Ugrás a tartalomra

A veszélyhelyzet alatt az állatorvosok receptjeiket online is kiadhatják

mti.hu
Utoljára módosítva
2020. május 07. csütörtök 09:38
Az állatok gyógyszerellátásának könnyebb biztosítása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a veszélyhelyzet alatt engedélyezi az állatorvosoknak, hogy a vényeket elektronikus úton küldjék meg az állattartóknak, a felírt készítmény kiváltásához pedig elég, ha a gazda a patikában az e-mailben vagy más elektronikus módon kapott receptet bemutatja - közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.

A vényt a patika elektronikusan vagy papíralapon öt évig kell, hogy megőrizze.

Az intézkedés a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megszűnéséig tart.

Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy ez a rendelkezés a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre és az antibiotikumokra nem vonatkozik.
Ezen felül hangsúlyozták, hogy vényköteles készítményt még jelen helyzetben is tilos vény nélkül kiadni, ennek megsértése súlyos, bírsággal járó szabályszegésnek számít.

A veszélyhelyzetre való tekintettel a Nébih szakemberei folyamatos támogató ellenőrzéseket tartanak az állatgyógyászati készítmények kiskereskedőinél, a vizsgálatok elsődleges célja a szektor koronavírus-járvány okozta nehézségeinek feltérképezése, majd azokra a hatósági támogatási lehetőségek kidolgozása. Az ellenőrzéssorozat eddigi tapasztalatait figyelembe véve engedélyezte a Nébih a vények elektronikus bemutatását a vényköteles állatgyógyászati készítmények kiváltásához - olvasható a hivatal közleményében.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!