Ugrás a tartalomra

Újraéled a legendás Otthon Étterem

Létrehozva
A kultikus vendéglátóhely a turizmus-vendéglátás területének ágazati képzőközpontjaként üzemel a jövőben.

Preview Image
Átadták a Miskolci Gasztro Centrumot, újranyitott a Otthon Étterem - Juhász Ákos képgalériája

Miskolci Gasztro Centrum néven nyitott újra a Kilián városrész egykori legendás vendéglátója, az Otthon Étterem. Az elmúlt hónapokban teljesen megújult épületet szerdán adták át hivatalosan. A mintegy 310 millió forintos beruházásnak köszönhetően nemcsak újranyitott az egység, amely jó ideje üresen állt, hanem újra oktatóhelyként is funkcionál majd.

Az átadón jelen volt Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár is, aki úgy fogalmazott, a szakképzés amellett, hogy minőségi munkaerőt ad a gazdaságnak, olyan munkához juttatja a tanulókat, amely felnőttkorban megélhetést ad, és lehetőséget biztosít arra, hogy helyben, a saját környezetükben tudjanak boldogulni, akár családot alapítani.

- Az ágazati képzőközpontok célja, hogy hogy a diákok szert tehessenek arra a tudásra, amelyet a vállalatok igényelnek, és akár olyan eszközökkel tanuljanak, amelyekkel a cégek is dolgoznak. Mindezt azért, hogy a valós, gyakorlati életben felkészülten vegyenek részt a vállalatok életében – hangsúlyozta.

Kép
A szalagátvágást követő pillanatok . Fotó: Juhász Ákos

Fontos mérföldkő

Az eseményen jelen volt Kiss János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője is, aki kijelentette: a magyar szakképzés igazi útja az, hogy a kormánnyal megteremtsék a lehetőséget arra: a magyar fiatalok ne csak tankönyvekből ismerjék meg a vendéglátás kultúráját, sokkal könnyebb a tapasztalatok mentén tanulni.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, a vármegye gazdasága sincs könnyű helyzetben, gazdasági visszaesés tapasztalható az ipar és a vendéglátás területén is. Ennek ellenére a méréseik és a vállalatok jelzése szerint folyamatos a kereslet a szakképzett munkaerő iránt - tette hozzá.

- A kamara feladatrendszerében a szakképzés fejlesztése, támogatása és segítése kiemelt fontosságú. Mérföldkőne a most átadott intézmény létrejötte, és remélem, hogy az több ágazati képzőközpont számára is példaként szolgálhat – tette hozzá.

Kép
Az első asztalterítések egyike. Fotó: Juhász Ákos

Lehetőséget teremt

Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ágazati képzőközpont beindításával új életre kél a városrészben sokak által a mai napig is hiányolt otthon étterem. Kiemelte, a központ elsősorban a szakmai oktatást fogja szolgálni.

- A hazai szakképzés igazi útja az, hogy a fiatalok számára megteremjük annak lehetőségét, hogy ne csupán a tankönyvekből tanulhassák meg a szakmát, hanem pontosan olyan körülmények között, amiben később dolgozni is fognak. Ez a tanulók, de az ágazatban dolgozó vállalkozások érdeke is – tette hozzá.

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja hosszas prezentációban ismertette az ágazati központok működését, valamint azt is, hogy milyen szerepet fognak ezek betölteni a duális képzésben. „A projekt mintegy 310 millió forintból jött létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) részeként, az Európai Unió támogatásával. A fejlesztés során nyolcszázhetven négyzetméter újult meg, emellett korszerű konyhaberendezéseket és új bútorzatot szereztek be” - ismertette.

Kép
Kívülről is megújult. Fotó: Juhász Ákos

Az első fecske

Elhangzott, a Miskolci Gasztro Centrum a Miskolci Szakképzési Centrum első ágazati képzőközpontja, feladata a szakirányú oktatás szervezése és megvalósítása, a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása. A szakképzési centrum mellett alapító tag az Avalon Park Kft., a Zip Brewhouse Kft., a Calimbra Hotel tulajdonosai és a Végállomás Éttermet működtető vállalkozás is.  Az étteremben a tanulók és oktatók által elkészített ételeket fogják felszolgálni, elsőként a cukrászda nyit meg, azt követi majd az étterem, naponta megújuló menüsorral, így a komplexum ismét a városrész életének kiemelt helyszíne lehet majd.

A Kilián-Észak bérházait 1958-ban kezdték építeni, és 1961-ben fejezték be az „Uránia” csillagvizsgálóval. 1961 és 1966 között zajlott a Kilián-Dél építése, ennek során a 15 emeletes toronyház 1966-ban készült el. Az Otthon Éttermet már a beruházás egyik utolsó elemeként 1965-ben építették fel, Nagy Zoltán, a Északterv főépítészének tervei szerint. A lakótelep tervezője Heckenast Péter építészmérnök, várostervező itteni munkájának elismeréseként 1963-ban megkapta az Ybl Miklós-díjat.

Ez is érdekelhet

A karnagy a zenekar élén – ilyen tervekkel folytatná a Miskolci Egyetem rektora
OktatásMiskolcBorsod-Abaúj-ZemplénBelföldVilágOktatás
A Miskolci Egyetem szenátusa, majd a fenntartó alapítvány kuratóriuma is egyhangú döntéssel Horváth Zitát, az intézmény jelenlegi rektorát javasolta a következő ötéves ciklus vezetőjének.
Az intézmény és a fenntartó is támogatja – Horváth Zitát jelölik a rektori posztra
OktatásMiskolcBelföld
Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriuma múlt pénteken megtartott ülésén egyhangúlag Horváth Zitát, az egyetem jelenlegi rektorát javasolja az intézmény következő vezetőjének.
Kreatív tanórán vettek részt.
Kreatív tanórán vettek részt a Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola diákjai
OktatásMiskolcBelföld
Az „Ahol Te vagy a szín” címmel összeállított programban több mint kétszáz gyermekhez jutott el a kreatív tanulás öröme.
Komoly elismerésben részesült a Szemere testnevelő tanára
OktatásMiskolc
Soós Istvánné több évtizedes kimagasló munkájáért a napokban „Diáksportért” országos díjat vehetett át Budapesten.