Ugrás a tartalomra

Választási Etikai Kódexet írtak alá a miskolci polgármesterjelöltek a városházán

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. május 10. péntek 15:09
Az Agria Universitas Egyesület által kezdeményezett eseményen a versenyben maradt hét polgármesterjelölt közül négyen látták el kézjegyükkel a dokumentumot, hárman később csatlakoznak.
Aláírták a Választási Etikai Kódexet a városházán. Fotó: Osztie Tibor

A választási kampány már dübörög Miskolcon is, de sosem késő csatlakozni egy olyan választási etikai kódexhez, mint amelyet az egri egyesület indított országos útjára még a 2010-es választásokon. Az elköteleződés lényege, hogy az aktuális polgármester választásokon induló és a választási kódexhez csatlakozó jelöltek rögzítsék azokat a legfontosabb etikai normákat, amelyeket a kampány időszakában követendőnek tartanak és magukra nézve kötelezőnek fogadnak el.

Varga Andrea Klára polgármesterjelölt.

Az április 20-án indult kéthetes ajánlásgyűjtés során a miskolci polgármesterjelölteknek ötszáz, míg az önkormányzati képviselőknek kerületenként változó számban, hatvan és hetven között kellett érvényes ajánlásokat szerezniük. A nyolc polgármester aspiránsból hétnek sikerült összegyűjtenie a szükséges számú ajánlást, az ő neveikkel találkozhatnak majd a választók a szavazólapokon.

Barkai László Lajos polgármesterjelölt.

Az egri egyesület megkeresésére valamennyien pozitív visszajelzést adtak, a pénteki ünnepélyes ceremónia keretében közülük végül négyen, Barkai László Lajos, Dohány András, Tóth-Szántai József és Varga Andrea Klára írták alá a Választási Etikai Kódexet a kezdeményező Agria Universitas Egyesület elnökével, Horváth Ágnessel együtt. Információink szerint a másik három jelölt - Fintor Zsolt, Lehoczki-Spider László, Pakusza Zoltán - is egyetért a kódex elveivel és a későbbiekben csatlakoznak az aláírókhoz. 

Horváth Ágnes az Agria Universitas Egyesület elnöke, aki a miskolci polgármesterjelöltekkel közösen írta alá a dokumentumot, az etikai kódex létrehozásával kapcsolatban elmondta, álláspontjuk szerint a polgári demokráciák a törvények tiszteletére épülnek, ezért a politikai élet szereplőinek kiemelt felelősségük van a demokratikus értékek közvetítésében, mindennapi működtetésében. A közös aláírás célja, hogy a 2024. évi polgármester választásokon induló és ezen kódexhez csatlakozó jelöltek rögzítsék azokat a legfontosabb etikai normákat, amelyeket a kampány időszakában követendőnek tartanak, magukra nézve kötelezőnek fogadnak el. 

Dohány András polgármesterjelölt.

Rámutatott, a kódex aláírói kifejezésre juttatják, hogy számukra a választási kampány során alapérték Magyarország törvényeinek és az itt rögzített etikai normáknak a tiszteletben tartása, maradéktalan követése, hozzájárulnak a tisztességes politikai versengéshez, a választások tisztaságának, jogszerűségének megtartásához. Az aláírók kinyilatkoztatják, mindent megtesznek a politika és a közéleti szereplők iránti bizalom helyreállítása és a választók akaratának legteljesebb képviselete érdekében. 

Tóth-Szántai József polgármesterjelölt.

Megtudtuk tőle, hogy még a mai napon Miskolc után Tokajban és Mádon is aláírják a helyi jelöltek ezt az etikai kódexet. Ezen a választáson összesen mintegy tizenöt településről jelezték feléjük, hogy a helyi polgármesterjelöltek vállalják a kódexben leírt elvek betartását. 

A pénteken aláírt Választási Etikai Kódex szövege: 
I.
A Választási Etikai Kódex aláírói kötelezik magukat arra, hogy kampányuk során saját választási programjuknak, személyüknek, emberi, politikusi értékeiknek, képességeiknek, valamint az őket jelölő, támogató szervezetek céljainak megismertetésére törekednek. Választóik bizalmát nem a többi jelölt lejáratásával igyekeznek megnyerni. Tartózkodnak az alaptalan, tényekkel alá nem támasztható, öncélú kritikai megnyilvánulásoktól. A másik jelölttel, vagy az őt jelölő, támogató szervezettel szemben nem folytatnak lejárató kampányt, és ilyen céllal másokat sem bíznak meg. Nem tesznek tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő kijelentéseket. Tiszteletben tartják egymás személyiségi jogait, tartózkodnak a feltevéseken alapuló, bizonyítékokkal alá nem támasztott elítélő kinyilatkoztatásoktól. Különösen tiszteletben tartják egymás magánéletét, családját, az ezekre vonatkozó adatokat, információkat kampánytémává nem teszik.
II.
Az aláírók a választási kampányanyagaikon kötelesek a nevüket és az őket jelölő szervezet nevét, logóját feltüntetni. Névtelen, jelöletlen propagandaanyagot nem terjesztenek, továbbá az ilyen propagandaanyagoktól nyilvánosan elhatárolódnak. A kódex aláírói tartózkodnak egymás hirdetéseinek, plakátjainak és egyéb kihelyezett, terjesztett reklámanyagainak eltávolításától, eltorzításától, megsemmisítésétől. Egymás választási rendezvényeit tiszteletben tartják. A Jelöltek tudomásul veszik, hogy egymás korábbi politikai, közéleti tevékenységének ismertetése, értékelése a törvények és a jelen kódex normáinak keretei között megengedett. Az Etikai Kódex aláírói vállalják, hogy a kódexben foglalt kötelezettségeket az ahhoz formálisan nem csatlakozókkal szemben is betartják, mások etikátlan magatartása senkit nem hatalmaz fel az etikátlan viselkedésre. A Jelöltek tudomásul veszik, hogy abban az esetben, ha megsértik a Választási Etikai Kódex normáit, ennek tényéről bármelyik aláíró közleményt jelentethet meg. A Kódex rendelkezései az aláírásuk, illetve csatlakozó nyilatkozatuk megtételének napjától az önkormányzati választás végleges eredményének közzétételéig hatályosak.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!