Ugrás a tartalomra

Velünk a Város: a rezsi tényleges kompenzálására nem lesz elég az 1,2 milliárd forint

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. január 04. szerda 14:00
A megnövekedett rezsiköltségek Miskolcnak közel 17 milliárd forint kiadást jelentenek 2023-ban, a városnak megítélt mintegy 1,2 milliárd forintos állami kompenzáció ennek 10 százalékát sem fedezi, Miskolcot nem segíti kellő mértékben, így továbbra is feszes, jól átgondolt gazdálkodásra van szükség ahhoz, hogy a 2023-as évet abszolválni tudják - fogalmaztak a Velünk a Város vezetői szerdai, a Városházán megtartott sajtótájékoztatójukon.
Fotók: Horváth Csongor

Egy kiszámíthatóbb és nyugodtabb évben reménykedett a város vezetése 2023-at illetően, de talán egy még nehezebb időszak elé néz Miskolc, mint tavaly - fogalmazott a Velünk a Város frakcióvezetője. Simon Gábor azt mondta, külső körülmények miatt pedig eddig sem volt túl könnyű az élet, elég csak a pandémiára, majd az orosz invázióra és a rezsiválságra gondolni. Ezek negatív hatásai ugyanúgy sújtják az önkormányzatokat, mint a lakosságot.

Bár hétfő este bejelentették, hogy összességében 44 milliárd forint energiatámogatást ad a kormány a tízezer lakos feletti településeknek - ebből az összegből Miskolc mintegy 1,2 milliárd forintot kap -, de ez a Velünk a Város megközelítésében inkább arról szól - fogalmazott Simon Gábor -, hogy "a kormánynak nincs pénze; pénze a miskolciaknak, a magyar embereknek van, akik jelentős értéket állítanak elő". Csak a borsodi megyeszékhelyen több mint 200 milliárd forint adót fizetnek be a cégek és a magánszemélyek elmondása szerint.

- A kormánynak egy dolga van, hogy ezt igazságosan ossza el. Úgy látjuk azonban, ez nem történik meg - húzta alá a politikus.

Állítása alátámasztásaként elmondta, hogy az önkormányzat finanszírozásához az állam összességében 13-14 milliárd forinttal járul hozzá, emellett fenntartója az oktatásnak, az egészségügynek, a közszolgáltatásoknak - a várost vezető frakció ezeket szintén nem látja biztosítva. Simon Gábor megemlítette például a hétfőn Miskolcról indult Tudás menetét, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar közoktatás bajban van. Az egészségügy szintén nincs rendben, de például az utak állapotát is sokan kritizálják, jogosan - a kormány mégis úgy döntött decemberben, hogy az állami költségvetésből a belterületi utak felújítására idén nem jut pénz.

Az önkormányzat megnövekedett rezsiköltségeire visszatérve a frakcióvezető emlékeztetett: már tavaly októberben egy rendkívüli közgyűlési ülésen felhívták a figyelmet a várható nehézségekre. Itt elhangzott, hogy a városnak az akkori számítások szerint közel 17 milliárd forint kiadást jelentenek majd a rezsiszámlák 2023-ban (ez a szám ráadásul bizonytalan, hiszen nem tudhatjuk, hogy év végéig hogyan alakul a gáz, az áram, és a távhő ára).

- A 17 milliárdhoz képest most a város 1,2 milliárd forint rezsikompenzációt kapott, ami a 10 százalékát sem éri el. A rezsi tényleges kompenzálására semmiképpen sem lesz elég - húzta alá a frakció vezetője.

"Így talán még nehezebb év elé néz a város, azonban mi mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy Miskolc működőképességét biztosítani tudjuk, az alapvető közszolgáltatások továbbra is működjenek" - hangsúlyozta Simon Gábor.

Szarka Dénes, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese szintén azt emelte ki, hogy minden egyes magyar önkormányzat számára óriási terhet jelentenek a megnövekedett rezsiköltségek, de alapvetően nem azt várják, hogy ezt a pénzt fizesse ki az állam.

- Mi azt szeretnénk, hogy az önkormányzatok számára is biztosítsanak egy olyan kiszámítható gazdasági környezetet, mint például a multinacionális cégeknek. Biztosítsák, hogy az önkormányzat gazdálkodhasson az adóbevételekkel, és akkor nem lenne rászorulva az összes önkormányzat az állami segítségnyújtásra - mutatott rá.

Összességében ő is úgy látja, hogy az 1,2 milliárd forintról szóló döntés Miskolcot "nem segíti kellő mértékben", így továbbra is feszes, jól átgondolt gazdálkodásra van szüksége a városnak ahhoz, hogy a 2023-as évet abszolválni tudja.

- Minden eshetőségre fel kell készülni, és az önkormányzatnak el kell látnia a kötelező feladatokat. Ezen felül, ami erőnkből telik, továbbra is megtesszük a miskolciak érdekében - hangsúlyozta a frakcióvezető-helyettes.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!