Ugrás a tartalomra

Újragondolt népi alkotások gyöngyökből

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. július 15. hétfő 21:58
Csillogó gyöngyszemek címmel nyílt meg Kiss Gabriella népi iparművész minikiállítása hétfőn a József Attila Könyvtárban. 
Fotók: Mocsári László

A tárlatot Gergye Zoltán, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy hihetetlen munka van a vitrinekben látható tárgyakban, viseleti darabokban, melyek iparművészeti alkotásoknak tekinthetők, nagyon nemesek, mívesek és sokat érnek. Közelebb állnak ugyan a modern ékszerek világához, de mintakincsében a népi világban születettek meg. 

Mocsári László képgaériája

Kiss Gabriella népi iparművész, a népművészet ifjú mestere, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. hidrológusa egyetemistaként kezdett el a gyöngyfűzéssel foglalkozni. Az Avas Táncegyüttes tagjaként a fellépő ruhájához készítette az első ékszereket, de hamar rabul ejtette a mesterség, így lassan már 30 éve a gyöngyök varázslatos világában él.  Portálunknak elmondta, hogy a kiállításon az elmúlt három évtized kedvenc munkái, elsősorban kalotaszegi és sárközi ékszerek modern feldolgozásai láthatóak. Kifejtette, hogy a tárgyak elkészítését komoly kutatómunka előzte meg.

2019-ben elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíját, és azt vállalta, hogy 3 év alatt összegyűjti, majd katalogizálja a kalotaszegi tájegységben még fellelhető ékszereket és megjelenteti egy kiadványsorozatban, amelynek első kötete Nádasmenti főkötőcsipkék címmel tavaly decemberben jelent meg, második kötete pedig még idén elkészül.


Az eseményen közreműködött  Krakomperger Luca néptáncos és Repka Gyula néptáncos. A kiállítás augusztus 16-ig tekinthető meg. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!