Ugrás a tartalomra

Véradókat is várnak a Kocsonyafesztiválon

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 11. kedd 13:00
Véradásra hívja a Kocsonyafesztivál első két napján a látogatókat a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. Pénteken és szombaton délután 2-től este 6 óráig csaknem 100 véradóra számítanak a a Polgármesteri Hivatal aulájában. A fesztiváli véradástól azt várják a szervezők, hogy több olyan ember is lesz, aki először segít majd ezen a módon.
fotó: Végh Csaba

Grubert Roland a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója arról beszélt, hogy a téli időszakban kiemelten fontos a véradás. A rendszeres véradók közül többen influenzásak, vírussal küzdenek, és nem adhatnak vért. A vérellátás biztonsága érdekében viszont életmentő műtétekhez, transzfúziós kezelésekhez vérkészítményekre továbbra is szükség van. Aki egészséges, elmúlt 18 éves és még nem töltötte be a 65. életévét tud segíteni másokon, most például a kocsonyafesztivál véradópontján. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat február 14-én, pénteken és szombaton délután 2-től este 6 óráig várja a fesztiválra érkező véradókat.

Laták Kamilla megyei véradásszervező koordinátor arról beszélt, hogy a városi nagy véradások mindig komoly feladatot adnak a szervezőknek. Nagyon optimisták, rengeteg önkéntessel és munkatárssal lesznek jelen az idei Kocsonyafesztiválon, mert legalább 80-100 véradóra számítanak. A forgatagban a vöröskereszt önkéntesei toborozzák az embereket és igyekeznek őket meggyőzni a véradás fontosságáról. A rendezvényt sok vállalkozó támogatja és forog majd egy nyereménykerék is. Már eddig is olyan sok felajánlás érkezett, hogy senki sem fog üres kézzel távozni.

A fesztiváli véradástól azt várják a szervezők, hogy több olyan ember is lesz, aki először nyújtja karját, sok fiatal hiányzik ugyanis a véradó-mozgalomból. A sajtótájékoztatóra egy fiatalt is meghívtak, akinek a véradók mentették meg az életét.

Tóth Veronika elmondta, hogy 2018-ban végzős középiskolás korában autóbalesetet szenvedett, ezután esett át életmentő műtéten. Az ő esete is példa arra, hogy nemcsak az időseknek van szüksége vérkészítményekre, hanem a fiataloknak is.

Tavaly februárban „Most mutasd meg Miskolc” címmel szervezett véradást a Magyar Vöröskereszt, és akkor két nap alatt 87-en segítettek. Az empátia és az összefogás jegyében idén is ezt kéri a Vöröskereszt a Kocsonyafesztivál közönségétől; bízva abban, hogy még nagyobb lesz az érdeklődés.

Mezőkövesd az elmúlt hónapokban kimagasló segítségnyújtásról tett tanúbizonyságot. Az ott élők közül decemberben 140, januárban 96 véradó jelent meg az egynapos, hat órás véradásokon. A Magyar Vöröskereszt bízik benne, hogy a média és a támogatók segítségével sikerül Miskolcon is ilyen kimagasló eredményt elérni a február 14-én és 15-én a véradáson.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!