Ugrás a tartalomra

Vállalkozások is kérték, így lesz a húszemeletesből apartmanház

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. július 01. hétfő 12:10
A cégeket ipari parkkal, a dolgozókat új lakásokkal segíti az önkormányzat. A húszemeletes épületet teljesen felújítják, és apartmanházzá alakítják.  A beruházásnak köszönhetően minőségi lakásokat kínál majd a miskolci cégek mérnökeinek, szakmunkásainak a most még felújításra szoruló épület. A fejlesztéssel a környék legnagyobb közbiztonsági problémáját is megszüntetik.
Fotó: Végh Csaba

Mérnökök, középvezetők, Miskolcra visszatelepülő, illetve újonnan ide költöző fiatalok, családok számára alakíthatnak ki apartmanokat a 20 emeletesként ismert bérházban – tájékoztatta lapunkat egy júniusi közgyűlési döntés kapcsán Pfliegler Péter alpolgármester.

A vállalkozások jelezték a városvezetés felé: több száz fő elhelyezésére van igény a részükről – mutat rá az alpolgármester, kiemelve: mind a helyi nagyvállalatok, mind a kis- és közepes nagyságú vállalkozások üdvözölték az apartmanszállás tervét. Jellemzően az ipari szektorban prosperáló cégek részéről volt kiemelkedő a férőhelyek iránti kereslet. – Az átalakítással az épületben lakhatnak majd például a városban működő gazdasági cégek középvezetői. Miskolc még vonzóbbá válik a betelepülni kívánó újabb cégek és a számukra szükséges munkaerő számára.

A miskolci önkormányzat hazai forrásra pályázott a beruházás megvalósítása érdekében, amely 80 százalékos támogatási lehetőséget biztosít a beruházás teljes költségvetéséhez. A pályázat elbírálás alatt áll. A projekt támogatása esetén az építkezést 2020 januárjában kezdenék, a teljes felújítás mindössze egy évet venne igénybe. A tervezés egyébként a végső szakaszánál jár.

Pfliegler Pétertől megtudjuk azt is, hogy megtartanák a jelenlegi 25 és 52 négyzetméteres lakásméretet, de az épületet kívülről-belülről teljesen felújítanák műszakilag. – A központi elhelyezkedésű ingatlanban 114 teljes körűen berendezett apartmanlakást, tehát akár több mint 500 munkavállaló elszállásolására alkalmas szálláshelyet alakítunk ki; portaszolgálat, takarítás, textilváltás szolgáltatások, orvosi szobák, mosóhelyiségek, parkolóhelyek, akadálymentes megközelítés biztosításával. Más szavakkal: 21.századi minőségben – fogalmaz az alpolgármester.

Felhívja a figyelmet arra, hogy a vállalatoknál foglalkoztatott munkavállalók nagy része napi szinten ingázik lakó- és munkahelye között, a munkahelyükért vállalják az egyre hosszabb utazást is. A térségben kiemelkedő az ingázók száma. – Ez is indokolttá tette az apartmanszállás kialakítását. A foglalkoztatóknak a vonzó jövedelem mellett ma már jobb életkörülményeket is fel kell ajánlania a munkavállalók számára – teszi hozzá Pfliegler Péter.

Végül kiemeli: lehetőség nyílik Miskolc egyik erodálódott, ámde ikonikus épületének megújítására, egy – a város múltjában fontos – épület megmentésére és a mai kor követelményeinek megfelelő átépítésére; ezzel mind közvetlen környezetének, mind pedig az egész település további fejlődésének biztosítására. – A projekt méretét és jelentős gazdasági hatását illetően is a város életében kiemelt jelentőségű beruházás a 20 emeletes átalakítása – összegez az alpolgármester. – Az apartmanszállás kialakítása a munkaerőpiaci mobilitás növelését eredményezi, ami pozitív hatást gyakorol a további foglalkoztatásra és a vállalkozások hatékonyságára egyaránt. Csökken a térségben a munkanélküliek száma, és nő a foglalkoztatottsági szint.

A cégek is várják, hogy elkészüljön

Nem minden feladatkörre jelentkeznek ma már ebből a régióból szakemberek. Mindez operátorokra, fizikai dolgozókra és vezetőkre egyaránt igaz – nyilatkozta Orosz Tamás, a BPI Group Hungary Kft. vezetője, aki szerint a húszemeletes ház apartmanházzá alakítása hiánypótló lesz Miskolcon.

 – Eddig javarészt hotelekben tudtuk elszállásolni munkatársainkat, aminek jelentős költsége van. Ez a mostani beruházás úgy gondolom, hogy gazdaságilag pozitív hatást fog tudni gyakorolni a munkaerőpiacra. Saját példájukat is említette.

 – Mi nemrég olyan vezetőt kerestünk, aki az egész pénzügyi szervezetet fogja nemcsak Miskolcon, hanem európai szinten vezetni. Ebben a régióban sajnos nem találtunk, jelentkező se nagyon volt, így Budapestről tudtunk hozni szakembert. Az ingázást nem mindenki vállalja szívesen, hiszen akkor napi 4 órát utazásra kell szánni, ami elég fárasztó. Neki egyelőre albérletet kerestünk, mivel még nincs más lehetőség Miskolcon.  Emellett két olyan mérnökünk is van, akik egy távolabbi régióból jöttek ide. Azt tervezik, hogy itt telepednek le, de addig is, amíg megalapozzák ezt, segítjük őket. Az ilyen és hasonló esetekben jelent majd megoldást az apartmanház, ami nem olyan drága, mint egy hotel, ugyanakkor kényelmes otthont biztosíthat munkavállalóinknak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!