Ugrás a tartalomra

Újraindul a Rockinform

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. február 05. péntek 10:07
Már elkezdődött a visszaszámlálás. A tervek szerint február 5-én délben debütál a honlap, de már nézegethető, ugyanis a húsz fős szerkesztőség tartalommal töltötte meg az online felületet, ahol majd végignézhetőek a tizennyolc éven át működő országos havilap nyomtatott számai is.

1992-ben született meg a Rockinform. A tizennyolc évig Miskolcon működő, országos terjesztésű magazin komoly presztízst vívott ki magának a rockszakmában 2011-ig tartó fennállása alatt. Az újság még manapság is sokszor hivatkozási pont.

Tíz év után most újraindul – a kor legújabb követelményeinek megfelelően –, online. Mivel az újságírók egy része a tíz év szünet alatt más médiumoknál kötött ki, a szerkesztőség arra jutott, hogy egyrészt ez egy „gyűjtő oldal” lesz, ahol megtalálhatóak majd a munkatársak máshol megjelent korábbi cikkei. Értelemszerűen azonban friss információkkal és írásokkal is rendszeresen lehet majd találkozni a rockinform.hu-n. 

A „Lapozz bele” rovatban minden héten kompletten kiolvasható lesz egy-egy régi Rockinform újság. A stáb fotósainak korábbi felvételeiből is indul egy izgalmas sorozat, ami kiemelkedő koncertekhez kapcsolódik, indulásnak mindjárt itt az Aerosmith 1993-as és a Rolling Stones 2007-es koncertje. Az újság hagyományait követve zenei stílusokban továbbra is a sokszínűség a cél, miként a korszakok tekintetében is: a kezdetektől napjainkig terjed az idősáv. Az „új idők szavát” követve a felületen hang- és videóanyagok is szerepet kapnak.

A főszerkesztővel, Hímer Bertalan Payával beszélgettünk.

Kik alkotják az új csapatot?

Legalább negyvenen dolgoztunk a Rockinformnál, újságírók és fotósok együtt. Sokaknak változott a helyzete: család, munka, esetleg más országban élnek. A régi kollégák közül már több mint húsz embert sikerült hadrendbe állítani. Számítunk olyan újságírókra is, aki külföldön mennek majd el koncertekre, amikről szívesen tudósítanak, ők lehet, hogy havonta csak egy anyagot küldenek majd be, de mindenképpen színesítik az oldalt. Az alapemberek közül a tíz év szünet alatt is elég komoly eredményeket értünk el. Négyen is voltunk, akik megkaptuk Az év zenei újságírója címet: Andrásik Remo, Hegedűs István, Rozsonits Tamás és én. Mindannyiunktól lesznek írások az új Rockinformban. Szeretnénk majd bővíteni fiatalabb kollégákkal is, akik lefedik a palettán az új vagy kisebb olyan zenekarokat, amik igényes zenét játszanak. Ezt annak idején ByeAlex teljesítette leginkább, akitől ígéretet kaptunk most egy-egy írásra, ha kezébe kerül valami izgalmas lemez. 

Miért szűnt meg a Rockinform és miért pont most születik újjá?

2005 körül átalakult a lemezpiac (CD-másolások, letöltések a netről). Ez érzékenyen érintett bennünket, ugyanis az addig jól prosperáló lemezkiadók egyre kevesebbet hirdettek nálunk. Két év alatt megmutatkozott egy nagy fokú bevételkiesés. 2006-ban egyesültünk a HammerWorld szerkesztőségével, de két év után nem akarták továbbvinni a lapot, egy debreceni kiadónak adták át a jogokat. Némi összezördülés után különváltak az útjaink, mi 2010 decemberében jelentettük meg az utolsó Rockinformot. Ez év nyarán egy pesti barátom azzal keresett meg engem, hogy megvásárolta a domainnevet. Akkor még rengeteg munkám volt: főállásban dolgozom a Miskolci Kulturális Központban, írok a Music Média Magazinnak, a Volt egyszer egy beatkorszaknak és korábban a Lokálnak is, pár éve még rádióműsort is vezettem. Így nem foglalkoztam vele egészen októberig, amikor is a koncertszervezések elmaradtak, a felszabaduló időmet és energiámat pedig ennek tudtam szentelni. 

Rockinform

Miért online jelenik meg az újság?

Az eredetileg havilapként működő Rockinformt évente tíz számmal jelent meg, nyáron és karácsonykor kéthavi újsággal a szabadságolások miatt. De már 2000-től olvashattak minket a neten is. Gyakorlatilag mi voltunk az első online felülettel rendelkező nyomtatott zenei magazin. Mostanra a piac nagyon átalakult, a nyomtatott verziónak nem sok realitása lenne a piacon, így már csak weben jelenünk meg. 

Milyen a mai rockélet? Lesz miről írni?

A mai rockzenei élet nagyon sokszínű, mint ahogy régebben is az volt, mi korábban is széles palettával foglalkoztunk, például dzsesszel vagy alternatív zenével is a fő csapásirány, azaz a rock mellett. Látom a változásokat, a folyamatokat, rengeteg zenekarról tudok most is írni, akik dolgoznak itthon vagy akár a világpiacon. Annak ellenére, hogy most nincsenek koncertek, a zenekarok tovább élnek, új anyagokkal jelentkeznek, kísérletezgetnek online koncertekkel stb. Koncepciónkban továbbra is szeretnénk megtartani azt, hogy nemcsak miskolci vagy magyar zenekarokkal foglalkozunk, hanem a világban tevékenykedő külföldi előadókkal is. Országos lapként jelentünk meg az elejétől fogva, még úgy is, hogy a szerkesztőség Miskolcon volt tizennyolc éven keresztül. Attól függetlenül, hogy a 80-as, 90-es években erősebb igény volt a rockzenére, mint most, én úgy gondolom, ma is van miről írni, még a pandémia idején is.
Annak idején sokszor megéltük kis zenekarok sztárrá válását, gyakran mi írtunk elsőként egy-egy formációról, ami később befutott. Nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba, néhány rovattal visszanézünk a Rockinform múltjába, de a jelenben tevékenykedünk. Biztos vagyok benne, hogy lesz ránk igény. A rock legyen veletek!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!