Ugrás a tartalomra

Veres Pál polgármester bejelentette: hamarosan újra kinyithat a diósgyőri uszoda!

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 13. szerda 14:39
Belátható időn belül, a tervek szerint akár már a következő egy hónapban újra kinyithatják a Diósgyőri Tanuszodát. Ezt a város polgármestere jelentette be szerdán, azon a sajtótájékoztatón, ahol egy másik jóhírt is közöltek: Miskolc is csatlakozott az Úszó Nemzet Programhoz, több mint ezer gyermek tanulhat meg úszni a borsodi vármegyeszékhelyen.
Fotók: Kézdi Ákos

A Kemény Dénes Városi Sportuszodában már meg is kezdték az oktatást, a sajtótájékoztatóval egy időben tucatnyi gyerektől zsongott a medence.

Pontosan ez a célja a programnak: váljon a fiatalok mindennapjainak részévé az úszás, hogy aztán, ha úgy hozza az élet, versenyszerűen kezdjenek el foglalkozni a sportággal.

A Magyar Úszó Szövetség még 2018-ban kezdte meg az Úszó Nemzet Program végrehajtásához szükséges sportszakmai, oktatáspolitikai, üzemeltetési, tervezési, szabályozási és kivitelezési irányelvek kidolgozását. 2021-től négy városban, pilot-jelleggel indultak oktatások, ma már több mint negyven magyar városban mintegy 38 ezer gyermek tanul úszni.

A program óvodás kortól általános iskola 3. osztályáig tart, most már Miskolcon is van lehetőség csatlakozni a programhoz - mondta Veres Pál polgármester.

- Körülbelül hatvan éve biztosítottak a feltételek Miskolcon ahhoz, hogy aki szeretne, az megtanuljon úszni. Ezt a hagyományt nem kiváltani szeretné a város, sokkal inkább szeretnénk kiegészíteni az országos program által kínált lehetőségeket - húzta alá a városvezető.

Úgy fogalmazott, bár nem tudnak versenyezni ezekkel a lehetőségekkel, de "nem is kicsivel" kiegészíti a város azt a forrást, ami az úszásoktatáshoz szükséges.

Felidézte: a Kemény Dénes uszoda - a nehéz gazdasági helyzet ellenére is - végig nyitva volt a nehéz időkben, az intézményfenntartónak és a kormányzat támogatásának köszönhetően regionális központként működött.

Nemrég pedig a polgármester bejelentette, hogy a Selyemréti Strandfürdő uszodarésze szintén nyitva marad egész évben.

Most pedig újabb bejelentést tett Veres Pál.

- Egy hónapon belül megnyithat a diósgyőri uszoda. Szeretnénk a városrészben élők, illetve az ottani iskolák számára biztosítani az úszás lehetőségét. A város itt is jelentős forrásokkal fogja támogatni, hogy az oktatási lehetőség megmaradjon - húzta alá a polgármester.

Hölcz Péter, az MVSI szakosztályvezetője örömmel fogadta a bejelentést, hiszen a sportiskola keretein belül is sokan sportoltak a diósgyőri uszodában korábban.

A programra rátérve idézte annak nagykövetét, Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok úszót: ő azt mondta, hogy nem az az elsődleges cél, hogy olimpiai bajnokokat neveljenek, hanem, hogy minden gyermek megtanuljon úszni, függetlenül attól, hogy hol lakik.

Hozzátette, a program minden évben bővül, azt szeretnék elérni, hogy legalább az ország 80-90 százalékát lefedjék. Ez azt jelentené, hogy 250-300 ezer gyermek tanulhat majd úszni a kormány által támogatott programnak köszönhetően.

Megtudhattuk azt is, hogy a programnak köszönhetően a gyerekek kapnak felszerelést - sapkát, szemüveget, dresszt, papucsot, törülközőt, tornazsákot -, és modern autóbuszok szállítják őket az uszodákba és vissza.

Miskolcon tíz főállású oktató foglalkozik velük, heti 35 órában. A programba tizenhárom iskola és tizenkét óvoda kapcsolódott be, összesen 1025 gyermek vesz részt benne. Heti egy alkalommal tanulnak meg három úszásnemet - hát-, mell- és gyorsúszást -, majd a végén a vízből mentés alapjaival is megismerkednek a gyerekek.

Nem titkolt cél persze az sem, hogy szeretnék, ha az ügyesebbek sportegyesületekben maradnának, hogy aztán később akár versenyeken is megmutathassák a képességeiket.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!