Ugrás a tartalomra

Végóráit éli a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. augusztus 25. vasárnap 08:28
Száztizenhárom év után veszélybe került a bányászok öröksége.
Újévi koncert 2023 / Fotó: Horváth Csongor

Akik látták és hallották már a  Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekart játszani, azok tudják, hogy a zenekar minden porondon megállja a helyét, színvonalas, közönséget csalogató zenéjével mindig jó hangulatot teremt emlékezetes és örömteli perceket szerezve ezzel kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az együttes immár 113 éve ápolja az elődök által hátrahagyott bányász kulturális örökséget, és szolgálja ki művészeti tevékenységével Miskolc és vármegyénk kulturális igényeit. – A zenekar 2016-ban Arany Diplomás Koncert Fúvószenekar minősítést kapott. Ez a legmagasabb minősítési fokozat, amelyet ma Magyarországon egy amatőr fúvószenekar elérhet. 2019-ben felvételt nyert a Borsod Megyei értéktárba ezen kívül értékdíjas is lett a „kulturális örökség” kategóriában. Létjogosultságához tehát semmi kétség nem fér – mondta Gecse Attila, a zenekar elnöke.

A zenekar avatták fel a megújult perecesi vájáriskola épületét / Fotó: Osztie Tibor

Kizárták a támogatottak köréből 

– Hamarosan viszont a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekart működtető Bányász Kulturális Egyesület is hasonló sorsra juthat, mint a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület fenntartásában működött Vörösmarty Mihály Művelődési Ház, valamint a diósgyőri Bartók Béla Művelődési Ház Egyesület, amelyeknek forráshiány miatt a közelmúltban szűnt meg a támogatása, ami miatt bezárni kényszerültek – mondta a zenekart fenntartó Bányász Kulturális Egyesület elnöke. Németh Éva kifejtette, hogy az egyesület 2023 végéig biztonsággal és folyamatos takarékossággal, de biztosította a zenekari munka legfontosabb kiadásainak pénzügyi hétterét, amelyhez kevés pályázati, illetve fellépési díjak is hozzáadódtak. 2024-től azonban kihúzták alóluk a talajt. Ugyanis a működési támogatások összegét 2022-től biztosító Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány év elején levélben tudatta velük, hogy nem tudja támogatni az egyesületet.

A rendszeres vasárnapi térzene / Fotó: VCs

Működési támogatás az önkormányzattól

Mindkét elnök több „fórumon” keresztül és sok bányászati cégtől kért segítséget kevés sikerrel. Mígnem végül az utolsó kártya kijátszására kényszerültek, és az önkormányzathoz fordultak. Az egyesületnek ugyanis évtizedek óta létezik egy közművelődési megállapodása a várossal, amelyben benne foglaltatik, hogy az egyesület önkormányzati feladatokat vállal át az önkormányzattól, és kulturális szolgáltatásokat lát el Perecesen. – Önerőből kialakítottunk egy kis közösségi házat, amely a lakóterületen egyedüli intézményként biztosítja a lakossági művelődés különféle formáit, helyet ad közösségeknek,  működteti a már meglévő csoportokat, támogatja a helyi civil szervezeteket és kezdeményezéseket. Mindezek alapján működési támogatást kaphatna az önkormányzattól. Azzal ugyanis, hogy az egyesületnek nincs pénze végveszélybe került a fúvószenekar is – hangsúlyozta Németh Éva. 

Az egyesület elnökének elképzelése szerint amennyiben a meglévő megállapodáshoz a város támogatási összeget rendelne, akkor az egyesület minden önkormányzati feladatát továbbvihetné, és a zenekar költségeit is finanszírozni tudná. 

Az egyesület jelenleg a tavaly megkapott működési támogatásból megspórolt összegből, Veres Pál, Miskolc polgármesterének pénzügyi alapjából biztosított gyorssegélyből, a Mecénási Alapból elnyert összegből, valamint a májusi MÜHA koncert bevételének és kiadásának a különbözetéből gazdálkodhat, ki tudja, meddig. A legfőbb kiadások között szerepel a közösségi ház működtetése, az egyenruhák állandó használhatóságának biztosítása, a tisztíttatás, a jelvények, nyakkendők beszerzése, a kottatár bővítése, nem utolsó sorban a hangszerek karbantartása, javíttatása.

Németh Éva szerint a zenekart csak az önkormányzat tudja megmenteni.

A témára később még visszatérünk.

(Borítókép: Mocsári László)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!