Ugrás a tartalomra

Vajon idén tele lesz a pince? - a vicevesszőket mindenesetre megszentelték Diósgyőrben

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. január 22. vasárnap 16:34
Idén már tizennyolcadik alkalommal tartotta meg a Vince-naphoz kapcsolódó vicevessző-szentelést az István Nádor Borlovagrend vasárnap a Diósgyőri római katolikus templomban.
vince napi szőlő vessző szentelés istván nádor borlovagrend
Fotók: Mocsári László

A szőlő és a bor védelmezői közül január 22-én Szent Vince nyitja a sort. Az élő Vince-napi hagyomány minden évben kiemelkedő esemény a borosgazdák, borkedvelők körében, akik úgy tartják: ha fénylik Vince, tele lesz a pince, vagyis ha ezen a napon nincsenek nagy fagyok, de csapadék van bőven, akkor jó bortermésre lehet számítani.

Ebben bíznak a Bükkaljai borvidék borosgazdái is, számos településről juttatták, vagy hozták el Miskolcra a gazdák szőlővenyigéiket, amiket nemzeti színű szalaggal öltöztettek ünnepi díszbe a vasárnapi szentmisén, hogy aztán Szabó József plébános megszentelje őket.

- Megtisztulva, hitben és energiában megerősödve kerülhetnek ki így ezek a szentelt szőlővesszők a földbe, várva megfogantatásukat, termőre fordulásukat - mondta el lapunknak Czupper András, a szentelést szervező István Nádor Borlovagrend nagymestere. - Ez egy jeles ünnep számunkra, egyúttal az első eseményünk is minden évben lassan két évtizede.

vince napi szőlő vessző szentelés istván nádor borlovagrend

A szentmise után a szőlővesszőket kiosztották a hívek között, akik otthon vízbe teszik, hogy a rügy fakadásából megtudják, milyen termés várható idén.

- A régiek persze azt mondták, hogy sokszor kell még aludnia a szőlőnek, hogy bor legyen belőle! Hiszen dolgozni kell vele, és még így is a jó Isten kezében van a termés - tette hozzá.

Azt is kiemelte a nagymester, hogy borrendi eseményeik erősítik a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának érzését, egyúttal a szőlőművelők munkáját, a jó magyar bort is dicsérik.

- Büszkék vagyunk hagyományainkra, amik iránt egyre nagyobb az érdeklődés tapasztalataink szerint. Szeretnénk is még sokáig ápolni őket - fogalmazott Czupper András.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!