Ugrás a tartalomra

Változott a lakásrendelet

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 12. vasárnap 15:54
Az augusztusi rendkívüli közgyűlésen elfogadták a szeptember 15-én hatályba lépő új lakásrendeletet. Ennek egyik fontos pontja azt mondja ki, hogy először csak egy évre lesz megköthető a bérleti szerződés. Cserélni viszont könnyebb lesz, mint korábban volt.
Korábbi felvétel, fotó: Juhász Ákos

Kaposváriné Bornemisza Emese, a Miskolc Holding Zrt. lakáshasznosítási vezetője beszélt az új lakásrendelet változásairól. – Megújult a pályázati rendszer: szeptember 20-ától például nyugdíjasok és fiatalok külön pályázhatnak, valamint lesz költségelvű lakáspályázat is. A benyújtást továbbra is elektronikus úton kérjük – mondta.

Újdonság még, hogy értékelési pontrendszert határoztak meg, illetve először egyéves bérleti szerződést kötnek. – Ezalatt megismerjük a bérlőket, fizetik-e a bérleti díjat, a bevállalt felújítási munkákat elvégezték-e, és betartják-e az együttélés szabályait. Csak azzal kötünk további szerződést, akikkel minden rendben van – hangsúlyozta, majd hozzátette, a felújítás költségeit lelakhatják a bérlők.

A fiatalok maximum hat évre nyerhetik meg a pályázatot, a költségelvű lakáspályázatok kapcsán a bérleti jogviszony összesen tíz év lehet. – Ezzel azt szeretnénk biztosítani, hogy alacsonyabb lakbérű lakások jobban tudjanak forogni. Ez természetesen nem vonatkozik a nyugdíjasokra, hiszen nem célunk, hogy a lakhatásukban háborgassuk őket.

Az óvadékbefizetési és feltöltési kötelezettség terén nagyon fontos változás, hogy csak az új bérleti szerződések megkötése esetén vagy hosszabbításkor kell feltölteni a féléves bérleti díjnak megfelelő óvadékot.

További változás, hogy könnyebb lett a bérlő cserelehetősége, ha például túl nagy lakásban lakik és magasnak találja a bérleti díjat. – Készülünk egy partneres cserét elősegítő változtatással is: a honlapon az ingatlangazdálkodáshoz kapcsolódó partneres lakáscsere fülön a bérlők feltehetik, hogy melyik lakást szeretnék elcserélni – mondta a vezető.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!