Ugrás a tartalomra

Újraindult a vendéglátás, megnyitottak a teraszok

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. április 24. szombat 09:16
Újabb szakaszához ért az ország újranyitása: péntek reggelre meghaladta a három és fél milliót a beoltottak száma. A vendéglátóhelyek a teraszokon szombattól kinyithatnak, ráadásul a mostani remények szerint a belső terek újranyitására is csak néhány napot kell várni.
Ha némi ború van is még fölöttünk, azért már tudunk örülni a szűrt napsütésnek. | Fotó: Juhász Ákos

A hírt Orbán Viktor miniszterelnök szokásos rádióinterjúját megelőzően a Facebookon jelentette be. A korábbi ígéreteknek megfelelően ezt követően a belügyminiszter határozatot hozott, melynek értelmében szombaton reggel – öt és fél hónap után – újranyithattak a vendéglátóhelyek, igaz, egyelőre csak a teraszukon. A kávézók, éttermek, kocsmák a boltokhoz hasonlóan reggel öt órától este fél 10-ig lehetnek nyitva, a kijárási korlátozás kezdete pedig este 11-re módosul.

A mostani változás egyébként az újraindítás második lépése. Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, elsőként a március 8-ától egy hónapon át kényszerszünetet tartó, nem létfontosságúnak titulált boltok, szolgáltatások nyithattak ki újra április hetedikén. A miniszterelnök azt is bejelentette, ha az első oltásukat megkapottak száma eléri a négymillió főt, újabb enyhítések jönnek.

A közelgő terasznyitás látványos életet hozott a miskolci sétálóutcára. Nem csoda, a november 11-e óta zárva tartó vendéglátó egységek tulajdonosai, régi-új dolgozói – pultosok, pincérek – elkezdtek felkészülni arra, hogy ha elérjük a bűvös számot, helyiségeik, teraszaik ismét alkalmasak legyenek a vendégek fogadására. Munka akadt bőven: a padlót, a pultokat, polcokat éppolyan vastag porréteg lepte el bent, mint az öt hónapja az utcákon árválkodó teraszbútorokat odakint.

A Miskolci Napló által megkérdezett üzletvezetők azt mondták: a kormányzati kommunikációt figyelve már tűkön ülve várták, hogy elérkezzen ez a hét. Legtöbben a takarítás, árubeszerzés miatt jóval korábban elkezdtek felkészülni a nyitásra. A Szent István téri kultikus söröző vezetője azt mondta, a nyitás nem volt egyszerű, hiszen szinte teljesen új árukészletet kellett rendelnie, már ami az üdítőket, söröket illet. Öt hónap alatt ugyanis csaknem mindennek lejárt a szavatossága.

– Mint minden érintettet, anyagilag is megviselt minket az elmúlt időszak, viszont azt vettem észre magamon, hogy borzasztóan hiányzik a közösség, a vendégeim, az emberek. A nyitás lehetőségének bejelentése óta folyamatosan keresnek minket, ez viszont nagyon jó érzés – sorolta Galambosné Zsuzsa, aki elmondta: azt viszont igazságtalannak érzi, hogy a jelenlegi hírek szerint a belső tereket csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni, hiszen jelenleg sok olyan ember van, akik bár regisztráltak, de oltást nem kaptak.

A smiley tényleg szívből jön

Fokozatos visszatérés

Az viszont még kérdéses, hogy milyen gyorsan tér majd vissza az élet a kávézókba, éttermekbe, vagy éppen a sörözőkbe. Csorbáné Antalóczi Aliz, az egyik Szinva teraszon üzemelő egység üzletvezetője az első napok örömmámora után csak lassú visszatérésre számít.

– Az első hullámban közel három hónapig nem nyithattunk ki. Tavaly májusban még óvatosak voltak az emberek, és csak nyárra térhettünk vissza nagyjából a régi kerékvágásba. Ugyanerre számítunk idén is, annak viszont nagyon örültünk, hogy már most kinyithattunk, mert mi már azzal kalkuláltunk, hogy a következő hónap elejéig még várni kell – hangsúlyozta. Hozzátette: a nyitás után a teraszon, és amint lehetségessé válik, a belső térben is fokozottan fognak figyelni a biztonsági intézkedések betartatására. Csakúgy, mint a bezárás előtt tették.

Segít az önkormányzat

A terasznyitásra a miskolci önkormányzat is készült. A polgármesteri hivatal több módon is segíti a hosszú hónapig zárva tartó éttermeket, kávézókat, kocsmákat. A teraszdíjat például már hetekkel a kormánydöntés előtt, még február első napjaiban eltörölték év végéig. A városháza hét elején kiadott közleménye szerint a vendéglátós vállalkozók zöme előre gondoskodott a teraszukra vonatkozó hatósági engedély beszerzéséről, akik viszont nem, azoknak sem kell kétségbeesniük, mert a hivatal gyors elbírálást ígért számukra.

Azt viszont minden üzemeltetőtől kérik, hogy az esetleges szankciók elkerülése érdekében maradéktalanul tartsák be a közterület-használati engedélyben foglaltakat. Ilyen például az, hogy a terasz nem akadályozhatja a zavartalan közúti és gyalogosközlekedést.

Várják a vendégeket

Betartandó szabályok

A vonatkozó kormányrendeletben is vannak előírások, melyeket a vendéglátóhelyeknek be kell tartaniuk. Nem alakítható ki például terasz úttesten, parkolóban, megállóban és más, részletesen meghatározott helyeken. A teraszokon pedig a vendégeknek nem kötelező maszkot viselniük, a vendéggel érintkező dolgozóknak, pincéreknek, pultosoknak viszont igen.

A szabályok betartatását a rendőrség és a rendészet is ellenőrzi, utóbbi a következő napokban ráadásul kiemelt figyelmet szentel majd a témának. Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója érdeklődésünkre elmondta, az újranyitással kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok okán a szombati nyitásra fokozott járőrszolgálattal készülnek.

– A mostani az első olyan hétvége lesz hosszú idő után, amikor alkalma nyílik az embereknek beteljesíteni a bennük felgyülemlett szabadságvágyat. Ebben a helyzetben a szabadság hamar átcsaphat szabadosságba. Emiatt a fokozott jelenlét – mondta.

A rendészeti vezető hangsúlyozta, egyáltalán nem céljuk a bírságolás, elsősorban a jogsértő magatartások megelőzésére, megszakítására koncentrálnak majd.

Nem kell már sokat várni

Amikor elérjük a négymilliót…
A szakemberek és a miniszterelnök várakozásai szerint a jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is. Ez azért fontos, mert a nyitás újabb lépése ekkor következik be: megnyílhatnak majd a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is. Fontos viszont – és erre a miniszterelnök külön is felhívta a figyelmet a pénteki rádióinterjúban – ezek a szolgáltatások csak azok előtt állnak majd nyitva, akiknek van védettségi igazolványa.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a 16-18 év közöttiek beolthatók Pfizerrel, ezért ebből az oltóanyagból annyit különítenek el, amennyi nekik kell.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!