Ugrás a tartalomra

A vendéglátás kerül fókuszba

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. február 04. vasárnap 09:14
Ha a belváros Miskolc szíve, akkor a sétálóutca az aorta, ami buszvonalak csomópontja, villamosok és járókelők „folynak” át rajta. A Széchenyi utca helyzete azonban megváltozott az elmúlt évtizedekben.
Egyre kevesebb a könyves- és húsbolt, a vendéglátás veszi át a teret. Fotó: Osztie Tibor

A Miskolc Televízió Kilátó című műsorában Szopkó Tibor alpolgármester és Prokaj Tamás ingatlangazdálkodási igazgató arról beszélt, hogy ez a változás milyen irányba terelte az ingatlangazdálkodást, és milyen kihívások elé állítja a várost, az üzleteket, szolgáltatókat.

Régóta tart a vita arról, hogy kiürülőben van a vármegyeszékhely főutcája. Szopkó Tibor és Prokaj Tamás azonban határozottan cáfolták ezeket az állításokat. Az ingatlangazdálkodási igazgató szerint 2020 óta folyamatosan növekszik az üzleti ingatlanállomány hasznosítási aránya. A trendek változnak ugyan, de még mindig jóval nagyobb mértékben tudják hasznosítani az üzleteket, mint 2019-ben és 2020-ban, a konjunktúra időszakában.

– Azt gondoljuk viszont, hogy az önkormányzat képességeihez mérten apró lépéseket meg kell tenni annak érdekében, hogy fájdalommentes legyen ez a trendforduló. Ebben megfigyelhető egyrészt, hogy változnak a fogyasztói szokások, másrészt egyre inkább visszaszorulnak a főutcáról a hagyományos kereskedelmi funkciók. Vagyis egyre kevesebb a könyvesbolt, a húsbolt, akár még a ruhaüzlet is, és egyre inkább a szolgáltatás, valamint a vendéglátás veszi át a teret. Ezek azok a folyamatok, amelyek eltolják a bérlői mixet a szolgáltatás és a vendéglátás felé, amivel lehet küzdeni, de nem érdemes – mutatott rá.

Lépnek

Az ingatlangazdálkodási igazgató hozzátette, jelenleg 13 önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség áll üresen a főutcán, és százas nagyságrendű az önkormányzat Széchenyi utcai üzleti célú ingatlanállománya, szemben a városban átlagosan tapasztalható 70 százalékos hasznosítottsági aránnyal. Természetesen a bérlők mozognak és cserélődnek, nagyon sok a bérletijogcsere. A szakember meglátása szerint a helyzet nem tragikus. Sőt, úgy véli, hogy eljött az ideje a változtatásoknak.

Ennek érdekében ki is dolgoztak egy javaslatcsomagot, melyet februárban a közgyűlés elé terjesztenek. Mint kifejtette, a csomagnak három pillére van. Egyrészt lehetővé tennék, hogy az évek óta üresen álló üzlethelyiségeket még alacsonyabb bérleti díjért lehessen igénybe venni. Másrészt jelképes bérleti díjjal támogatnák az induló miskolci vállalkozásokat. Harmadrészt pedig egyszerűbbé tennék a bérletbe adás és a bérleti jog cseréjét.

A Miskolc Televízió Kilátó című műsorának vonatkozó részlete: 

Él és változik

Szopkó Tibor alpolgármester szerint egyre többször lehet hallani azt, hogy a bérlők a magas bérleti díjak miatt vonulnak ki a főutcáról, ám ez egyre kisebb szeletet képvisel a vállalkozó költségmixében. A kereskedő – vélekedett – jelenleg kevesebbet költ arányaiban a bérleti díjra, mint az önkormányzat hatáskörén kívül álló egyéb költségekre, például az áram- és vízszámlájára vagy az államnak befizetendő járulékaira. Tehát nem a bérleti díj a kulcskérdés.

Ennek ellenére az önkormányzatnak mégis partnerséget kell vállalnia a belvárosi bérlőivel éppen úgy, mint a többi bérlőjével. A covid időszakában például bérletidíj-kedvezményeket adott az önkormányzat, az energiaválság időszakában pedig beszámítást tett lehetővé az energiatakarékosságra irányuló fejlesztések vonatkozásában. De nem csupán a kereskedőknek kell érezniük ezt a partnerséget, hanem a városlakóknak is látniuk kell azt, hogy a főutcával valójában nincs probléma, hanem él, természetes, normális folyamatok alapján változik. Végül Szopkó Tibor megjegyezte, hogy az önkormányzat folyamatosan keresi a konkrét beavatkozási lehetőségeket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!