Ugrás a tartalomra

Vadászpilóta leszel, s katona – pályázatot hirdet a Magyar Honvédség

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. március 25. szerda 16:11
Minden 25 évesnél fiatalabb, angol középfokú nyelvvizsgával és diplomával rendelkező fiatalt várnak vadászpilótának. De itt a jók közül is csak a legjobbak maradhatnak: a tapasztalatok szerint még a 10 százalékot sem éri el azok aránya, akik minden vizsgán átmentek.

Nagy Géza őrnagy, a Miskolci Toborzó Iroda vezetője nyilatkozott lapunknak. Elmondta, nagy várakozásokkal telve kezdték meg a pályáztatást, bíznak abban, hogy a megyéből is lesz jelentkező a vadászpilóta képzésre.

Nagy Géza őrnagy

Az első fázis a toborzásé. Olyan felsőfokú – lehetőség szerint műszaki – végzettséggel rendelkező fiatalokat keresnek, akik kedvet és elhivatottságot éreznek a hivatásos katonai repülő pálya iránt. Komoly alkalmassági vizsgákon kell aztán átmennie a jelentkezőknek. Kizáró tényező, ha valaki gerinc-, illetve szív- és érrendszeri problémákkal rendelkezik. A vadászpilótáknak ugyanis extra magas terhelést kell kibírniuk az igen komoly gyorsulások és nehézségi erő miatt. Nem véletlen, hogy maguk a vizsgálatok is több napot vesznek igénybe Kecskeméten.

– Terheléses teszteket végzünk, illetve komoly pszichológiai vizsgálatnak vetjük alá a jelentkezőket. Mondanom sem kell talán, hogy a látásnak tökéletesnek kell lennie, csakúgy, mint a fogazatnak, a már említett erős terhelés miatt. A nagyon jó reakcióidő, a magas intelligencia és stressztűrő képesség szintén alap követelmény. A fizikai állapotfelmérésnél pedig nemcsak azt nézzük, 2 perc alatt hány felülést tud elvégezni – az is fontos, hogy stresszkörülmények között is tudja-e ezt teljesíteni – sorolja az irodavezető, hozzátéve: mindezek után nem meglepő, hogy még a 10 százalékot sem éri el a megfeleltek aránya. – Itt a jók közül tényleg csak a legjobbak maradhatnak.

Ha aztán minden stimmel, akkor már csak egy személyes elbeszélgetés marad hátra, ahol a jelentkező elkötelezettségét, szakmai irányultságát vizsgálják. Majd a Magyar Honvédség parancsnoka mondja ki az utolsó szót, ő dönt az alkalmasságról.

Az első önálló repülés előtt. Fotó: Juhász Mariann zászlós | Honvédelem.hu

A 4 éves vadászpilótaképzést egyébként tavaly indították el. Azért is volt erre szükség, mert szükség van az utánpótlásra.

A képzés két szakaszban történik: az elsőt Magyarországon tartják, ez egy általános katonai képzésnek felel meg. Majd következik a szakalapozás (egyebek mellett ejtőernyőzéssel) Szolnokon. Már ekkor, jövő év közepén repülni is fognak a felvett pályázók a magyar honvédség rendszeresített kiképző gépein. Ezt követően választják ki azokat, akik egy körülbelül másfél éves képzésre mehetnek Kanadába.

Pilótáink a hazai mellett – a NATO tagjaként – a Baltikum és Szlovénia légtérvédelmét is ellátták, ellátják. – Egy olyan feladatrendszerről beszélünk, ami kiemelten fontos a honvédség számára – hangsúlyozta Nagy Géza.

– Ez a képzés olyan lehetőséget ad a fiataloknak, ami hosszú távon megalapozhatja a katonai szakmai karrierjüket – tette hozzá.

Jelentkezni a Hatvanötösök útján található Miskolci Toborzó Irodában is lehet egészen április 15-éig. További információkat pedig az nftc.hu oldalon olvashatunk a képzésről.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!