített számlaszámára is utalhat:
 
Supersum Alapítvány
K&H BANK
10402764-50526972-78881015
IBAN: HU77 10402764 50526972 78881015
Swift kód: OKHB HUHB
Közlemény: JANKA

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!