Ugrás a tartalomra

Veres Pál: péntek reggel 9-kor újranyit a Barlangfürdő

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. október 24. hétfő 17:57
Megszületett a megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy az országban egyedülálló módon újra kinyithasson Miskolc egyik legerősebb turisztikai vonzereje a miskolctapolcai Barlangfürdő. Nyitás: 2022. október 28., péntek reggel kilenc órakor.

Fotók: Juhász Ákos

„A gazdasági helyzet és a kormány elvárásai alapján kidolgoztunk egy nagyon szigorú takarékossági tervet, amelyben szigorú gazdasági megfontolásokat tettünk. Ennek megfelelően a legnagyobb energiafogyasztóinkat, a miskolci fürdőket kénytelenek voltunk bezárni. A döntéseknek azonban van egy másik része is, amit én úgy fogalmaznék, hogy egy várospolitikai rész. Amely azt jelenti, hogy mi itt a város vezetésében felelősséget kell, hogy érezzünk a város egésze iránt is. Ha úgy tekintünk a város turizmusára, mit egy nagy szövetre, akkor egyetlen részt nem szabad belőle kiszakítanunk, mert ezzel megbomlik maga az egység. És jól látjuk, hogy akár dominószerűen is következményei lesznek a döntéseinknek. Ebben az esetben is így van. Nem csak a Barlangfürdőről van itt szó, hanem az egész turisztikai ágazatról a városban” – mondta Veres Pál polgármester. Kiemelte: „Ez az összefogás példa nélküli és megmutatta a város erejét. Megmutatta azt, hogy a város vállalkozói, lokálpatriótái, érdekvédelmi szervezetei, a város intézményei és az önkormányzat képes összefogni. Egy ilyen város, mint Miskolc képes arra, hogy megőrizze az értékeit. Sokkal többről van itt szó, mint egy fürdő megnyitásáról. Egy olyan példáról, amely akár más ágazatban is lehet sikeres. Mi szeretnénk az idegenforgalmat egész egységként kezelni, ezért megalakul egy olyan turisztikai kerekasztal, amely hosszútávon egy konzultációs és operatív testület lesz. Ez a testület úgy foglalkozik majd a város idegenforgalmával, hogy az a legkisebb változásokra is megfelelő módon reagálni tudjon”- ismertette a polgármester.   

A felismeréseket tettek követték, létrejött az összefogás a turisztikai szolgáltatókkal, amelynek eredményeként péntek reggeltől mind a turisták, mind a miskolciak újra igénybe vehetik a Barlangfürdő méltán híres szolgáltatásait.

Mint ismert, Miskolc önkormányzata a gyorsan romló gazdasági helyzetre reagálva, számos intézmény költségcsökkentéséről döntött az elmúlt hetekben, köztük a városban üzemelő fürdők ideiglenes bezárásáról is. A Barlangfürdőhöz azonban számos más helyi vállalkozás működése is erősen kötődik - szállodáké, éttermeké, egyéb turisztikai szolgáltatóké, amelyek ezen túl sok embernek biztosítanak munkát is -, ezért egy teljes zárás komoly nehézségeket, esetlegesen csődöket is jelenthetett volna számukra. A bezárás hírére egy emberként mozdult meg a miskolci turisztikai és vendéglátós szektor. Veres Pál, Miskolc polgármesterének és Bihall Tamásnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének kezdeményezésére azonnali egyeztetések kezdődtek a turisztikai vállalkozások képviselőivel és a fürdőket üzemeltető Miskolc Holding Zrt.-vel, a helyzet gyors megoldása érdekében.

Az első ilyen megbeszélést Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere vezetésével október 17-én, hétfőn tartották a városházán, amelyet másnap egy újabb követett. Több tárgyalási forduló után, kevesebb, mint egy héttel később, október 24-én hétfőn jelentették be, hogy közös összefogással, az országban egyedülálló módon, mentik a menthetőt, és újranyitják az emblematikus Barlangfürdőt.  

