Ugrás a tartalomra

Veszélyhelyzet: még nincs vész és nincs járvány, de fontos a megelőzés

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 12. csütörtök 11:48
A kormány bejelentse után ülésezett a miskolci Operatív Törzs, ahol a legfontosabb helyi feladatokat tekintették át. Az ülés után Veres Pál, Miskolc polgármestere nyilatkozott a megelőzés legfontosabb kérdéseiről.

- Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, ez azt jelenti, hogy még nincs vész és nincs járvány, szeretnénk ezt megelőzni - nyilatkozta Veres Pál polgármester a miskolci operatív törzs ülése után. - Ez azt jelenti, hogy valódi veszély van, de ezt körültekintően meg tudjuk előzni, hogy bármilyen következménye legyen ennek. Éppen ezért a miskolci lakosok körében tájékoztató kampányt indítunk, most még intenzívebben, mint eddig.  

Ha külföldön járt vagy tünetei vannak

- Ebben a kampányban felhívjuk a figyelmet arra is, hogy akik külföldön tartózkodtak, ha hazaérkeznek, akkor kérjük, hogy hívják fel a háziorvosukat. Mondják el, hogy milyen tüneteik vannak. A háziorvos egy pontos protokoll szerint fog eljárni ebben az esetben. Ugyanez vonatkozik azokra miskolciakra is, akik esetleg valamilyen tünetet tapasztalnak magukon, szintén keressék fel háziorvosukat.

Oktatás

- A tankerületi központ, illetve a kormány tájékoztatása szerint az óvodákban és az iskolákban folytatódik a tanítás. A kormányzati szervek és az intézményfenntartó azt kérték, hogy a nagy rendezvényeket ne tartsák meg az iskolákban és az óvodákban.

Miskolc intézményei

- Egyelőre minden olyan nagyobb tömeg befogadására alkalmas intézményt, így a színházat, a bábszínházat, a Művészetek Házát, a Sportcsarnokot most nem üzemeltetjük. Azoknál a területhasználati engedélyeknél, amiket már kiadott a város, azt kérjük a szervezőktől, hogy saját belátásuk szerint és a kormány utasításainak és kéréseinek megfelelően járjanak el.

Megelőzés, vigyázzunk az időseinkre

- A legfontosabb a megelőzés, éppen ezért szeretnénk felhívni újra a figyelmet arra, hogy azokat az intézkedéseket, amiket minden állampolgár meg tud tenni: csökkentsük a testi kontaktusokat, kerüljük  a nagyobb tömeget, ezeket lehetőség szerint tartsuk be.  A legveszélyeztetettebb korosztály az idősek: a családban, a baráti körben segítsük őket. Vásároljunk be helyettük, intézzük el az ügyeiket, hogy minél kevesebbet kellejen ilyen helyekre menniük.  Újra szeretném kihangsúlyozni, hogy nincs vészhelyzet, nincs járvány, de hogy ez így is maradjon, ez a veszélyhelyzet megfelelő kezelésén múlik – hangsúlyozta Miskolc polgármestere, Veres Pál.

Koronavírusok – további intézkedések Miskolcon

-  Az önkormányzat által szervezett kültéri és beltéri rendezvényeket is elhalasztják, mint például a Régiségvásár, termelői piac, stb.

-  Az óvodák, bölcsődék továbbra is működnek, mivel a kormány ezek bezárásáról nem rendelkezett.

-  A Miskolci Önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. tagvállalatai a napokban készítettek egy járvány-megelőzési tervet, melyet a szerdai kormánydöntés értelmében aktiváltak, és a dokumentum alapján felkészülnek a további lépésekre, intézkedésekre.

-  A polgármester arra kéri a miskolciakat, hogy az önkormányzati ügyintézést csak sürgős esetekben vegyék igénybe. Az Operatív Törzs döntése alapján a Petőfi utca 39. szám alatt található szociális osztály nem fogad ügyfeleket, sürgős esetekben a Városházán van ügyfélfogadás, de kizárólag olyan ügykörökben, amelyek személyes megjelenést igényelnek. Minden egyéb esetben papíralapú, illetve elektronikus ügyintézés biztosított.

A miskolci fürdők – a megszokottnál is fokozottabb figyelmet fordítva a higiéniai és járványvédelmi előírásokra – egyelőre továbbra is nyitva tartanak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!