Ugrás a tartalomra

Veres Pál: összefogással a mostani nehéz időket is túléljük!

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. október 23. vasárnap 14:38
Miskolc első embere az önkény elleni harcról, valamint az összefogás fontosságáról beszélt október 23-ai beszédében a Petőfi téren.

Horváth Csongor képgalériája

A szabadság sosem lehet teljes biztonságban, mert sosem lehet tudni, nem les-e ránk az önkény!” – egy évvel ezelőtti beszédének utolsó gondolataival kezdte ünnepi beszédét vasárnap Veres Pál, Miskolc polgármestere a Petőfi téren. Szinte napra pontosan hatvanhat évvel ezelőtt, 1956. október 25-én ezen a helyen zajlott a miskolci forradalmi nagygyűlés, ahol Nagy Attila színművész a mintegy 40 ezres tömeg előtt elszavalta a nemzeti dalt.

- Ha keletre nézünk, lájuk, hogy az önkény ismét megjelent. Tankokon, rakétákon, masírozó katonák képében. Vessük a szemünket Kijevre, a doni régióra, a megszállt városokra, lebombázott városokra, menekültekre, az árvákra, özvegyekre, halottakra. Alig néhányszáz kilométerre innen egy nép valódi szabadságharcot vív, valódi megszállók ellen, valódi fegyverekkel. Ukrajna február óta a megszállás, a megsemmisülés ellen harcol a szemünk láttára, szinte karnyújtásnyira innen. És mi, Rákóczi, Kossuth, Petőfi, Nagy Imre örökösei nem lehetünk szótlanok! Azt kívánjuk, azért imádkozunk, hogy legyen béke nemcsak az érintettek, hanem az egész világ érdekében. Mi, magyarok tudjuk, hogy mit jelent a megszállás, tudjuk, mekkora érték talpon maradni a legnagyobb zivatarban is. Ezt üzeni nekünk, ezt a feladatot bízza ránk ’56 szelleme – hangsúlyozta.

A városvezető ezt követően az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet, mert – mint mondta – hazánk most is nehéz időket él meg, amit az egyének, a családok, a közösségek ugyanúgy megéreznek, mint az önkormányzatok.

- Mi, miskolciak pontosan tudjuk, mekkora erő kell a talpon maradáshoz. 2020 tavasza óta sáskajáráson kívül szinte mindent megtapasztaltunk. Világjárvány, lezárások, elvonások, több mint egy éve folyamatosan emelkedő infláció, bénítóan magas energiaárak, romló gazdaság, önkormányzat-ellenes jogszabályi környezet, de Miskolc működik, nem omlott össze a város. Ma ez az, amit meg kell tanulnunk megbecsülni, mert ma ez a legnagyobb közös értékünk, közös eredményünk. A mi kötelességünk szembenézni a problémákkal és megvédeni a várost, ahogy csak erőnkből telik. Ez a józanság, a munka, a felelősség, az összetartozás és a kitartás ideje. A célunk ugyanis nem kevesebb, mint, hogy Miskolc a lehetőségeihez mérten gondoskodjon mindenkiről és mindenről. A mostani időszak vizsga mindenki számára. Vizsga felelősségből, elkötelezettségből, a városhoz és az eskühöz való hűségből. Nagyon komoly és nehéz küzdelem áll előttünk, és ismét erőn felül kell majd teljesítenünk, hogy túléljük ezt is, ahogyan túléltük a mögöttünk álló ezer nap nehézségeit is. Tudjuk, megtapasztaltuk, hogy mi, miskolciak egymásra számíthatunk csak igazán – emelte ki Veres Pál.

A beszédet követően Miskolc város képviseletében koszorút helyezett el Petőfi Sándor szobránál Varga Andrea, Badány Lajos alpolgármesterek és Ignácz Dávid jegyző társaságában Veres Pál polgármester, mint ahogy koszorúval emlékezett a Miskolci Egyetem, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár valamint pártok és civil szervezetek képviselői is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!