Ugrás a tartalomra

Veres Pál: ha az egyetemnek jól megy, az Miskolcnak is jó

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. március 23. kedd 14:14
Villáminterjú Veres Pállal a Miskolci Egyetem kuratóriumi tagságáról.
Veres Pál polgármester: ez a városunkról szól

Varga Judit miniszter, a Miskolci Egyetem kuratóriumának elnöke hétfőn egy Facebook posztban jelentette be, hogy Veres Pált, Miskolc polgármesterét jelöli a Miskolci Egyetem kuratóriumának megüresedett helyére. Később ön is kitett ezzel kapcsolatban egy posztot, amelyben tulajdonképpen elfogadja a jelölést – ez tényleg így zajlik?

Azért nem teljesen. A hétvégén kért tőlem egy találkozót hétfőre a fővárosba Varga Judit, ahol közölte: engem javasol az egyetemi kuratórium megüresedett helyére, hogy Miskolc polgármestereként és az egyetem volt oktatójaként vegyek részt az egyetem vezetésében. Én erre igent mondtam, ő pedig kiposztolta. Így magam is a Facebookot választottam ennek nyilvánosságra hozatalára.

Azonnal elfogadta?

Igen. Fel sem merült, hogy nem fogadom el. Ez ugyanis a városunkról szól. Az egyetemmel való kapcsolat nagyon fontos Miskolc számára, mindig is az volt. Voltak sikeresebb és voltak kevésbé jó időszakok az együttműködésben, de nagyon sok tekintetben egymásra van utalva az egyetem és Miskolc. Hogy mást ne mondjak, 2020 tavasza óta egészen intenzíven dolgozunk együtt a gazdasági zóna fejlesztési tervein, de számos más gazdasági, kulturális dolgot is tervezünk közösen. És ez így helyes. Ha az egyetemnek jól megy, az a városra is kihatással van, az Miskolcnak is jó. Továbbmegyek, azt gondolom, hogy a kuratóriumban mindig helye kell, hogy legyen a város mindenkori polgármesterének.

Ön ellenzéki támogatással lett polgármester, mégis egy kormánytag javasolta önt a kuratóriumba. A facebook-os reakciókban látszik, hogy többen élik meg árulásnak, hogy a sokat vitatott új alapítványi egyetemi modellben ön így tevékenyen is részt vesz, ráadásul egy kormánytag javaslatára. Mit gondol erről?

Itt Miskolcról van szó, nem pártokról – kormányról vagy ellenzékről. Ezzel a javaslattal Miskolc városa kapott lehetőséget, hogy szorosabbra fűzzük a viszonyt az egyetemmel, az intézménnyel. Élni fogunk vele. Ez a kötelességünk. Javaslatokkal fogunk élni, kezdeményezéseket teszünk, a szakértő csapatommal és a városvezetéssel számos ügyben leszünk ezen a téren is proaktívak. Volt egyetemi oktatóként és volt iskolaigazgatóként is azt gondolom, hogy az egyetem célja kell, hogy legyen, hogy itthon tartsa a miskolci és megyei tehetségeket. Olyan egyetemre van szükség Miskolcon, amely nyitott a világ felé, de segít abban, hogy a város és a megye tehetségei Miskolcon és megyében találjanak jövőt. Hiszek abban, hogy Marie-Theres Thielle-lel, aki az ELMÜ-ÉMÁSZ igazgatóságának elnöke, Kovács Erikával, aki az MNB Békéltető Testületét vezeti és Fükő Lászlóval, a Bosch gyárigazgatójával közösen, mint kuratóriumi tagok elő tudjuk mozdítani ezeket a folyamatokat.

De vannak ennek politikai aspektusai is.

Persze, hiszen ez politikai mező. Ellenzéki pártok és civilek támogatásával lettem polgármester 2019 őszén, és ma is velük dolgozunk együtt, és mondhatom: a Velünk a Város frakcióval való együttműködés országos tekintetben is példátlanul jó. Csak nézzen szét az országban: mindenhol hangos konfliktusok vannak, pozícióharcok, kilépés, sértődés, így szakadás, úgy szakadás. Nálunk ilyen nincs. Én őszintén büszke vagyok a frakció tagjaira, akik keményen dolgoznak, és ugyanúgy tartják magukat a 2019-es vállalásukhoz, ahogyan én, hogy elsősorban Miskolcért vagyunk itt. Van sok vita, sok egyezkedés, de szerencsére megoldás is mindig van, és ezért minden résztvevőnek őszintén komoly elismerés jár. A városvezető frakció a mi csapatunk, velük dolgozom, rájuk támaszkodom. Azzal, hogy igent mondtam a felkérésre, közös célkitűzéseinknek tettem eleget, ugyanis a Nagy-Miskolc programban a fiatalok Miskolcon tartását tűztük ki egyik legfontosabb célul, és a kuratóriumi tagság erre egy jó eszköz lehet. A kormányzati szereplőkkel pedig kötelességem együttműködni, mert minden lehetőségnek utána kell és utána is fogok menni, ami Miskolc helyzetének rendezését és a város fejlesztését szolgálhatja.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!