Ugrás a tartalomra

Vida Péter bemutatja: A nagy Zebra terv

police.hu
Utoljára módosítva
2020. május 13. szerda 10:03
A gyalogosok közlekedésbiztonságára fókuszál az az országos baleset-megelőzési kampány, ami Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is útjára indult. Az ehhez készült videóban Vida Péter Karinthy-gyűrűs miskolci színművész tolmácsolja a biztonságos gyalogos közlekedéssel kapcsolatos tanácsokat.

Az Országos Rendőrfőkapitányság Zebra terv néven baleset-megelőzési kampányt hirdetett május 12-14 között. Az akció a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a gyalogos-átkelőhelyek környékén kiemelt rendőri jelenlétre számíthatnak az arra közlekedők. Erre azért is van többek között szükség, mert 2019-ben megyénkben nyolc gyalogos vesztette életét, ebből zebrán ketten haltak meg. A közlekedésben résztvevőknek érdemes megfontolni a rendőrség tanácsait:

  • A gyalogosok, amennyiben a közelben jól láthatóan van kijelölt gyalogos-átkelőhely, akkor azon menjenek át az úton!
  • A járdán lehajtott fejjel okostelefonozó, fülhallgatóval zenét hallgató gyalogosok képe bizonyára mindenki számára ismerős. A közlekedésben ez a magatartás komoly veszélyforrást jelent. Egy track nem éri meg, hogy te legyél a következő szám! 
  • Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e menni anélkül, hogy veszélybe sodornák magukat, vagy másokat. A gyalogosok nagy kockázatnak vannak kitéve, ha korlátozott látási viszonyok között közlekednek. A veszélyhez hozzájárul, a sötét ruházat, ha lakott területen kívül nem viselnek láthatósági mellényt, és ezáltal szinte teljesen beleolvadnak a környezetbe. Legyen mindig látható!
  • A járművek vezetői fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékét. Sokat segít a szemkontaktus, hogy mindenki számára világos legyen ki mit lép.

Figyeljünk egymásra, ennyi elvárható mindannyiunktól azért, hogy mindenki hazaérjen! - hívja fel a figyelmet a rendőrség. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok