Ugrás a tartalomra

Verhofstadt: Orbán a saját polgárait bünteti

euronews.com
Utoljára módosítva
2020. november 26. csütörtök 11:10
Guy Verhofstadt szerint Magyarország és Lengyelország nélkül kell létrehozni az unió helyreállítási alapját, ha ezek az országok nem vonják vissza a vétójukat. A belga liberális EP-képviselő erről az Euronewsnak adott interjúban beszélt Brüsszelben. Szerinte a magyar és a lengyel kormány kárt okoz a saját polgárainak.

A volt belga miniszterelnök szerint Európa-szerte nagy a nyomás a választók részéről azért, hogy kikényszerítsék a demokrácia védelmét és a korrupció elleni harcot.

"A legtöbb országban az emberek 60-70 százaléka normálisnak tartja az utalások leállítását az olyan országok számára, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiságot, a demokráciát és amelyek korrupt emberek kezében vannak. Hiszen itt a korrupcióról is szó van. A legutóbbi OLAF jelentés világos volt. Magyarország vezeti a listát. Nyilvánvaló, hogy ebben van felelőssége Orbán Viktornak."

A magyar és a lengyel vezetők szerint Brüsszel politikai fegyverként használja a jogállamiság ügyét. Orbán Viktor egy rádióinterjúban a Szovjetunióhoz hasonlította az EU-t.

"Szerintem ez egy botrányos hasonlat, hiszen talán elfelejthette, hogy a Szovjetunió diktátorai gyilkolták az embereket. A történészek egyetértenek abban, hogy több, mint 20 millió ember halt meg a Szovjetunió uralma alatt. Egy ilyen zsarnokságot az Európai Unió demokratikus, békét teremtő projektjéhez hasonlítani botrányos" - mondta a belga EP-képviselő.

Guy Verhofstadt szerint nem szabad felvizezni az unió jogállamisági mechanizmusát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!