Ugrás a tartalomra

Újra lehet lagzikat tartani, ha megvan az 5 millió beoltott

telex.hu
Utoljára módosítva
2021. április 29. csütörtök 14:16
Megtartotta Gulyás Gergely az e heti kormányinfót, ahol az egyik legfontosabb információ a négymilliós beoltottság elérése és az annak kapcsán várható nyitási részletek voltak – írja a Telex. De egy picit már tovább is tekintett a miniszter.

Gulyás Gergely szerint a négymillió beoltott már pénteken meglehet, és amennyiben ez megtörténik, akkor többek éjfélre módosul a kijárási korlátozás, a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek este 11-ig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, ahová a szülők a gyermekeket is magukkal vihetik, ők védettségi igazolvány nélkül mehetnek be. Továbbá: a védettek szállodákba is mehetnek, a szabadidős létesítményeket – állatkerteket, múzeumokat, színházakat, mozikat – ismét lehet látogatni. Edzőterembe, uszodába a védettek és a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, illetve a versenyre készülő igazolt sportolók mehetnek majd. A védetteknek és a kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken.

A kormány ötmillió beoltott elérése után, azaz várhatóan május 10-étől engedné újra a lakodalmak, családi összejövetelek megtartását.

Módosítják a büntető törvénykönyvet: a közokirat-hamisításnak lesz egy külön kitétele, így akarják elkerülni a védettségi igazolványokkal való visszaéléseket. Az igazolványokkal kapcsolatban egyébként a külügyminiszter felhatalmazást kapott, hogy kétoldalú szerződéseket kössön különböző országokkal a kölcsönös elfogadásról. Kiderült, eddig összesen 4 176 133 igazolványt gyártottak, és ezeket határidőn belül kiállították. Ebből pedig több mint hárommillió igazolványt postáztak.

A miniszter arról is beszélt, hogy mindenki el tudja dönteni, hogy az első oltás után, a védettségi igazolványával megy-e közösségbe, vagy megvárja a második oltást, de a rendelkezésre álló adatok alapján az igazi különbség az oltatlanság és első oltás között van, nem a két oltás között. Szerinte a járvány leküzdése ellen a vakcina az egyetlen fegyver, ami tavaly nem állt rendelkezésre, most viszont van, tehát úgy lehet tervezni a költségvetéssel, hogy bízhatunk abban, hogy május végén, június elején a járvány véget fog érni, vagy olyan minimálisan lesz jelen, ami a normális élethez való visszatérést nem zavarja meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!