Ugrás a tartalomra

Veres Pál: Augusztus 20-a Miskolcon a város- és közösségépítés ünnepe is

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. augusztus 21. hétfő 11:37
A Szent István téren zárultak az államalapítás ünnepének miskolci programjai. Veres Pál polgármester ünnepi gondolatokkal és új kenyérrel köszöntötte a miskolciakat. 

Mint arról korábban beszámoltunk, az augusztus 20-ai programok Miskolcon vasárnap reggel kilenckor kezdődtek az Országzászló felvonásával a Népkertben, majd Felsőhámorban, a Szent István szobornál rendezett megemlékezésen és koszorúzáson Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere mondott beszédet.

Koradélután a Szent István téren a Miskolci Mazsorett Együttes, majd a Szinvavölgyi Néptáncműhely lépett fel, a Városház téren a Helikoffer együttes, az Aranykapu bábszínház, valamint a Retro Mesezenekar, míg az Erzsébet téren ünnepi termelői nap és Ács Gyula népzenész várta a programokra kilátogatókat. Az ünnepi menet az aratókoszorúval hat óra után néhány perccel érkezett meg a Szent István térre. 

,,Légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz, akik nem férnek a hatalomhoz” – Szent István király fiához, Imre herceghez intézett szavaival kezdte ünnepi beszédét Veres Pál. Mint fogalmazott, manapság ismét túl sokan vannak, akik nem férnek a hatalomhoz, akik kiszolgáltatottai a hatalomnak és a hatalmasoknak. Rámutatott, a világot valójában a közösségek építik: azok az összefogni és tenni akaró emberek, akik többet, jobbat, szebbet akarnak – és akik dolgozni is készek érte.

„Miskolcot sem elsősorban a polgármesterek, alpolgármesterek, képviselők, jegyzők, miniszterek, miniszterelnökök építik. Miskolcot önök építik. A miskolci emberek. Miskolcot azok építik, akik itt maradnak, akik nem mennek el, akik évről évre, jó és rossz időkben maradnak, és minden reggel újra meg újra úgy indulnak el az otthonukból, hogy ma is egy kicsit többé, egy kicsit jobbá tegyék a szűkebb és tágabb környezetüket, jobbá tegyék a várost” – hangsúlyozta a városvezető. 

Veres Pál beszédében kitért arra is, hogy alapvető jogunk, hogy a Miskolcot érintő döntések helyben szülessenek meg, és ezeket a döntéseket a miskolciak hozzák meg. „Ebből nem engedünk” – jelentette ki, majd hozzátette, a fejlődés alapját a generációkon átöröklődő emberi alapelvek adják. 

- Az a humán értékrend, amiről hiszem és vallom, hogy ott van a génjeinkben. Kiolvasható a vallások tanításaiból, az ideológiák téziseiből, még talán a politikai programokból is, de azt gondolom, sokkal egyszerűbben is megfogalmazhatók. Nem más ez, mint a bennünk lakozó jobbító szándék, a másik ember tisztelete, az eredmények elismerésének képessége, az értékteremtés vágya és öröme. Vannak, akik próbálják ezt kiölni belőlünk. Ellenségeskedést szítanak, árkokat ásnak közénk, a legjobb dolgokban is csak a hibákat keresik, teremtés helyett rombolni akarnak. Ne hagyjuk, hogy ezek a szándékok uraljanak bennünket. Miskolcot mi, miskolciak együtt építjük. Önökkel, mert önök nélkül nem menne – húzta alá a polgármester, aki szerint az igazi erő éppen ebben a miskolci szövetségben rejlik.

Augusztus 20-ai ünnepség a Szent István téren. Horváth Csongor képgalériája

- Abban, ahogyan még ha nem is nagyon különböző, de ezt-azt talán másképp látó, eszméikben, gondolataikban akár más és más emberek, közösségek összefognak, és együtt mennek végig egy úton. Mert együtt könnyebb legyőzni az akadályokat és elérni a célokat. Aki pedig nem kér a szövetségből, aki nem lép időben, annak egymaga kell megküzdenie az újabb és újabb nehézségekkel: magányos harccal, a közösség támogató, megtartó ereje nélkül. Ebben volt Szent István ereje, és ebben van ma Miskolc ereje is – mutatott rá.  

Veres Pál elmondta, augusztus 20-án nemcsak Szent Istvánt, az államalapítót, hanem a közös munkát, a közösségek nemzetmegtartó, ország- és városépítő erejét is ünnepeljük. Azokat az embereket ünnepeljük, akik ezeknek a közösségeknek a szívét és lelkét jelentik. 

Programok a Szent István téren. Mocsári László képgalériája

„Ha felnéznek az Avasra, láthatják a megújuló Kilátót. A mi iránytűnket, miskolciságunk egyik legerősebb szimbólumát. Most is talán épp még munkások dolgoznak rajta. Ám ez a munka nem most kezdődött. Évekkel ezelőtt, még a tervezéssel. Nem mi kezdtük el, de mi fogjuk befejezni. Hogy kié az érdem, kié a dicsőség, hogy végre újjászülethet ez a sokáig méltatlanul pusztuló jelkép és szimbólum? A válasz egyszerű: Miskolcé. Nem az enyém, vagy az elődömé, nem polgármestereké, alpolgármestereké, képviselőké, jegyzőké, minisztereké vagy miniszterelnököké. Hanem mindenkié, aki tett érte valamit. Azoké is, akik eldöntötték, hogy nem maradhat úgy, ahogy volt, azoké is, akik kidolgozták a terveket, akik megkezdték az építést, akik majd befejezik, akik ott dolgoznak, és még azoké is, akik csak elszenvedik az építkezésekkel járó kellemetlenségeket. Közös érdem, közös érték, mindannyiunk sikere. Nem pártoké, nem politikusoké. A miskolciaké. Példája annak, hogy megbecsülve az elődök munkáját, és ha kell, hozzátéve, kijavítva hibáikat, közösen sikerre tudunk jutni. A Kilátó most már ennek is a szimbóluma is” – hangsúlyozta Miskolc polgármestere.

Végezetül Veres Pál elmondta, augusztus 20-a Miskolcon a város- és közösségépítés ünnepe is. „Itt nemcsak tereket, házakat, kőből és acélból felhúzott monstrumokat építünk, hanem embert, közösséget is. Az emberek városát, élhető, igazi otthont. Ahol maradni nem sors, nem kötelesség, hanem szívből jövő, tiszta és boldog akarat. Együtt, önökkel, önökért, és önök által. Építsük együtt tovább ezt a várost, építsük együtt Miskolcot. Isten áldd meg Miskolcot, isten áldd meg a magyart!” zárta ünnepi gondolatai Veres Pál, majd a történelmi egyházak közreműködésével megáldották az új kenyeret.

A program este héttől az Atilla Fiai Társulat és a Grund – vígszínházi fiúzenekar fellépésével folytatódott a Szent István téren, a Városház téren nyolc után Heincz Gábor „Biga” adott koncertet, az Erzsébet téren pedig a Csender zenekar, valamint ünnepi GasztroPlacc várta a miskolciakat. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!