Ugrás a tartalomra

Várostúrán kapcsolódtak ki az ukrán menekültek

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. április 13. szerda 17:16
Az önkormányzat a Tourinform Miskolcon keresztül idegenvezetett városnéző túrát szervezett szerdán a városunkban tartózkodó ukrán menekültek számára. A cél az volt, hogy az őket vendégül látó megyeszékhely belvárosának megismerése során kicsit kiszakadjanak szomorú élethelyzetükből.
Képgalériánk a vezetett túráról; Fotók: Beregi László

A Tourinform Miskolc rendszeresen szervez vezetett túrákat, amelyek gyakran tematikusan mutatják be a város kincset és rejtett értékeit. Kupcsik Sarolta irodavezető elmondta, hogy ezúttal kifejezetten az Ukrajnából érkezett menekültek számára hirdettek meg belvárosi túrát.

Kezdés a Tourinform irodájánál, első látnivaló a Weidlich-udvar

„Azt gondoltuk, hogy – ha csak néhány órára is –, kimozdítjuk őket az otthoni gondokból. Emellett az is célunk, hogy kicsit megismerjék a várost, ami befogadta őket” – részletezte. Az idegenvezetés orosz nyelvet zajlott, hiszen mint Kupcsik Sarolta kifejtette: ha nem is beszélik, de értik a nyelvet az ukrán menekültek.

Az előzetes visszajelzések alapján pozitívan fogadták az eseményt és már érik is a következő séta terve: célzottan kisgyermekes édesanyák számára, délelőtti időpontban, rövidebb távon, mesésebb idegenvezetés mellett.

Kupcsik Sarolta vezeti a túrát

Szerdán az úgynevezett alapsétát kapták a vendégek: a belváros legjelentősebb nevezetességeit mutatta be az idegenvezető, ennek pedig része volt a Városháza épületének megtekintése is. Itt Szopkó Tibor alpolgármester fogadta a csapatot. A városvezető mesélt nekik Miskolcról, illetve az épületről, és a legfelső emeleti teraszról nyíló látványt is megtapasztalták a menekültek.

Az alpolgármester elmondta, hogy a vendégeknek nem csupán ételre, adományokra, hanem „mosolyra és jó szóra is szükségük van, hogy emberként éljék meg az otthonuktól távol töltött időt”.

A Városházánál Szopkó Tibor alpolgármester fogadta a túrázókat

Irina Szacsuk és családja Kijev egyik külvárosából érkeztek Miskolcra, nem sokkal a háború kitörése után. Ő nem először jár itt, és mivel a Tourinform Irodától előzetesen kaptak tájékoztató brosúrákat, felkészült a városnéző túrára – örült a lehetőségnek, hogy személyesen is bejárhatja az útvonalat és „nem kell Budapestre mennie azért, hogy szépet lásson”.

Külön kiemelte, hogy mennyire segítőkész mindenki velük. Úgy fogalmazott, hogy „rokonokként fogadták őket”. Ebből a vendégszeretetből kaptak egy újabb szeletet társaikkal együtt szerda délután.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!