Veres Pál a hétfő délutáni városházi sajtótájékoztatón elmondta, az év végéig közösen biztosítják a szükséges plusz forrásokat, amely mintegy 65-70 millió forintot jelent. A vendéglátós és a turisztikai vállalkozások képviselői szándéknyilatkozatban vállalták, hogy több mint 20 millió forintot adnak össze, a városvezető pedig közölte, hogy az Önkormányzat, az átmeneti bezárás alatti állagmegóvásra fordított 100 millió forinton felül további 22 millióval járul hozzá a mielőbbi újranyitásához. A polgármester azt is bejelentette, hogy a megfelelő jogi és technikai folyamatok lezárultáig a Gondoskodó Miskolc program részeként létrehozott Városvédelmi Alapból megelőlegezik a vállalkozások 20 millió forintos vállalását. Az összeg harmadik harmadának esetében számítanak a kormányzat segítségére is, amellyel intenzív tárgyalásokat folytatnak. Azonban nem várnak ennek eredményére, mert minden nap kiesés számít, ezért az önkormányzat és a vállalkozások hozzájárulásából már pénteken megnyitják a fürdőt, kisebb korlátozásokkal a gazdaságosabb működés miatt, amelyek nem rontják a fürdőzői élményt.

Ez elsősorban rövidebb nyitva tartást, zárás után kevesebb világítást jelent, ahogy azt Németh Judittól a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, aki maga jelentette be a péntek reggeli nyitás időpontját a sajtótájékoztatón. Elmondta: „Péntektől újra várjuk szeretettel a fürdőzni vágyókat, azokat, akik már jártak nálunk és azokat is, akik még nem, és akik rácsodálkoznának erre az Európában egyedülálló csodára. Úgy fogjuk üzemeltet a fürdőt, mint a bezárás előtt, kilenc órakor nyitunk, és a korábbi este hét óra helyett egy órával korábban, tizennyolc órakor zárunk. Négycsillagos gyógyfürdőként a gyógyászatunk is nyitva lesz, szintén rövidebb műszakkal, reggel nyolc és délután négy óra között.”

Bihall Tamás a BOKIK elnöke is példaértékűnek nevezte az összefogást és a létrejött megállapodásokat. Elmondta, hogy ebben a helyzetben mindent megtesznek a kormányzati támogatás bevonásáért, a jelzésüket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben, a napokban már le is tették a kormány asztalára. Megköszönte a városnak és a vállalkozóknak a szerepvállalást a helyzet kezelésében. „Azt remélem, hogy ez nem csak egy egyszeri alkalom, hanem egy folyamatos működési gyakorlat is lesz.” – mondta a BOKIK elnöke.

Szendrei Mihály, a helyi vállalkozókat képviselő Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke szerint a mai bejelentés fő üzenete az, hogy Miskolc bezárás helyett nyit. Újranyitja a legnagyobb turisztikai attrakcióját, amely európai színvonalú és nemzetközi hírű.

„Ha bezár egy ilyen jelentőségű hely, mint a Barlangfürdő, a vállalkozók is rögtön reagálnak, és jelezték is, hogy így veszélybe kerül az ő fennmaradásuk is. Őszintén örülök annak, hogy a város vezetése megértette ezt és nyitott volt ezekre a beszélgetésekre. Hosszas tárgyalások után jutottuk el oda, hogy sikerül megnyitni a Barlangfürdőt, azokkal a feltételekkel, amiket említettek. Mi is értjük, hogy a város is nehéz helyzetben van, szűkösek a lehetőségei. Nem elég azonban, hogy újra megnyit a fürdő, azon kell dolgoznunk tovább, hogy nyitva is tudjon maradni. A város is működőképes legyen, de a turizmus is. Az egyesületünk részt fog vállalni abban a munkában, amely a megalakuló turisztikai kerekasztalt jelenti majd. A vállalkozók a saját felajánlásaikkal garanciát és biztosítékot adtak arra, hogy komolyan gondolják a terhekben való szerepvállalást. Akár anyagilag is hozzájárulna, hogy életben tartsák a város turizmusát. Ez egy szimbolikus jelentőségű dolog is, amely azt üzeni a vendégek felé, hogy Miskolc stabil, a vállalkozók erősek, összefogtak, szeretik a városukat. És nagyon szeretnék, ha minél többen látogatnának Miskolcra” – ismertette a vállalkozók álláspontját Szendrei Mihály. 

A hétfőn létrejött megállapodás értelmében tehát a Miskolctapolca Barlangfürdő október 28-án, a hosszú hétvégét megelőzően újra kinyit. Emellett pedig a felajánlást tevő turisztikai vállalkozások, illetve szakmai szervezetek részvételével az Önkormányzat létrehoz egy turisztikai kerekasztalt is a hosszú távú együttműködés céljából. Miskolc ebben is példát mutat!

További hírek

Olvasnivaló