Ugrás a tartalomra

Velünk a Város: eladás helyett újítsák fel az önkormányzati bérlakásokat

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 26. szerda 19:08
Jelenleg ötvenhat rossz állapotú, egyelőre kiadatlan önkormányzati lakást tart nyilván a Miskolc Holding. Ezekből minden berendezés hiányzik, és teljes felújításra szorulnak – mondta el Szarka Dénes (Velünk a Város) önkormányzati képviselő az Áfonyás utcában megtartott hétfői sajtótájékoztatón.

Hangoztatta: az előző városvezetés több száz olyan lakást tartott meg a rendszerben, amelyek tervszerű felújítás nélkül, hónapról hónapra csak a pénzt vitték, miközben óriási igény lett volna azonnal beköltözhető otthonokra. A lakások hasznot nem termeltek, a költségeket a város pénzéből fizették.

Fotó: Juhász Ákos

– Az avasi kilakoltatások miatt felszabadult lakásokat annak idején ugyan megvásárolta az előző városvezetés, de ezeknek csak egy töredékét újították fel. Emiatt több száz olyan lakás van Miskolcon, amely műszaki állapota és komfortfokozata miatt gyakorlatilag nem termel városi bevételt, miközben fizetni kell a rezsijüket, és egyéb költségeket – mondta Szarka Dénes.

Jelenleg 56 ilyen, rossz állapotú, egyelőre kiadatlan lakást tart nyilván a Miskolc Holding. Ezekből minden berendezés hiányzik, és teljes felújításra szorulnak.

Mint ismert, Veres Pál polgármester Nagy-Miskolc programjában százlakásos bérlakásprogram indítását kezdeményezte, hiszen – mint fogalmazott – a miskolci fiataloknak meg kell adni minden lehetőséget ahhoz, hogy tehetségük és szorgalmuk eredménye helyben maradjon. Ehhez elérhető árú otthonokra is szükség van.

A képviselő emlékeztetett, több mint 300-an nyújtották be igényüket a lakásokra legutóbb, ami „világosan mutatja, hogy ilyen pályázatokra az elmúlt években is lett volna igény”, hangoztatta Szarka Dénes.

– Az előző városvezetés emberei felelőtlenül gazdálkodtak a város lakásállományával. Az ingatlanok nem termeltek bevételt, és nem segítették a miskolci fiatalokat az életkezdéshez – fogalmazott.

Azzal zárta: a Velünk a Város frakció arra kéri a Miskolc Holding szakembereit, hogy a jövőben ne az eladás, hanem a felújítás kapjon hangsúlyt a város ingatlangazdálkodásában, hogy minél több olyan leendő otthon újuljon meg, amit bérlakásként miskolciak vehetnek birtokba.

Jelentős források a közbiztonságra

A közbiztonsággal kapcsolatos feladatok támogatására – a lehetőségekhez mérten – jelentős forrásokat biztosít a 2020-as költségvetés – emelte ki Szilágyi Szabolcs, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője. Hozzátette: folytatódik a közterületfelügyelőkből és rendőrökből álló párosok járőrözése, a rendészet kiadásaira pedig továbbra is jelentős összeg, több mint 700 millió forint áll rendelkezésre.

– Az a célunk, hogy az előző városvezetés által ránk hagyott tragikus költségvetési helyzet ne menjen Miskolc biztonságának a rovására. Eltökéltek vagyunk abban, hogy amennyiben alkalmas rá, a célnak megfelelően használjuk a kamerarendszert, illetve fejlesszük a város azon szolgáltatásait, amik a miskolciak biztonságát szolgálják – hangoztatta.

További hírek

Olvasnivaló