Ugrás a tartalomra

Vasárnaptól jön a MÁV-START és a Volánbusz új menetrendje

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 09. péntek 16:36
Vasárnap lép életbe a MÁV-Volán-csoport új menetrendje, a szokásosan december második vasárnapjára időzített menetrendváltás a vasútvonalak mintegy harmadát érinti. A vasúti menetrendváltáshoz kapcsolódóan Miskolcon új indulási időponttal bővül a villamos menetrend, és új körjáratot indít az MVK 900-as viszonylatjelzéssel. 

  
A MÁV pénteki közleményében azt írta: a MÁV-START menetrendjét az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-Volán-csoporttal közösen folyamatosan felülvizsgálja, hogy a gazdaságfejlesztési célokhoz és a társadalmi igényekhez igazítsák a vonatok közlekedését. A Volánbusznál az előzetesen meghirdetett változások nem lépnek érvénybe Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében. A régió érintett településeiről beérkezett utasjelzések, lakossági észrevételek felülvizsgálatának eredményeként az autóbuszközlekedés rendje változatlan marad.

A dinamikusan növekvő utasforgalomhoz igazodva hétköznap az esti órákban és hétvégén napközben a legnagyobb utasforgalmú elővárosi vonalakon sűrűbben közlekednek a vonatok a menetrendváltástól, félórás követés lesz a 60 perces helyett.
    
A távolsági közlekedésben az utasszámok növekednek, és egyre nagyobb igény van arra, hogy a szokásos este 6-7 óra körüli utolsó vonatoknál később is haza lehessen jutni a vidéki nagyvárosokból Budapestre vagy a szomszédos nagyvárosba, illetve fordítva. Emiatt a főváros és Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Eger között, valamint a Balaton felé is meghosszabbodik az üzemidő.
    
Az ország számos térségében a vasúti menetrend változásához kapcsolódóan, vagy a helyiek igényei szerint bővül a buszos szolgáltatás. Módosul a ráhordó autóbuszjáratok közlekedése, új vasúti csatlakozások jönnek létre. A Veszprém-Ajka és a Dombóvár-Gyékényes vonal esetében pedig a helyközi autóbuszos közlekedés szerepe erősödik.

A MÁV menetrendváltásához kapcsolódóan a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) is életbeléptet egy változtatást - erről a cég közleményben számolt be. 
- A december 11-től érvényes vasúti menetrend szerint Budapest felől az utolsó vonat 00:26-kor érkezik a Tiszai pályaudvarra. Annak érdekében, hogy közösségi közlekedéssel haza tudjanak jutni az utasok a Tiszai pályaudvarról, új indulási időponttal bővül a villamos menetrend, illetve 900-as számjelzéssel új viszonylat indul - írják. 

MVK: Plusz indulási időpont 

A december 11-től érvényes vasúti menetrend szerint Budapest felől az utolsó vonat 00:26-kor érkezik a Tiszai pályaudvarra. Annak érdekében, hogy közösségi közlekedéssel haza tudjanak jutni az utasok a Tiszai pályaudvarról, új indulási időponttal bővül a villamos menetrend, illetve 900-as számjelzéssel új viszonylat indul.

A Tiszai pályaudvarról 00:40-kor és Felső-Majláthról 01:10-kor is indul járat (először december 12-én hajnalban indul ez a két járat). Ezekben az időpontokban villamos helyett villamospóltó autóbusz közlekedik minden nap.

900, mint körjárat

A 900-as számjelzésű busz körjárat lesz és december 12-én hajnaltól 00:40-kor a Tiszai pályaudvarról, amely városszerte 47 megállóhelyet érintve érkezik a Szondi György utca végállomásra.
Megállóhelyei:
Tiszai pályaudvar, Volán, Szondi György utca, Selyemrét, Bajcsy-Zsilinszky út, Búza tér / Zsolcai kapu, Hősök tere, Villanyrendőr, Népkert, SZTK Rendelő, Petneházy bérházak, Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Szabadságharc utca, Ifjúság útja, Mednyánszky utca, Hajós Alfréd utca, Leszih Andor utca, Avas kilátó (a leszállóhelyen és a 32-34-es autóbuszok felszállóhelyén is megáll), Leszih Andor utca, Hajós Alfréd utca, Mednyánszky utca, Ifjúság útja, Avas városközpont, Sályi István utca, Szentgyörgy út, Csermőkei út, Egyetemi kollégiumok, Hejőpark, Sütő János utca, Futó utca, Cementgyár, Hejőcsabai gyógyszertár, Hejőcsabai városrész, Tapolcai elágazás, Petneházy-bérházak, SZTK Rendelő, Népkert, Villanyrendőr, Hősök tere, Petőfi tér, Szeles utca, Búza tér / Zsolcai kapu, Bajcsy-Zsilinszky út, Selyemrét, Üteg utca, Szondi György utca.
    
 

További hírek

Olvasnivaló