Ugrás a tartalomra

Újraindulás: van, aki örül, más fenntartásokkal kezeli

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. május 08. péntek 19:47
Örülnek az újraindulásnak, de azért óvatosan, a biztonsági intézkedések mellett térnek vissza a régi kerékvágáshoz az általunk megkérdezettek.
Fotó: Végh Csaba

Szigorú szabályokkal, de újra várják vendégeiket a miskolci éttermek, kávézók, sörözők és egyéb vendéglátóhelyek. A belvárosi teraszok újra megteltek élettel, egyelőre viszont többnyire csak rendelni, fizetni és csak mosdóhasználat miatt lehet belépni, és a kerthelyiségekben is érvényben maradtak a kézfertőtlenítésre és a távolságtartásra vonatkozó szigorú szabályok. Az általunk megkérdezett miskolciak úgy gondolják, ha ez az ára annak, hogy az élet legalább kicsit hasonlítson a korábban megszokottra, betartják azokat.

- Nagyon szeretjük az itteni ételeket, gyakran eszünk itt, így amint lehetett, a kollégákkal újra ide jöttünk ebédelni – ezt egy belvárosi gyorsétterem teraszán ücsörgő társaság mondta kérdésünkre, akik véleményüket ugyan megosztották velünk, nevüket viszont nem. „Persze hamar megoldották a házhoz szállítást és rendeltünk is tőlük, de azért teljesen más érzés kiülni ide és a napsütésben ebédelni. Kávézni is voltunk már a héten, és nagyon örültünk annak,hogy mindkét hely munkatársai maszkot viseltek, biztosítottak kézfertőtlenítőt és figyeltek arra is, hogy a pultnál, mosdóban maximum egy ember tartózkodjon! Szerintem most ez a helyes!” – tette hozzá egyikük.

Nagyon hiányzott

Szőke Roland egy belvárosi teraszon egy baráti társasággal beszélgetett. Mint mondta, leginkább ez hiányzott neki nagyon a március 16-i zárás óta.

- A cimboráimmal rendszeresen járunk, és többnyire erre a helyre. Ismerjük a törzsvendégeket, a pultosokat, a tulajdonost, remek hangulatú beszélgetések alakultak ki itt az elmúlt években, ezekről lemondani nagyon nehéz volt. Örülök neki, hogy ha egyelőre csak a teraszon is, de újra átélhetünk ilyen együtt töltött pillanatokat – mondta.


Nagy Attila azt mondta, hosszú volt a „böjt”, ezért a nyitás első napján felkereste egyik kedvenc helyét, hogy ott elfogyasszon egy sört. „Tényleg csak azért mentem, mert lehetett, jó volt átélni, hogy kezd újraindulni a világ” – tette hozzá.

Csak óvatosan

Fenntartásokkal kezeli viszont a „lazításokat” Kujan István kollégánk. „Bár örülök neki, úgy érzem, kaptunk egy kis „levegőt”, de a májust én még bizony a veszélyhelyzet kihirdetése óta mára megszokottá vált életvitelben folytatom. Osztom több, hozzám közel álló ember véleményét: nehéz lesz a bizalmat visszaépíteni minden téren, a félelmet kiirtani magamból… Távolságtartóvá váltam, szó szerint. Egy alkalommal ültem ki sörözni ismerősökkel, teszt jellege is volt a dolognak, de inkább azt éreztem, hogy még nincs itt az ideje, hogy visszatérjünk a régi, megszokott életünkhöz. Kivárok tehát, bár saját tapasztalataim és mások elmondása szerint a legtöbb vendéglátóhely jól alkalmazkodott, és betartja az előírásokat” - írta.

Csorbáné Antalóczi Alíz, az egyik népszerű belvárosi vendéglátóhely tulajdonosaként örömét fejezte ki, hogy újból megnyithattak.


- Nagyon hiányoztak nekünk a törzsvendégeink, barátaink és úgy általában a vendégek. Éppen az ők, illetve a magunk védelmében viszont több szigorú szabályt is bevezettünk: a teraszon korlátoztuk az asztalok számát, figyelünk a távolságtartásra. A vendégeink a pulthoz kizárólag rendelni, vagy fizetni léphetnek be, de pincérkiszolgálás is van az óvatosabbak kedvéért. Egy mosdóba egyszerre egy ember mehet be, valamint befele jövet és kifele menet kötelező a kézfertőtlenítés, természetesen a kézfertőtlenítőt mi biztosítjuk. Különösebb panaszt nem tapasztaltam, úgy gondolom, az emberek látják és belátják, hogy ez a közös érdekünk a járványhelyzet idején – mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!