Ugrás a tartalomra

Utánpótlástornát rendeznek Rakaczki emlékére, Rossi segített a sorsolásnál

dvtk.eu
Utoljára módosítva
2021. augusztus 04. szerda 11:13
Első alkalommal, de hagyományteremtő céllal rendezi meg a DVTK Labdarúgó Sportakadémia a Rakaczki kupát. Az utánpótláscsapatok nemzetközi tornájának sorsolásánál a magyar labdarúgóválogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi segédkezett.

A résztvevő csapatokat az olasz szakember, valamint Fogarasi Zoltán, a DVTK LSA igazgatója húzta ki az üveggömbből, és így az U16-os nemzetközi torna teljes programja is véglegessé vált – tájékoztatott honlapján a diósgyőri klub.

A magyar labdarúgást a rendező Diósgyőri VTK U16, valamint a Puskás Akadémia korosztályos együttese képviseli majd a tornán. Horvátországból az NK Osijek és a Hajduk Split érkezik, Csehországból a SK Slavia Praha, míg Szlovákiából az FC Kosice fogadta el a meghívást.

– Szeretnénk méltóképpen megemlékezni a 2014-ben elhunyt, saját nevelésű tehetséges kapusunkról, Rakaczki Bencéről – mondta Fogarasi Zoltán. – Ugyanakkor az is lényeges szempont volt, hogy az U16-os korosztályunk nagy intenzitású, minőségi mérkőzéseket játsszon a közelgő bajnoki szezon előtt. Bízunk abban, hogy az első tornát a következő években még nagyon sok fogja követni. A diósgyőri helyszínek mellett a partnerklubunk otthonában, Putnokon is lesznek mérkőzések, a Sajóvölgye Focisulival kötött együttműködésünket így is meg tudjuk tölteni tartalommal.

Marco Rossi szövetségi kapitány (középen) segített a sorsolásnál. | Fotó: dvtk.eu

A sikeres, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság után Marco Rossi már előre tekint, hiszen a magyar válogatott szűk egy hónap múlva az Eb-döntős angolokkal játszik vb-selejtezőt a Puskás Arénában. A szövetségi kapitány azonban fontosnak tartja, hogy a magyar futball egyéb rangos eseményeire is figyelmet fordítson, így örömmel fogadta el a DVTK Labdarúgó Sportakadémia invitálását a sorsolásra. A szakember még a Budapest Honvéd edzőjeként többször járt Diósgyőrben, és fantasztikusnak találta az itt uralkodó hangulatot. Azt mondta, a DVTK vendégeként minden alkalommal mentálisan komolyan fel kellett készülni.

– Úgy gondolom, hogy a Diósgyőrnek nem ott van a helye, ahol most található. Remélem, az idény végén ismét a legjobbak között köszönthetjük a csapatot. Az utánpótlás-játékosok számára azt üzenem, hogy fontos a kitartás és a játék iránti alázat, hosszú távon ez vezethet sikerre, csak így juthat el egy fiatal futballista a legmagasabb szintre. Azt tapasztaltam, hogy a magyar gyerekek technikailag nincsenek lemaradva a nemzetközi mezőnyhöz képest. Az állóképességük sem rosszabb, mint a riválisoké, viszont minél több magas intenzitású, kemény mérkőzésre van szükségük ahhoz, hogy fejlődjenek. Éppen ezért kellenek az ilyen tornák, ahol a fiatalok megtapasztalhatják a nemzetközi szintet és az eltérő futballkultúrákba is betekintést nyerhetnek.

A sorsoláson kiderült, hogy az „A” csoportba a Puskás Akadémia, valamint két horvát együttes, az NK Osijek és a HNK Hajduk Split került, míg a „B” jelű hármast az FC Kosice, az SK Slavia Praha, valamint a Diósgyőri VTK alkotja.

A körmérkőzéses csoportküzdelmek után a harmadik helyen végzett csapatok számára egyenesági helyosztót rendeznek majd. Az elődöntőben keresztbe játszás következik, a záró napon pedig a bronzmérkőzés és a döntő zárja az I. DVTK Rakaczki Kupát.

A torna mind a tizenegy mérkőzése ingyenesen látogatható az öt nap folyamán. A tervek szerint az összes találkozóról livestream-es közvetítés lesz látható, a nyitómérkőzést és a döntőt a DVTK Stadionban rendezik meg.

I.DVTK Rakaczki Kupa, nemzetközi fiú U16-os felkészülési labdarúgó torna, program:
augusztus 10-14.
Helyszínek: DVTK Stadion, DVTK Labdarúgó Sportakadémia, Putnok – Elek Ákos Sportközpont, Putnok – Várady Béla Stadion

augusztus 10., kedd:

17:00 Diósgyőri VTK U16 – FC Kosice U16
B csoport, 1. mérkőzés
Helyszín: DVTK Stadion

19:00 Puskás Akadémia FC U16 – SK Slavia Praha U16
A csoport, 1. mérkőzés
Helyszín: DVTK edzőközpont

augusztus 11., szerda:

15:00 Diósgyőri VTK U16 – SK Slavia Praha
B csoport, 2. mérkőzés
Helyszín: Putnok, Várady Béla Stadion

18:00 NK Osijek U16 – Puskás Akadémia FC U16
A csoport, 2. mérkőzés
Helyszín: Putnok, Elek Ákos Sportközpont

augusztus 12., csütörtök:

15:00 FC Kosice U16 – SK Slavia Praha U16
B csoport, 3. mérkőzés
Helyszín: DVTK edzőközpont

18:00 HNK Hajduk Split – NK Osijek U16
A csoport, 3. mérkőzés
Helyszín: DVTK edzőközpont

augusztus 13., péntek:

Elődöntők
14:00 A csoport 1. helyett – B csoport 2. helyett
Helyszín: Putnok, Várady Béla Stadion

18:30 A csoport 2. helyezett – B csoport 1. helyezett
Helyszín: Putnok, Várady Béla Stadion

augusztus 14., szombat

Helyosztók
5-6. helyért
13:30 A csoport 3. helyezett – B csoport 4. helyezett
Helyszín: DVTK edzőközpont

3-4. helyért
15:30 a két pénteki elődöntő vesztese
Helyszín: DVTK edzőközpont

Döntő
18:00 a két pénteki elődöntő nyertese
20:00 eredményhirdetés, díjátadó ünnepség
Helyszín: DVTK Stadion.

További hírek

Olvasnivaló