Ugrás a tartalomra

Velünk a Város: az egységes ellenzék győzelme Miskolcot is talpra állítja

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. január 06. csütörtök 17:06
Bizakodó, pozitív hangvételű sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a várost irányító frakció vezetése. A különböző politikai háttérrel rendelkező Simon Gábor, Hegedűs Andrea és Szarka Dénes közös év eleji kiállásával jelezte az egységet – nemcsak a város jelenlegi helyzetének megítélésében, de a jövőt illetően is: az áprilisi választások után Miskolc szövetségese kíván lenni a felálló új kormánynak, ami alapvető változásokat hozhat az önkormányzatok és az állam kapcsolatában is.

A mérleg

Előbb azonban az elmúlt két év mérlegét vonta meg címszavakban a Velünk a Város frakcióvezetője. Simon Gábor felidézte, amikor 2019 őszén átvették Miskolc irányítását, tudták, hogy mit szeretnének megvalósítani, de abban is biztosak voltak, hogy a helyi Fidesz-frakció ebben nem lesz partner. A lehetőségeiket szűkítette aztán a 2020-ban megjelent világjárvány és annak gazdasági hatásai, majd az azt követő kormányzati elvonások.

– 2019-ben 18 milliárd forintot meghaladó lyuk tátongott a város kasszájában. Reménykedtünk abban, hogy a Fidesz a várost nem rombolni akarja, de aztán azt kellett látnunk, hogy új és újabb terheket pakolnak Miskolcra. A kormány továbbra sem segíteni akar, hanem újabb akadályokat állít a városok fejlődése elé – fogalmazott.

Elmondta azt is Simon Gábor, hogy az idei költségvetésből rekordösszeg, 6 milliárd forint hiányzik, amiről a város vezetése semmit nem tehet. Az elszabadult energiaárak, a bérkompenzáció mind-mind nagy terhet ró az önkormányzatra – de nem csak a miskolcira, hiszen fideszes vezetésű nagyvárosok is panaszkodtak már ezek miatt.

Fotó: Juhász Ákos

– Megdöbbentő volt látni, hogy amíg ezek a városok is támogatást követeltek, addig a miskolci közgyűlés fideszes tagjai leszavazták a kormányhoz intézett felterjesztésünket a kompenzációról. Véleményünk szerint a helyi ellenzék tizenkilencre lapot szeretne húzni: úgy gondolják, ha a városnak rosszabb, az nekik politikailag jó – vélekedett a frakcióvezető.

Hozzátette, „ettől a kormánytól túl sokat nem várunk”, az önkormányzatok normális finanszírozhatóságához egyetlen recept van: ez pedig a kormányváltás.

Piros lap

A Hegedűs Andrea szerint is tragikus helyzeten csak akkor tudunk változtatni, „ha piros lapot mutatunk a Fidesznek”. A frakcióvezető-helyettes azt szeretné, ha a választók – Miskolc után – az országot is „fidesztelenítenék”. 

– Ehhez minden rendelkezésre áll az egyesült ellenzéknél: az előválasztás sikeres volt, megvannak a képviselőjelöltek, egy miniszterelnök-jelöltünk van. Ha ők nyernek, az önkormányzatok is talpra állhatnak – hangsúlyozta.

Hozzátette, az Egységes Magyarországért szövetség (a Fidesszel szemben) már rendelkezik kormányprogrammal, ami reményt ad az önkormányzatoknak.

– Azt tapasztaljuk, hogy a magyarok többségének elege van már a fideszes rezsimből, elege van a fullasztó jelenlétéből, és levegőhöz akar jutni. De az önkormányzatoknak vissza kell kapniuk az önállóságukat minden területen: úgy az oktatásban, mint gazdasági téren, a kultúrában, vagy az egészségügyben.

Szövetségben

Az országgyűlési választás Miskolc számára is kulcskérdés – vélekedett Szarka Dénes. A Velünk a Város másik frakcióvezető-helyettese sorolta, mit várnak az egységes ellenzékből felálló új kormánytól. Első körben: szüntesse meg „az önkormányzatok pártpolitikai alapú, kicsinyes sanyargatását, anyagi ellehetetlenítését, forrásaik elvonását, és most már a kiadásaik növelését is”. Aztán kapják vissza a kieső bevételeket, maradjon tehát helyben az a pénz, amit a miskolciak megtermelnek. Továbbá ne lehetetlenítsék el az önkormányzat működését és azokat a szolgáltatásokat, amiket az önkormányzatnak saját forrásaiból nyújtania kell. Szeretnék azt is – folytatta Szarka Dénes –, hogy a döntések kerüljenek vissza helyi szintre, magyarán miskolci kérdésekben Miskolcon dönthessenek. Szeretnék, ha a város kiszolgáltatottsága megszűnne a kormány felé.

– Az elvonások miatt gyakran kerülnek olyan helyzetbe a települések, ami minden városlakó számára kellemetlen. Arra buzdítunk tehát mindenkit, hogy vegyenek részt a népszavazási aláírásgyűjtésen, majd az áprilisi választáson, és szavazzanak az egységes ellenzék jelöltjeire, helyi szinten, az I-es választókerületben Szilágyi Szabolcsra, a II-esben pedig Varga Lászlóra. Azt szeretnénk, ha Miskolc önálló, erős városként, és az új kormány szövetségeseként működhetne tovább. Ha ugyanis marad a jelenlegi kormány, akkor tovább fog folytatódni az önkormányzat kiüresítése és ellehetetlenítése, a helyi döntéshozatal megszüntetése, a feudális hatalomgyakorlás – fogalmazott Szarka Dénes.

További hírek

Olvasnivaló

Programok