Ugrás a tartalomra

Újra személyesen válhat kutatóvá bárki ezen az éjszakán

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 22. szerda 13:54
Szeptember 24-én, pénteken rendezik meg a Kutatók éjszakáját, aminek már hagyománya van a Miskolci Egyetemen. Cél, hogy a gyerekek kedvet kapjanak a kutatók nem mindennapi, izgalmas munkájához és életéhez. Tavaly a pandémia miatt ez a rendezvény is online térbe szorult.
Korábbi felvétel, fotó: Juhász Ákos

Látványcsapolás és alumíniumöntés, anyagtudományi és drónos kísérletek, műholdas technikák, versenyautók és robotok bemutatása mellett az érdeklődők benézhetnek egy bírósági tárgyalásra, megismerkedhetnek a régészet különböző lépéseivel, vagy éppen új fejleményekkel az irodalom területén.

Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese elmondta, céljuk, népszerűsíteni a kutatómunkát. – Közelebb kell hozni a kutatókat a civil társadalomhoz, hogy még több fiatal úgy érezze, érdemes kutatónak menni. Ez az életpálya nemhogy nem unalmas, hanem inkább izgalmas lehetőséget nyújt a fiatalok számára. A teljes egyetemi spektrumot bemutatjuk: műszaki, természettudományi, társadalomtudományi és élettudományi területen – mondta a rektorhelyettes, aki hozzátette, szerinte mindegy, hogy az ember előre eltervezi, milyen állomásokat látogat meg a rendezvény öt órája alatt. 

–  Délután 5 órától este 10-ig tart a programsorozat, amin az is jól jár, aki átnézi és kiválasztja azokat az elemeket, amiken részt szeretne venni, és az is jól fogja érezni magát, aki ad hoc jelleggel jön be az intézménybe. 

Az eseménysorozatot az Európai Bizottság indította el 2005-ben, tehát tizenhat évvel ezelőtt, és minden év szeptemberének utolsó péntekén rendezik meg szerte Európában, így Magyarországon is. A Miskolci Egyetem tizenöt éve vesz részt az európai tudomány sikerességét bemutató programsorozaton, amire évente négy-ötezer érdeklődő látogat el.

Idén mintegy százhúsz program közül választhatnak a résztvevők. A Miskolci Egyetem honlapján a teljes program látható. A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!