Ugrás a tartalomra

Újra nyitva a Miskolci Galéria, megnyílt a Téli Tárlat

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. március 21. csütörtök 19:22
A Téli Tárlat megnyitása már második alkalommal zökkent ki a megszokott ritmusából, mindez azonban maximum abban mutatkozott meg, hogy az eseményen résztvevő alkotók és a kultúrát kedvelő közösség lengébb ruhában jelent meg az újranyíló Miskolci Galériában április első napján.
A 26. Miskolci Téli Tárlat díjazottjai, valamint díjalapítói. Fotó: Tajthy Ákos

 
Megnyitotta kapuit szombaton a huszonhatodik Miskolci Téli Tárlat, a kiállításon hatvankét művész száznyolc munkája tekinthető a Miskolci Galériában. Az esemény megnyitóján elhangzott, az utóbbi években már másodszor zökkent ki a megszokott ritmusából a téli tárlat, hiszen 2020-ban a pandémia miatt a következő év nyarára csúszott a megnyitó, 2022-ben pedig az energiaválság miatt halasztották el a tárlatot, ami végül most, április 1-jén megnyalhatott. 

Az eseményen először Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere mondott köszöntőt, beszédében felelevenítette: 2023 Miskolcon a kultúra éve. 

- Különleges jelentőséggel bíró esztendő ez: a Miskolci Nemzeti Színház ugyanis idén kettőszáz, a Miskolci Szimfonikus Zenekar hatvan, a Miskolci Rockfesztivál ötven, a Miskolci Állatkert negyven, a Csodamalom Bábszínház harmincadik. évfordulóját ünnepli az idén. Sőt, jutott egy évforduló a Miskolci Galériát fenntartó Herman Ottó Múzeumnak is, hiszen tíz évvel ezelőtt nyílt meg a látogatók előtt a Pannon-tenger Múzeum kiállító épülete – sorolta a városvezető.

Varga Andrea

 
Varga Andrea köszönetet mondott a Miskolci Galéria munkatársainak, akik a koronavírus-világjárványt követően most az energiaválság miatt már második alkalommal kellett, hogy megküzdenek a kényszerűbezárással és annak a kihívásaival. „A Miskolci Téli Tárlat története hatvannyolc évre nyúlik vissza. A mai napon azt ünnepeljük, hogy önök, a művészetek területén dolgozó szakemberek, alkotók és a képzőművészet pártolói töretlen hittel és lélekkel tettek és tesznek azért, hogy itt és most ezt a nagy hagyományokkal rendelkező tárlatot megnyithatjuk immár huszonhatodik alkalommal” – tette hozzá.  

 - Semmi nem pótolja a Művészeti alkotások fizikai jelenlétét – ezekkel a szavakkal kezdte beszédét Kónya Ábel, a Miskolci Galéria intézményvezetője, majd így folytatta: „Akármilyen online programot ki lehet találni, akármilyen hálózatot lehet virtuálisan építeni, a műtárgy az akkor műtárgy, mikor ott vagyok mellette, és ezt nem pótolja semmi. Ahogyan az önök jelenlétét sem, a közönségét, az alkotókét, akik most itt vannak velünk, és együtt valóban ünneppé tesszük ezt az április 1-jét” – jelentette ki az intézményvezető, reményét fejezte ki, hogy a következő Miskolci Téli Tárlatot most már valóban télen rendezhetik meg. 

Kónya Ábel


Kónya Ábel egy szomorú tényről is megemlékezett a megnyitón. A most megnyílt Téli Tárlat az utolsó kiállítás, melyen alkotásaival megjelent a 2021-ben elhunyt Rézművesné Nagy Ildikó és a 2022-ben távozott Kabai Lóránt. 

- Most végre megnyílhat a kissé megcsúszott téli tárlat, amely higgyük el, nagyon fontos a helyi művészeti közéletben – ezt pedig már Kishonthy Zsolt művészettörténész jelentette ki. 

Megnyitó gondolataiban úgy fogalmazott, Miskolc nagy hagyományokkal rendelkező város a kortárs művészet terén, és bár a rendszerváltás majd az azt követő évtizedek sokat ártottak a településnek, azért jelenleg is sok értékkel rendelkezik és ez alól nem kivétel a kulturális élete sem. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a város közösségének meg kell őriznie a működő intézményeket, és fenn kell tartania a nagy hagyományokkal rendelkező kulturális rendezvényeket is. 

A kiállításon megtekinthető alkotásokat 262 pályamunka közül választotta ki a válogató zsűri, Kákóczki András művészettörténész, Kishonthy Zsolt művészettörténész és Lenkey-Tóth Péter festőművész. A civilek, cégek és magánemberek összesen tizenegy díjat ajánlottak fel, amelyeknek odaítéléséről a kiállítást rendező Kónya Ábel képzőművész, Kishonty Zsolt és Lenkey-Tóth Péter alkotta díjzsűri döntött. 

Kishonthy Zsolt


A pályázó művészek közül Seres László Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának díját, Horváth Kinga a Lillafüred Alapítvány díját, Gönczi Petra Virág a Herman Ottó Múzeum díját, Piti Zsuzsa a MissionArt Galéria Kft. díját, Radics Márta Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok díját,Szanyi Borbála Kishonthy Zsolt műgyűjtő díját, Urbán Tibor a Sys-Team Számítástechnikai Fejlesztő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. díját F. Balogh Erzsébet az ArtPont Művészellátó Kft. valamint az Á. Tóth és Barátai Produkciós és Reklámügynökség Kft.díját, Tomecz Dániel a Spanyolnátha művészeti folyóirat díját végül Dely Dominika a Lácacsékei Művésztelep díját kapta. 

A téli tárlat április végéig tekinthető meg az újranyílt Miskolci Galéria nyitvatartási idejében, hétfő kivételével mindennap reggel 9 és délután 5 óra között. 

 

A Téli Tárlatról 
A Téli Tárlat története 1955-ben indult el, és kezdetben úttörő kezdeményezésnek számított, hogy a fővároson kívül vidéken is megnyílhatott egy olyan kiállítás, "amely felvonultatta a magyar képzőművészet élvonalát és egyben lehetőséget adott a helyben élő művészeknek is a bemutatkozásra". Az eleinte Országos Képzőművészeti Kiállítások nevet viselő tárlatot 1960-ig évente, majd 1962-től kétévente rendezték meg, 1870-ben pedig Megkapta a Miskolci Téli Tárlat elnevezést. 1984-től regionális kiállítás lett belőle, amelyen Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyei művészek mutathatták meg alkotásaikat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!