Ugrás a tartalomra

Változik a magyar abortusztörvény

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 13. kedd 09:48
Pintér Sándor elrendelte az abortusztörvény módosítását, csütörtökön életbe is lép a rendelet.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent az a belügyminisztériumi rendelet, ami átírja a korábbi, 1992-ben alkotott, a magzati élet védelméről szóló törvényt. Pintér Sándor az egyik mellékletében alkalmazott változtatást, az immár 20 éves rendelet mellékletében a terhesség megszakításához szükséges kérőlapon módosított.

Mostantól az állapotos nőknek be kell majd mutatniuk egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet, ami rögzíti, hogy a várandós kismama számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta.

A „magzati életfunkciók működésére utaló tényező” nem más, mint a szívhang. Mostantól tehát minden kismamának meg kell hallgatnia a magzat szívhangját, mielőtt az abortusz mellett dönt.

Ez egyébként már régóta téma a magyar közéletben, az akkor még jobbikos Dúró Dóra már 2016-ban beterjesztett egy javaslatot arról, hogy a terhességmegszakítás előtt kötelező legyen meghallgatni a magzat szívhangját. A politikus a javaslatot 2018-ban már a Mi Hazánk Mozgalom színeiben ismét benyújtotta.

Magyarországon a terhesség megszakítására csak meghatározott indok megjelölésével van lehetőség. Ilyen indok az, ha a terhesség bűncselekmény (szexuális erőszak) következménye, a terhesség a terhes nő egészségére veszélyes, a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved, a terhes nő súlyos válsághelyzetben van. Alapesetben a 12. hétig végezhető el a terhességmegszakítás, de vannak olyan kivételes esetek, amikor ez a határidő kitolódhat akár a 24. hétig is. Sőt van olyan eset is, amikor bármeddig megszakítható a terhesség.

A belügyminiszter rendelete alig két napon belül, szeptember 15-én életbe lép.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!