Ugrás a tartalomra

Vasárnap délig lehet mozgóurnát kérni

MTI
Utoljára módosítva
2024. június 07. péntek 10:50
Mozgóurnával csak az szavazhat, aki szerepel az azt igénylő választópolgárok jegyzékében, a családtagok, szomszédok nem.

Vasárnap délig kérhetnek mozgóurnát azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak vasárnap megjelenni a szavazóhelyiségben. A korábbi választásokon benyújtott mozgóurna-kérelmek a mostani voksolásra nem vonatkoznak, a választópolgároknak újra kell kérniük, ha ismét mozgóurnával szeretnének szavazni.

Mozgóurnával csak az szavazhat, aki szerepel az azt igénylő választópolgárok jegyzékében. Ha kiviszik hozzá, a családtagjai, szomszédai nem szavazhatnak ilyen módon, hacsak korábban nem jelezték ők is, hogy így voksolnának.
    
A pártok, jelöltek nem kérhetik a választópolgárok helyett a mozgóurnás szavazást, és nem is szervezhetik meg azt nekik.
    
Mozgóurnát kétféleképpen lehet igényelni: a kérelmeket online, ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig lehet benyújtani, de lehetőség van arra is, hogy kézbesítési meghatalmazottal vagy kézbesítővel a választópolgár a szavazás napján délig juttassa el kérelmét a szavazatszámláló bizottsághoz.
    
Azok kérhetik a mozgóurnát, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt nem tudnak személyesen megjelenni a szavazóhelyiségben vasárnap. Ha valaki pusztán kényelmi okra vagy a munkavégzésre hivatkozik, a kérelmét elutasítják.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!