Ugrás a tartalomra

Veszélyezteti a korai csonthéjasokat a jövő héten érkező fagy

mti.hu
Utoljára módosítva
2024. február 29. csütörtök 20:23
Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a meleg rekordok, a növények a tavaszt érezve fejlődésnek indultak, megpattant a rügy a körte- és birsalmafákon is.

A jövő hét közepén azonban előre láthatólag lehűlés és fagy érkezik, ami veszélyezteti a korai csonthéjasokat - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében. A hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál öt-nyolc Celsius-fokkal magasabban alakult, fagy az elmúlt napok során csak a fagyzugokban volt.

Az előző harminc nap átlaghőmérséklete is szokatlanul magas volt, mintegy öt-nyolc fokkal haladta meg a szokásos értéket. Az eltelt napokban jelentős csapadék csak az északi országrészben hullott, de az elmúlt kilencven napot nézve - a déli országrész kivételével - még mindig tíz-hetven milliméterrel haladja meg a sokéves átlagot. A talajok mélyebb és felső rétegei már decemberben telítődtek nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják.

A nem belvizes területeken az őszi vetések már tavaszi fejlődésnek indultak az enyhe időben. A gyümölcsfák nedvkeringése is megindult, a korai csonthéjasok már az északi országrészben is virágzás előtt állnak, délen pedig a korai fajták virágoznak. A kajszi a virágzás fázisában mínusz kettő, mínusz három Celsius-foknál erősebb fagy esetén már károsodik - írták, megjegyezve, hogy 2021-ben és 2022-ben március közepén mínusz tíz fok körüli fagyok is előfordultak az egész országban. 

Az előrejelzés szerint keddig marad az átlagosnál jóval enyhébb, tavaszi idő, az éjszakák fagymentesek lesznek. A jövő hét elején azonban várhatóan északkeletire fordul az áramlás, ami markáns lehűlést jelent szerdától, csütörtöktől pedig megjelennek majd az éjszakai fagyok.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!